Son Haberler

TÜRKİYE İLE KÖRFEZ ARASINA DEV KÖPRÜ

Arap yatırımcılar, Türkiye‘de yatırım yaparken nelere dikkat ediyor?

Genelde yatırımcı bir yere yatırım yapmak istediği zaman iki önemli nokta var. İlki yatırımın iyi bir gelir getirmesi, ikinci nokta ise tamamlanmış bir sistem olması. Yani yatırımcının hakkının, hukukunun korunması. Arap yatırımcılar ve diğer ülke yatırımcıları bu iki unsurun Türkiye‘de olduğunu görüyorlar. Bu da tüm yatırımcılar için cezbedici bir durum. Tabii ki hükümetin uzun vadeli planları ve projeleri yatırımcıların Türkiye‘ye gelmesine neden oluyor. Bu arada yabancıların çalışma izni almaları için, her bir yabancı çalışana, 5 Türk vatandaşının çalıştırılması zorunlu tutuluyor.

Yıllardır Türkiye ile yakın ilişkilerde olan Arap dünyası bir süre bu dirsek temasına ara vermişti. Ama son dönemde Arap yatırımcıların sayısı yine yükseldi. Bu arayı neye bağlıyorsunuz?

Tabiiki hükümetin yani uzak dönem için yaptıkları. 2023‘e kadar yapılan planlar, büyük projeler. Bunlar, çok önemli. Bunlar yatırımcıları buraya teşvik ediyor. Benim görüşüme göre, bunda liderlerin de etkisi olabilir. Arap dünyası ile Türkiye arasında bir mesafe vardı. Son 10 yılda bunun tamamen tersini görebiliyoruz. Siyasi ve ekonomik liderler bu yakınlaşmayı çok istediklerini gösteriyorlar. Haliyle milletlerin birbiriyle yakınlaşması daha çok arttı. Tabi iki milletin birleşmesinde ve kaynaşmasında kültür ve din birlikteliğinin büyük payı var.

BüYüK YATIRIMCILAR, İSTANBUL’U TERCİH EDİYOR

Türkiye, büyük projeleri hayata geçiriyor. İstanbul-İzmir Otobanı, 3. köprü, Körfez geçişi ve 3. havalimanı gibi dev projeler Arap dünyasında nasıl yankı buluyor?

Bu büyük projeler, yatırımcılar için Türkiye hükümetinin güçlü olduğunu, büyük projelere girme kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar, bunu iki şekilde değerlendiriyor. Bu ülke, sıkıntılı bir ülke değil. İkincisi, Türkiye büyük fırsatların olduğu bir ülke. Genelde yatırımcıları biz ikiye ayırıyoruz. Yatırımcılar, en iyi gelir getiren işlere girmek ister. Bu tür yatırımcılar İstanbul’a geliyor. İkinci grup yatırımcılar ise sadece kendi dalında çalışmak isteyen yatırımcılar. Bu da çalıştığı dalın hangi şehirde olduğuna bağlı. Hangi şehirdeyse o şehre yönlenebiliyor. Mesela tarımla ilgilenen Suudi Arabistanlı ve Orta Doğulu yatırımcılar, Konya’ya, Aksaray’a gitti. Turizm ile ilgilenen yatırımcılar Trabzon’a, Antalya’ya yöneldi

Son zamanlarda Arap yatırımcıların Karadeniz‘e olan ilgisi arttı. Bunun nedenleri nedir sizce?

Gayrimenkul ve yatırım olarak bakmamak lazım sanırım. Karadeniz‘de gösterilen ilgi ve hürmet, Arap dünyasında olumlu yönde büyük etki yarattı bana göre.

Geçmiş yıllarda İslam ülkelerinin tamamının yer alacağı bir gayrimenkul birliği oluşturma hedefininiz vardı. Böyle bir açıklamanız olmuştu. Bu planınız ne aşamada?

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ekim sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası