Son Haberler

TÜRK BANKALARINA MUSLUKLAR AÇILDI

Türkiye Bankacılık sektöründe 2011 yılında 14 milyar dolarlık sendikasyon kredisi sağlanırken, 2010 yılına göre rollover rasyosu(yenileme oranı) yüzde 120–125 olarak gerçekleşti. 2012 yılında ise bugüne kadar gerçekleştirilen işlemlerde rollover rasyosunun yüzde 100 civarında olduğunu görülüyor.

BDDK rakamlarına göre temmuz sonu itibarı ile sektörde mevcut toplam sendikasyon kredilerinin tutarı 15 milyar dolar civarında bulunuyor. Yıl sonu itibariyle bu tutarın altına düşmeyeceği bekleniyor. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre; sendikasyon kredileri diğer kaynaklarla karşılaştırıldığında uygun maliyete sahip.

Sektör için gelenekselleşen bir borçlanma ürünü olarak, bankalar güçlü muhabir ilişkileri sayesinde sendikasyon kredilerini yenilemekte sorun yaşamıyorlar. Global ekonomide sıkıntıların sürdüğü bir dönemde Türkiye başarılı performansı ile diğer ülkelerden olumlu şekilde ayrışıyor. Yabancı bankaların yoğun ilgisi ve katılımıyla gerçekleştirilen sendikasyon işlemleri, bu bankaların ülke ekonomisine ve de Türk bankacılık sektörüne ve bankamıza olan güvenini yansıtıyor.

Sendikasyon kredilerini yüzde 100 ve üzeri oranlarla yenileyerek Türk ekonomisi ve reel sektör ihtiyaçlarına paralel olarak, son derece uygun maliyetli ve mevduata göre daha uzun vadeli finansman kaynağı yaratılıyor.

ali_fuat_erbil.jpg 2013 yılı büyüme beklentimiz farklı değil
Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil şu şekilde konuşuyor: “Bu yıl beklentimiz sendikasyon kredi hacminin 2011 rakamına çok yakın, rollover rasyosunun ise yüzde 100 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. 2013 yılında da gerçekleştirilecek sendikasyon kredileri hacminin 2012’ye yakın seviyede gerçekleşmesini öngörüyoruz”.

Erbil, sendikasyon kredilerinin vadelerinin ise, “Sendikasyon kredileri dış ticaretin finansmanı amaçlı alınmakta olup; vadeleri bu işlemlerin doğasına uygun olarak neredeyse tamamen 1 yıl vadeli temin ediliyor” diyor.

Peki Türk Bankacılık sektörü yılın tamamını ne kadar kredi büyümesi ile tamamlayacak? Erbil sorumuzu şu şekilde yanıtlıyor: “Yıl sonu itibariyle ortalama kredi büyümesinin bir önceki yıla oranla yüzde 15-18 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmekte. Bankamız özelinde ise bir önceki yıl sonuna göre kredilerde yüzde 20 döviz cinsinden kredilerde yüzde 10 büyümenin gerçekleşeceğini ön görmekteyiz”

Yapı Kredi Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen ise sendikasyon kredilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’nin pozitif ekonomik trendi; cari açık ile ilgili alınmakta olan önlemler, ihracattaki yükseliş ve kredi derecelendirme kuruluşlarının tüm bu gelişmelere verdikleri tepki, sendikasyon ve seküritizasyon piyasalarının Türk bankaları için çekiciliğini korumasını sağlıyor” diye konuşuyor.

fahrettin_yahsi.jpgKatılım Bankalarında da işler yolunda
Katılım Bankalarına gelince; sektör açısından bu tarafta da bir sorun gözükmüyor. Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi‘den aldığımız bilgilere göre Katılım Bankaları son dönemde alternatif fon kaynaklarına ucuz maliyetle ulaşabiliyor.

Yahşi, ” Bu yıl içerisinde katılım bankalarının uluslararası piyasalardan sağladığı murabaha sendikasyon kredisi miktarı 1,1 milyar dolara yükseldi. Geçen yıl ise bu rakam 950 milyon dolar civarındaydı. Ayrıca, sağlanan bu kredilerde hem miktar artıyor hem de yatırımcı tabanı genişliyor” dedi.

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ali Fuat Erbil

2012‘deki rollover rasyosu yüzde 100 civarında…
“2011 yılının ilk yarısında Libor/Euribor + 110 seviyesinde fiyatlanan işlemlerin maliyetleri ikinci yarıyılda Libor/Euribor + 100 seviyesine düştü. 2012 yılının ilk yarısındaki işlemlerin maliyetleri ise global olumsuz gelişmelerin de etkisiyle Libor / Euribor + 145 seviyesine kadar yükseldi. Yılın ikinci yarısında gerçekleşen işlemlere baktığımızda ise; Avrupa ve Amerika’daki merkez bankalarının genişleme politikalarını sürdüreceği beklentileri ile olumlu etkilenen piyasa koşulları sayesinde maliyetlerin Libor / Euribor + 135 seviyesine kadar düştüğünü izliyoruz.

Sektörde 2011 yılında yaklaşık 14 milyar dolar tutarında sendikasyon kredisi sağlandı; 2010’a oranla sektörde ortalama rollover rasyosu ise yüzde 120–125 seviyelerinde gerçekleşti. 2012 yılında ise bugüne kadar gerçekleşen işlemlerde rollover rasyosunun yüzde 100 civarında olduğunu izliyoruz. Bu yıl beklentimiz sendikasyon kredi hacminin 2011 rakamına çok yakın, rollover rasyosunun ise yüzde 100 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde.

Talebe rağmen miktarı artırmadık
Sendikasyon kredileri dış ticaretin finansmanı amaçlı alınmakta olup; vadeleri bu işlemlerin doğasına uygun olarak neredeyse tamamen 1 yıl vadeli temin edilmekte. (Bankamızın bu yıl içinde almış olduğu sendikasyon kredisi, faiz ve de vadelerine ilişkin ise); Mayıs 2012’de, dış ticaretin finansmanında kullanılmak üzere geçen yıl temin ettiğimiz 1 milyar Euro tutarındaki 1 yıl vadeli sendikasyon kredisi, piyasada 1.2 milyar Euro üzerinde taleple karşılaştı. Ancak tutarı arttırmayarak, yüzde 100 rollover rasyosu ile işlemi 1 milyar Euro tutarında yeniledik. 307 milyon 250 bin ABD doları ve 768 milyon 113 bin Euro tutarında iki dilimden oluşan kredinin toplam maliyeti, Libor/Euribor+ 145 BPS olarak gerçekleşti.

Euro bölgesi borç krizinin en yoğun yaşandığı bu yıl bile çoğu banka sendikasyon kredilerini yüzde 100 roll-over oranlarında yenileyebildi. Bu oran Türk bankalarının bilanço kalitesi ve uzun süreli ilişkiler kurmaktaki başarısına işaret etmektedir. 2013 yılında da gerçekleştirilecek sendikasyon kredileri hacminin 2012’ye yakın seviyede gerçekleşmesini öngörüyoruz.

Bankacılık sektörünün genel işleyişi ve bankamız ile ilgili sorunuza ilişkin ise şu değerlendirme yapılabilir: Bu yıl bankacılık sektörü kredi büyüme rakamlarının ekonomideki yavaşlama da göz önüne alındığında geçen yılın büyüme rakamlarından daha düşük olmasını bekliyoruz.

Yıl sonu itibariyle ortalama kredi büyümesinin bir önceki yıla oranla yüzde 15-18 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmekte. Bankamız özelinde ise bir önceki yıl sonuna göre kredilerde yüzde 20 döviz cinsinden kredilerde yüzde 10 büyümenin gerçekleşeceğini ön görmekteyiz.”

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY EKİM 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası