Son Haberler

  2018 yılı beklentileri 

Güçlü büyüme trendinin 2018 yılında da devam etmesini bekliyoruz. Özellikle FED’in faiz artırım temposunda güvercin olma ve enflasyonunun 2017 yılında tepe seviyeyi gördüğü varsayımı ile 2018 yılının ilk çeyreğinin Türk varlıkları için pozitif bir tablo oluşturabileceğini söyleyebiliriz.

Türkiye için güçlü büyüme temasının öne çıktığı ve Borsa İstanbul 100 endeksinde 115 bin seviyesi ile tüm zamanların rekorunun kırıldığı 2017 yılını geride bırakıyoruz.

Güçlü büyüme temasının 2018 yılında da devam ederek, iyimser algıyı desteklemesini bekliyoruz. Özellikle FED’in faiz artırım temposunda güvercin olma ve enflasyonunun 2017 yılında tepe seviyeyi gördüğü varsayımı ile 2018 yılının ilk çeyreğinin Türk varlıkları için pozitif bir tablo oluşturabileceğini söyleyebiliriz. Ancak ABD tarafında devam eden dava sonucu risk algısını olumlu ya da bir miktar olumsuz etkileyebilir.

Merkez Bankası’nın enflasyon ve döviz kuru dinamikleri nedeni ile devam ettirdiği sıkı para politikası duruşunu yeni yılda da sürdürmesini bekliyoruz.

                                                 170 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ, ÜMİT VERİCİ

İhracatımıza ilişkin son açıklanan veriler, 2017 hedefinin tuttuğunu gösteriyor. Bu durum 2018 yılı 170 milyar dolarlık ihracat hedefi için de oldukça ümit vericidir. İhracattın artmasının büyümeye de pozitif katkıları oluyor. İhracatın çeşitlendirilmesi adına yapılan Afrika, Asya ve Güney Amerika açılımları önemli adımlardır. Hem Batı hem de doğu ile ticari ilişkilerimizin geliştirilip çeşitlenmesi olumludur.

2018 yılında büyüme ve reform temalarının devam etmesi ile ülkemizin kredi notunun tekrar gözden geçirilmesi önümüzdeki dönemde gündeme gelebilir. Ocak ayında kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ülke notuna ilişkin değerlendirmesini açıklayacaktır.

İstanbul’un Finans Merkezi Projesi çerçevesinde sermaye piyasalarımızın da derinleşmesinde ve büyümesinin sağlanmasında sektördeki tüm paydaşların içerisinde bulunduğu bir işbirliğinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Dışarıda ise FED  2018 yılı için 3 adet faiz artırımı beklentisi devam ediyor. Şubat ayında FED’in Başkan değişikliği ile Yellen yerini Powell’a bırakacak. Yeni başkanın açıklamaları para politikasında çok değişmeyeceğine işaret ediyor. Bu çerçevede büyüme ve istihdam piyasasındaki artış verileri ile yeni devreye giren vergi indirim reformunun etkileri yakından takip edilecektir.

                               GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN PARALARI DEĞER KAZANABİLİR

FED politikaları dikkate alındığında, gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin Dolar’a karşı değer kazanımları ve borsa endekslerinde iyimser fiyatlama reaksiyonlarının öne çıkması beklenebilir.

Avrupa bölgesinde ise birliğe yön veren Almanya ve Fransa gibi ülkelerde seçimler geçen yıl tamamlandı. Almanya’daki koalisyon görüşmelerinin sonucu ve Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alımını 2018 Ocak ayından itibaren 30 milyar Euro tutarına çekmesi yılın ilk çeyreğinde Euro temalı varlıklar için etkinliğini hissettirebilir. Avrupa’daki seçim temasının sonlanması, Türkiye özelinde değerlendirildiğinde, özelikle AB’den çıkış söylemlerini dile getiren adayların seçimlerde mağlup olması da dikkate alındığında referandum sürecinden gerilen ilişkilerin normalleşmesi beklenebilir.

İngiltere’nin Brexit sonrası oluşan negatif havadan uzaklaşması, 2018 yılı için İngiliz varlıklarının pozitif etkilendiği bir yıl olabilir.

                                               ÇİN, KÜRESEL EKONOMİYİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYOR

Asya tarafında Çin ekonomisine ilişkin soğuma işaretleri hız kaybederken, büyüme küresel ekonomiyi desteklemeye devam ediyor. Japonya’da yıllardan beri devam eden parasal genişleme sürecinin devam etmesi bekleniyor.

Dijital paralara arkasındaki Blockhain teknolojisinin de etkisiyle ilgi sürerken, güvenli liman altın ise daha güvercin FED, zayıf dolar teması ile Kuzey Kore ABD gerginliği ve Orta doğudaki gelişmelerin de seyrine bağlı olarak güçlü bir seyir izleyebilir.

                                DÜNYADAKİ 10 MEGA PROJENİN 6’SI TÜRKİYE’DE YAPILIYOR

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için, dünya çapında köprüler, otoyollar, hava limanları inşa ediliyor. Geçmişte yıllar süren bitirilemeyen projeler yap işlet devret modeli ile özel sektör ve kamu işbirliğiyle hızla yapılıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın belirttiğine göre dünyada son on yılda yapılan 10 mega projenin 6’sı Türkiye’de yapılıyor. 29 Ekim 2018 tarihinde 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük hava limanı olacak İstanbul üçüncü hava limanı projesinin ilk etabının açılması planlanıyor. Yine temeli geçtiğimiz yıl 18 Mart tarihinde atılan ve 2023 metre ayak açıklığıyla dünyanın en büyük asma köprüsü olacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2023 yılında tamamlanması planlanıyor. İstanbul’dan Bursa’yı 1.5 saate indiren dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü asma köprüsü Osman Gazi ve İstanbul Boğazı’nın üzerinden raylı sistem geçen, 10 şeritle dünyanın en geniş ve en yüksek asma köprüsü Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı. Avrupa’dan başlayıp Çin’e kadar uzanan Tarihi İpek Yolu hattının açılışı yapıldı. Türkiye artık kendi otomobilini, kendi uçağını kendi uçak gemisini kendisi üretmek için yeni müthiş projeler geliştiriyor. Tamamlanmış olanlardan bazıları şimdilik yeterli kullanım kapasitesine ulaşmamış olsalar da bunlar 2023 hedeflerine ulaşılması için yapılan projeler. Aksi halde şuan 156 milyar doları aşan ihracatın 500 milyar dolara ulaşması için alt yapı yetersiz kalacaktır. Bunun için bu yatırımların yapılmaya başlandığını görüyoruz.

                                               2023 HEDEFLERİNE DOĞRU ÇALIŞMAYA DEVAM

Türkiye’ye değer katan, belirlenen vizyon çerçevesinde hedeflere ulaşmasının sağlanması için bu ve benzeri mega projelere yeni yılda da yenilerinin eklenmesini, alt yapı yatırımlarına hız kesmeden devam edilmesini ve yapısal reformların sürdürülmesini, bölgemizdeki jeopolitik risklere rağmen ülkemizin güçlü şekilde büyümeye devam etmesini bekliyoruz. 2018 yılında ’da Türkiye’nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yerini almasını sağlamaya yönelik 2023 hedeflerine doğru çalışmaya devam.

Alper Nergiz

GCM Menkul Kıymetler Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

* YASAL UYARI

Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, bilgi amaçlı olarak sunulmaktadır, belirli bir kullanıcının yatırım amaçlarıyla ilgili değildir. Burada yer alan bilgilerin doğru ve/veya tatmin edici olduğu teyit veya garanti edilmez ve yalnızca yol gösterici olarak kabul edilmelidir. Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek zararlardan dergi ve yazar sorumlu değildir.

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası