Son Haberler

TL’deki zayıf seyir sürebilir, BİST endeksinde 1.300 puan kritik

*Gelişmekte olan para birimleri Nisan ayını genel olarak değer kazancıyla kapatırken, TL ve Hint Rupisi negatif ayrışan para birimleri oldu. Türkiye ve Hindistan’da vaka sayılarının hızlı şekilde yükselmesi ve Dünya genelinde vaka artışında başı çekmeleri, Nisan ayında bu iki ülke piyasalarının negatif ayrışmasında etkili oldu. Aynı şekilde iki ülke borsası da Nisan ayında negatif ayrıştı.

*BIST’te volatilite azalsa da ay içinde dalgalı satıcılı seyir devam etti ve majör borsalar içinde Hindistan ve Japonya borsalarıyla birlikte negatif ayrıştı. BIST’in negatif ayrışmasında artan vaka sayıları, yoğun halka arzlar nedeniyle piyasadan para çıkışı yaşanması, ABD ile ilişkilerin gerilmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle jeopolitik risklerin yükselmesi etkili oldu.

*PPK metninde yapılan değişiklikler faiz artırımlarının sonuna gelindiğine ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak bir sonraki adımın faiz indirimi olacağının sinyali olarak algılandı. TCMB’nin enflasyonda zirve oluşumunu görmeden ve düşüş eğilimi başlamadan faizlerde bir değişiklik yapması beklenmiyor. Merkez Bankası’nın özellikle yılın ikinci yarısında yaklaşık 300-400 baz puan indirime gidebilir.

*TCMB’nin enflasyonun üzerinde reel faiz verilerek sıkı duruşun korunacağı açıklamalarına rağmen enflasyondaki artışın devam edebileceği endişeleri, faiz indirimleri konusunda soru işaretleri yaratıyor. Bu gelişmeler sebebiyle kurda 8.00 seviyesi güçlü destek oluştururken bu noktanın altına inişlerde kısa vadeli 7.60 desteği test edilebilir. Yükselişin devamı halinde 8.40 ve 8.95 dirençleri takip edilmelidir.

*Mayıs ayında TL varlıklarda volatilitenin ve dalgalı seyrin devam edebilir. Kurlarda ve tahvil faizlerinde gerileme olması durumunda BIST’te bankacılık öncülüğünde tepki alımlarının güçlenmesi bekleniyor. Bilanço dönemi olması nedeniyle BIST’te Mayıs ayında hisse bazlı ayrışmalar yaşanması ve hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkması bekleniyor.

*Mayıs ayında BIST-100 endeksinin 1.310-1.450 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 1.310 ve altına gerilemeler alım fırsatı, 1.440 ve üzerine yükselişler ise satış fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 1.300 altında kapanış yapması teknik olarak uzun vadeli yükseliş trendinin sonlandığına işaret edecek.

*EUR/USD paritesi Nisan ayında 1.17’den, 1.21’e ulaştı. Fed, varlık alımlarını 120 milyar düzeyinde bıraktı. Bu durum da paritenin yükselmesine destek sağladı. Mart ayındaki tüm kayıplarını Nisan ayında geri alan parite için 1.21 seviyesi önem arz ediyor. Parite, Mayıs ayında 1.21’in üzerinde kalabilirse, 1.2180 ve 1.23 dirençleri takip edilir.

*Doların zayıf seyrinden destek alan ons altın, 1.700 dolardan başladığı Nisan ayında yükselişe geçti. 1.800 doları test eden altında bu yükselişler kalıcı olamadı. Doların seyri ve Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilim altın fiyatlarını etkileyecek. Yukarı ataklarda 1.800 dolar aşılırsa 1.840 ve 1.875 direnç noktaları takip edilmeli, geri çekilmelerde 1.755-1.702 desteklerinde alımlar artabilir.

Global risk alma iştahı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) piyasaları destekleyen açıklamaları ve ABD’de enflasyon endişelerinin zayıflaması ve Dünya genelinde aşı uygulamalarının hız kazanmasıyla Nisan ayında güçlenerek devam etti. ABD tahvil faizlerindeki yükselişin yavaşlaması ve DXY endeksindeki gerileme ile birlikte gelişmekte olan (EM) para birimleri Nisan ayını genel olarak değer kazancıyla kapatırken, TL ve Hint Rupisi EM para birimleri içinde negatif ayrışan para birimleri oldu.

Türkiye ve Hindistan’da vaka sayılarının hızlı şekilde yükselmesi ve Dünya genelinde vaka artışında başı çekmeleri, Nisan ayında bu iki ülke piyasalarının negatif ayrışmasında etkili oldu. Aynı şekilde iki ülke borsası da Nisan ayında negatif ayrıştı. Majör gelişmiş ülke borsaları Nisan ayını ortalama yüzde 4 üzeri yükselişle kapatırken, EM borsaları sınırlı, BIST ise güçlü negatif ayrıştı.

TL varlıklarda TCMB başkan değişikliği sonrası Mart ayında başlayan volatilite, Nisan ayında zayıflasa da devam etti. TCMB’nin Nisan ayı toplantısında faizleri sabit tutarken sıkı duruşun enflasyonda iyileşme sağlanana kadar devam ettirileceği vurgusu yapılmasıyla TL Nisan ayını sınırlı değer kaybı ve negatif ayrışma ile tamamladı.

BIST’TE VOLATİLİTE AZALSA DA DALGALI SATICILI SEYİR DEVAM ETTİ

BIST’te ise volatilite azalsa da ay içinde dalgalı satıcılı seyir devam etti ve majör borsalar içinde Hindistan ve Japonya borsalarıyla birlikte negatif ayrıştı. BIST’in negatif ayrışmasında artan vaka sayıları, yoğun halka arzlar nedeniyle piyasadan para çıkışı yaşanması, ABD ile ilişkilerin gerilmesi ve Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik nedeniyle jeopolitik risklerin yükselmesi etkili oldu.

Nisan ayına 1.399 seviyelerinden başlayan BIST-100 endeksi ay içinde 1.308-1.445 arasında kısmen geniş bir bantta hareket ederken, ay sonuna doğru gelen tepki alımlarıyla Nisan ayını yatay yakın bir eğilimle kapatmaya hazırlanıyor.

Bankacılık endeksi ayı sınırlı pozitif ayrışma ile kapatırken, Sınai endeks negatif ayrıştı. TCMB başkan değişikliği sonrası sert yükselen CDS’ler, Nisan ayına 475 seviyelerinden başlarken ay içinde TCMB’nin sıkı duruşunu korumasının desteğiyle 400 seviyesinin altını test etti.

Daha sonra tekrar yükselse de CDS’ler ayı 420 seviyelerinden geçen ay kapanışına göre düşüşle kapatıyor. CDS’lerin mevcut seviyesi halen yüksek ve TL varlıklara yönelik yüksek risk fiyatlamasının devam ettiğine işaret ediyor. TL varlıklarda risk alma iştahının tekrar güçlenmeye başladığının teyidi için CDS’lerin 400 altına gelerek düşüşüne devam ettiğini görülmesi gerekiyor.

PPK METNİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER FAİZ ARTIRIMLARININ SONUNA GELİNDİĞİNİ İŞARET ETTİ

TCMB Nisan toplantısında piyasa beklentisine paralel faizleri değiştirmeyerek yüzde 19,00 seviyesinde sabit bıraktı. PPK metninde en önemli değişiklik “gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaştırma yapılacaktır” ve “para politikasındaki sıkı duruş uzun bir müddet devam edecektir” ifadelerinin metinden çıkarılması oldu. TCMB faizleri sabit bırakarak sıkı duruşun bir süre daha devam ettirileceğine işaret ederken PPK metninde yapılan değişiklikler faiz artırımlarının sonuna gelindiğine ve enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak bir sonraki adımın faiz indirimi olacağının sinyali olarak algılandı. PPK metninde emtia fiyatlarındaki seyre yönelik endişelerin azaldığı görülürken, enflasyonist risklerin devam ettiği ifade edildi.

Bu nedenle TCMB’nin enflasyonda zirve oluşumunu görmeden ve yıllık olarak düşüş eğilimi başlamadan faizlerde bir değişiklik yapması beklenmiyor. Bu beklentilerin ışığında Merkez Bankası’nın enflasyondaki gelişmelere bağlı olarak özellikle yılın ikinci yarısında yaklaşık 300-400 baz puan indirime gidebileceği tahmin ediliyor.

FED ENFLASYON ORANLARINDAKİ YÜKSELİŞ EĞİLİMİNİN GEÇİCİ OLDUĞUNA İŞARET ETTİ

Fed Nisan ayı toplantısında faizleri yüzde 0,25’de sabit bırakırken, ekonomik toparlanma sağlanana kadar tahvil alımlarına devam edileceğini açıkladı. Fed istihdam ve ekonomik toparlamanın güçlendiğine işaret ederken, enflasyon oranlarındaki yükseliş eğiliminin geçici olduğuna işaret etti.

Fed ayrıca, ekonomilerin yeniden açılması durumunda enflasyonda yukarı yönlü baskı olabileceğini ancak bunun enflasyonda kalıcı yükselişe yol açmayacağını ifade etti. Fed’in açıklamalarının enflasyon endişelerini azaltması ve desteklerin devam edeceği beklentisini kuvvetlendirmesi, Fed’den aksi yönde bir yönlendirme gelene kadar global risk alma iştahının güçlü seyrini korumasına neden olması bekleniyor.

Mart ayının tam tersi bir görüntü sergileyen EUR/USD paritesi Nisan ayında 1.17’den, 1.21’e ulaştı. Ay sonunda FOMC toplantısında faizleri değiştirmeyen Fed, varlık alımlarını da 120 milyar düzeyinde bıraktı. Bu durum da paritenin yükselmesine destek sağladı.

Mart ayındaki tüm kayıplarını Nisan ayında geri alan parite için 1.21 seviyesi oldukça önem arz etmekte. Mayıs ayında 1.21’in üzerinde kalmaya çalışacak olan parite bunu başarabilirse 1.2180 ve 1.23 dirençleri takip edilecektir. Kar satışlarının gelmesi durumunda ise 1.2050 ve 1.1920 destek noktalarına kadar geri çekilme görülebilir.

TÜRK LİRASINDAKİ ZAYIF SEYİR VE DİĞER PARA BİRİMLERİNE GÖRE NEGATİF AYRIŞMA DEVAM EDEBİLİR

TCMB’deki Başkan değişikliğinden sonra ilk faiz toplantısında faizler yüzde 19’da bırakılsa da metinden gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaştırma ifadelerin çıkartılması nedeniyle faiz artışı sürecinin sonuna gelindiği ve ilk fırsatta faiz indirimlerine başlanacağı izlenimi oluşturdu.

TCMB’nin enflasyonun üzerinde reel faiz verilerek sıkı duruşun korunacağı açıklamalarına rağmen enflasyondaki artışın devam edebileceği endişeleri, indirimler konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Bu gelişmeler sebebiyle kurda 8.00 seviyesi güçlü destek oluştururken bu noktanın altına inişlerde kısa vadeli 7.60 desteği test edilebilir. Yükselişin devamı halinde 8.40 ve 8.95 dirençleri takip edilmelidir.

DOLARIN ZAYIF SEYRİNDEN DESTEK ALAN ONS ALTIN 1.800 DOLARI TEST ETTİ

Doların zayıf seyrinden destek alan ons altın, 1.700 dolardan başladığı Nisan ayında yükselişe geçti. 1.800 doları test eden altında bu yükselişler kalıcı olamadı. Bu ay dolar endeksinin seyri ve Ukrayna-Rusya sınırındaki gerilim altın fiyatlarını etkileyen önemli unsurlar olacaktır. Yukarı yönlü ataklarda 1800 dolar aşılırsa 1840 ve 1875 direnç noktaları takip edilmelidir. Geri çekilmelerde ise 1755 ve 1702 destek noktaları alımların artabileceği seviyeler olacak.

Mayıs ayında Covid-19’un yayılım hızı ve aşı uygulamaları piyasaların ana gündemi olmaya devam edecektir. Aşı uygulamalarına rağmen hem yurtiçinde hem de Dünya genelinde vaka sayısındaki artış devam ederken, yaz aylarının gelmesiyle aşının da etkisiyle yayılma hızının yavaşlaması bekleniyor.

DXY ENDEKSİNDEKİ GERİLEME İLE EM PİYASALARINDA TOPARLANMA EĞİLİMİ OLUŞABİLİR

Ekonomik verilerdeki güçlü seyir ve merkez bankalarının güçlü teşvik uygulamalarıyla gelişmiş ülkelerde risk alma iştahının güçlü seyrini devam ettirmesi beklenirken, DXY endeksindeki gerileme ile EM piyasalarında toparlanma eğilimi oluşabilir. Ancak, EM’lerin genel olarak negatif ayrışarak gelişmiş ülke piyasalarına göre zayıf seyrini devam ettirmesi bekleniyor.

Bununla beraber, tarihi zirve seviyelere yakın seyreden borsalarda her sene yaşanmasa da Mayıs aylarında sık sık görülen “Sat ve Git” ritüeli kısa vadeli önemli bir pozitif beklentinin kalmaması nedeniyle bu yıl da yaşanabilir.

Ancak, olası satışların kar satışları olarak gerçekleşmesi ve belli seviyelerde alım fırsatı olarak değerlendirilerek borsalardaki yükseliş trendinin korunmaya devam devam etmesi beklenmektedir. VIX volatilite endeksi 18 seviyelerinde tarihi ortalamalarında seyrediyor. Mevcut görünüm piyasalar için kısa vadeli bir riske işaret etmezken endeksin 23 seviyesi üzerine yönelmesi kısa vadede borsalarda kar satışlarının güçlenebileceğine yönelik bir sinyal olacaktır.

YURTİÇİ PİYASALARDA ANA GÜNDEM TAM KAPANMA SONRASI VAKA SAYILARINDAKİ SEYİR OLACAK

Yurtiçi piyasalarda ise ana gündem 17 Mayıs’a kadar devam edecek tam kapanma sonrası vaka sayılarındaki seyir önemli olacak. Vaka sayılarının gerilemesi, TL varlıklarda Nisan ayında oluşan negatif ayrışmanın geri alınmasını sağlayabilir. Ekonomik tarafta ise TCMB faiz kararı ve enflasyondaki seyir takip edilecek.

Enflasyonda zirve oluştuğuna dair bir işaret gelmedikçe TCMB’nin faizleri sabit tutması ve sıkı duruşunu korumasıyla TL varlıklarda volatilitenin düşmesi bekleniyor. Ancak, beklenenden erken bir faiz indirim sürecine girilmesinin ise volatilitenin artmasına neden olacak.

Piyasalar için önemli diğer gelişmeler ise son dönemde ABD ile oluşan gerilimin ne şekilde gelişeceği ve Ukrayna-Rusya arasındaki gerilim gibi jeopolitik riskler, TL varlıklar için risk unsuru olmaya devam edecek.

MAYIS AYINDA TL VARLIKLARDA VOLATİLİTENİN VE DALGALI SEYİR DEVAM EDEBİLİR

Bu beklentilerin ışığında Mayıs ayında TL varlıklarda volatilitenin ve dalgalı seyrin devam edebileceğini düşünüyoruz.  Kurlarda ve tahvil faizlerinde gerileme olması durumunda BIST’te bankacılık öncülüğünde tepki alımlarının güçlenmesi bekleniyor. Bilanço dönemi olması nedeniyle BIST’te Mayıs ayında hisse bazlı ayrışmalar yaşanması ve hisse bazlı hareketlerin ön plana çıkması bekleniyor.

BIST-100 ENDEKSİNİN 1.310-1.450 ARALIĞINDA GENİŞ BİR BANTTA DALGALANMASI BEKLENİYOR

TL’de değer kayıplarının, tahvil faizlerinde yükseliş eğiliminin devam etmesi ve global risk iştahında zayıfla olması durumunda ise BIST’te tepki yükselişleri görülse de bu yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılarak kısa vadeli dip arayışının devam etmesi bekleniyor.

Mayıs ayında BIST-100 endeksinin 1.310-1.450 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 1.310 ve altına gerilemeler alım fırsatı, 1.440 ve üzerine yükselişler ise satış fırsatı olarak takip edilebilir. Endeksin 1.300 altında kapanış yapması teknik olarak uzun vadeli yükseliş trendinin sonlandığına ve endekste satış baskısının teknik olarak 1.190 seviyelerindeki fiyat boşluğuna kadar devam edebileceğine işaret edecek.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası