Son Haberler

Suistimalin yıllık zararı 3.7 trilyon dolar

önlem alınmazsa yıkıcı suistimaller,şirketleri 3 yıl içinde iflasa sürükleyebilir.En büyük zararı etkin bir kontrol sistemi kurmadıkları için küçük işletmeler görüyor.Hileye uğrayanların ortalama yüzde 58‘i zararlarını sonradan tazmin edemiyor. En sık görülen suistimal türüyse yüzde 85 oranla işletme varlıklarını kötüye kullanmak olarak karşımıza çıkıyor. ülkemizde gerçekleştirilen suistimallerin büyük bir kısmı, şirket sahiplerinin bu konunun bilinmesini istememelerinden dolayı kayıtlara geçmeden kayboluyor. Dünya verileri ile bir karşılaştırılma yapılamasa da, hilenin ülkemizde de ekonomiye verdiği zararınküçük olmadığını biliyoruz. Dünyada ise ACFE (Uluslararası Sertifikalı Suistimal Uzmanları Birliği) verilerine göre; 2013 yılında, suistimalin yol açtığı kayıp yaklaşık 3.7 trilyon dolar. Şirketler yıllık cirolarının ortalama yüzde 5‘ini suistimalden dolayı kaybediyor.

Hile ve suistimallere dikkat çekmek amacıyla ACFE 10 yıldır Uluslararası Suistimal Farkındalık Haftası‘nı düzenliyor. ACFE‘nin 2014 yılında, 100 ülkede, 1483 mesleki hile olayını araştırdığı verileri yayınladığı rapora göre; suistimali yapan çalışanın yetkisi ne kadar yüksek ise, ortaya çıkan kayıp o oranda artıyor. Suistimal vakalarının yüzde 19‘u şirket sahipleri veya üst düzey yöneticiler tarafından yapılmasına rağmen, neden olduğu kayıp vaka başına ortalama 500.000 $. Personel tarafından yapılan suistimal vakaları toplam vakaların yüzde 42‘sini oluşturuyor ve bedeli vaka başına ortalama 75.000 $. Yöneticiler tarafından yapılan suistimallerin oranı yüzde 36 ve vaka başına 130.000 $ zarar yol açmıştır.

SUİSTİMALLERİN MALİYETİ KABARIK

İşletme varlıklarını kötüye kullanmak ve zimmetine geçirmek vakaların yüzde 85‘ini oluşturuyor. En sık görülen hile türüdür ve ortalama 130.000 $ kayba neden olmuştur. Finansal tablo hilelerinin oranı yüzde 9 olmasına rağmen, verdiği zarar yaklaşık vaka başına ortalama 1.000.000 $‘dır. Yolsuzluk ve rüşvet hileleri vakaların yüzde 37‘sini oluştururken, yol açtığı kayıp ortalama 200.000 $‘dır. çalışanların iş yerinde çalışma süreleri uzadıkça, hile yapma riski de artıyor. Suistimal vakalarının en çok görüldüğü departmanlar: Muhasebe, operasyon, satış, üst yönetim, müşteri hizmetleri, satın alma ve finans. Suistimalin ortaya çıkarılması en çok, içeriden alınan ihbarla olmaktadır. Suistimalin başlangıcıyla, tespiti arasında geçen süre ortalama 18 aydır.

Konuk Yazar

Fikriye Aslan

aslan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası