Son Haberler

Yaptığınız yanlış, değiştirin…!

Her işletmede sorgulanması, değişmesi ve gelişmesi gereken pek çok husus var. Bunun yolu değişime hazır olmak, çalışanlara değer vermek, görüş ve öneri sistemi kurmak, iletişime açık olmak, iyi bir takım olmak, katı kurallardan arınmak, yenilikçi olmaktan geçer.

Şirketlerin yeniliğe ve değişime açık olmaları son derece önemli. Genelde başarılı olmuş, ya da büyük kârlar elde etmiş şirketler, sonuç olumlu olduğu sürece uygulamalarda kolay kolay değişikliğe gitmez, aynı uygulamaları ısrarla devam ettirirler. Oysa iş dünyasında her an her şey değişmekte olduğundan mevcut uygulama, çoğu zaman değişimin gerisinde kalıyor. Bu değişim, mevcut uygulamayı her geçen gün gerileterek, adeta piyasa gerçeğinin dışına itiyor. öyleyse mutlaka, mevcut uygulamalarımızı gözden geçirip, sürekli olarak geliştirmeliyiz.

Değişim deyince, aklıma hep yıllar önce okuduğum bir kitap gelir. Bu kitap iş hayatında alışık olunan her uygulamaya daima farklı bakmamı, sorgulamamı sağladı. Sistem Yayıncılıktan Ricardo Semler’in “Maverick” adlı kitabı inanılmaz derecede etkileyici. İstenirse değişime nasıl gidilebildiğini ve değişimin şirket üzerinde yarattığı inanılmaz olumlu sonuçları çok güzel anlatıyor. Hatırladığım kadarıyla kitapta geçenleri sizlerle paylaşmak istedim.
Brezilya’nın köklü şirketlerinden olan “Semco” adlı şirket batmak üzere iken genç bir genel müdüre teslim edilir. Göreve başlar başlamaz çok ilginç, alışılmışın dışında, devrim niteliğinde, yenilikçi uygulamalara başlar.

Neler mi yapar? Organizasyon şemasında yer alan unvanları kaldırır. Bunun yerine görev tanımlarını öne çıkarır. Böylece şirkette ast-üst ilişkisi yok olur. Mesai saati uygulamasını kaldırır. önemli olan işin bir şekilde sonuçlanmasıdır. çalışanlar işlerini evde veya işyerinde istedikleri yerde, istedikleri saatte planlamaya uygun olarak yaparlar. İşe saat kaçta geldiğinizin, kaçta gittiğinizin önemi yoktur. Kıyafet tamamen serbest bırakılır. İsteyen istediği gibi giyinebilecektir. İşçiler kendi bölümünün performansından prim almaya başlarlar. Bir anlamda kar paylaşımına gidilir. Bu durum performansı inanılmaz artırır.

Şirkette iletişimin önündeki tüm engeller kaldırılır. Genel Müdürün telefonu ve kapısı çalışanlara açıktır. Genel Müdür daima çalışanlarla birliktedir. Aynı yemekhanede yemek yer. Zaman zaman makam aracıyla değil, çalışanların kullandıkları servis aracıyla işe gidip gelmeye başlar. Bu durum çalışanlara yakın olmasını sağladığı gibi, iletişime önemli katkı sağlar. Sık sık birlikte iletişim toplantıları yaparlar. Bu toplantıda her bir sorunun üzerinden bir bir geçilir.

Raporlama sistemleri son derece basit ve anlaşılır hale getirilir. Bütün raporlar kısaltılır. Raporlar bir sayfayı geçmeyecektir. Bu durum, hem işlerin kolay anlaşılmasını, hem kağıt tasarrufu sağlar.
öneri sistemi sonuna kadar uygulanır. Yani çalışanların görüş ve önerileri üst yönetim tarafından önemle dikkate alınır ve uygun görülenler uygulamaya alınır. öneride bulunan çalışanlar gerçek manada ödüllendirilir, teşvik edilir. Sürekli ihtiyaca uygun eğitimler düzenlenir.

çalışanlara tam anlamıyla güvenilir. Tam bir takım ruhuyla hareket edilir. Sağlam bir ekip yaratılmıştır. İşçiler ücretlerini kendileri belirler. Şirkette resepsiyon kaldırılır. Girişte çalışanların üzerleri aranmaz, kimlik sorulmaz. Güvensizlik yaratan bu tip uygulamalara son verilir.

Şirket 1 yıl içinde Brezilya’da yılın şirketi seçilir. Karlılıkta ve verimlilikte tavan yapar. Yenilikçi, devrimci uygulamalarla örnek bir şirket haline gelir. İşletmecilikte çığır açar.

Bütün bunları anlatmamın, paylaşmamın nedeni; yönetimde, işletmede aşlışılmışın dışına çıkmaktan, değişime açık olmaktan kaçınılmaması ve hatta bunları uygulamak için özellikle çaba sarf edilmesi çok önemlidir. Yönetimin, sermayedarın değişim ve gelişime açık olması verimli olmanın temel koşuludur.

Eminimki sizin işletmenizde de mutlaka sorgulanması, değişmesi ve gelişmesi gereken pek çok şey var. Bunları açığa çıkarmanın yolu ise değişime hazır olmak, çalışanlara değer vermek, görüş ve öneri sistemi kurmak, iletişime açık olmak, iyi bir takım olmak, katı kurallardan arınmak, yenilikçi olmaktan geçer. Gerisi size kalmıştır. Hadi bakalım değişime hazırsanız, hemen başlayın.

Şaban çAĞIRAN
Denizbank A.Ş Genel Müdürlük / Grup Müdürü

4 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Cüneyit Göğüş
    1 Mart 2012 22:39 - Reply

    Harika bir makale. Bunu biraz daha detaylandırmak ve görev tanımı ile ilgili konu mümkün olursa sanıyorum çok daha fazla verimli olur. Çok teşekkürler

  • Şaban Çağıran
    4 Mart 2012 22:54 - Reply

    Cüneyt Bey…inşallah görev tanımları konusunda da yazılarım gelecek….teşekkürler..

  • memet korkmaz
    25 Temmuz 2012 10:02 - Reply

    harika tam bana göreymiş ellerine sağlık ne diyelim

  • Mehmet TEMEL,ARMA Taşınmaz Değerleme A.Ş.
    16 Ekim 2014 12:07 - Reply

    Üstadım Merhaba;Tespit ve yorumlarınıza katılmamak mümkün değil.Ancak yazınızda paylaştığınız örnek olayın hangi tarihte geçtiğini merak ediyorum.Artık üretimin esas unsurunun insan kaynakları olduğu tüm otoritelerce kabul edilen bir gerçek.Bu olaydaki genç yenilikçi Genel Müdürün devrim niteliğindeki yenilik ve değişimlerin şuan günümüz Türkiyesinde yapılmış olması halinde acaba çalışanlarda aynı performans ve işletmenin verim ve karlılığında örnekteki gibi bir artış olacakmıdır?İşte bu noktada İnsan kaynağının kalitesi karşımıza çıkıyor?Eğer sizin Ülkenizde eğitim sistemi çocuklara insanı tanımayı,adaleti,eşitliği,insanlık onuru ve değeri konusunda bilgilendirmekten çok,parayı,daha çok ama nasıl olursa olsun para kazanmayı içeren bir kültürde yetişiyorsa,işletmeye alacağınız insan kaynağı da bunların arasından seçilecekse sonucun değerlendirmesini size bırakıyorum.Evet ne kadar işe alma sürecini,iş tanımını,iş gereklerini ve iş analizini ne kadar iyi yaparsanız yapın insan kaynaklarını bu kültürdeyetişen kişilerden seçeceksiniz.Saygılarımla.

  • Site Haritası