Son Haberler

TL kayıplarını geri alabilir, BİST dalgalanabilir

*Yurt içinde Nisan ayında en önemli gündem TCMB başkanlığı sonrası TCMB’nin ilk toplantısında nasıl bir karar alacağı olacak. Nisan toplantısında TCMB’nin piyasaların endişelendiği gibi bir faiz indirimine gitmemesi ve PPK metnindeki ifadeleri koruması durumunda piyasaların sakinleşmesi ve başta TL olmak üzere Mart ayındaki kayıplarının bir kısmını geri alınması beklenir.

*Mart ayı sonlarında yapılan AB zirvesi kısmen olumlu şekilde sona ererken, önümüzdeki denemde ABD ile ilişkilerin seyri piyasaların bir diğer gündemi olacak. ABD ile ilişkilerin pozitif yönde ilerlemesi durumunda Mart ayında yurtiçi piyasalarda yaşanan türbülans sonrası TL varlıkların toparlanmasına katkı sağlaması beklenir.

*Piyasalar için bir diğer risk ise ekonomi yönetiminde de değişiklik yaşanması… Nisan ayında BIST-100 endeksinin 1.250-1.490 aralığında geniş bir bantta dalgalanması bekleniyor. Ay içinde 1.480-1.490 aralığına olası tepki yükselişlerinin satış fırsatı, 1.280 ve altına gerilemelerin ise kademeli olarak yeni alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

*Yurtiçi gelişmeler nedeniyle Mart ayında negatif ayrışan TL varlıklar EM’lerdeki bu zayıf seyrin de etkisiyle negatif ayrışmasını devam ettirebilir. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde seyir özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri açısından takip edilmeye devam edilecek. DXY ile birlikte tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi başta TL olmak üzere EM para birimlerinin değer kayıplarını devam ettirmesine neden olacak.

*TCMB başkan değişikliği hem yerli hem de yabancı yatırımcılarda güven kaybı yaratırken, TL varlıklarda sert değer kaybı yaşandı. Karar sonrası BIST, özelikle yabancı yatırımcıdan gelen güçlü satışların etkisiyle sert düşüş gerçekleştirirken, ay içinde 1.589 ile yeni tarihi zirve test eden BIST-100 endeksi 1.256 seviyelerine kadar sert düşüş gerçekleştirdi.

*Faiz kararı sonrası TL yeniden değer kazanmaya başlasa da TCMB başkan değişikliği piyasalarda şok etkisi yaratırken, bu karar Ortodoks politikaların terk edileceği şeklinde yorumlandı. Bu karar sonrası TL’de yüzde 10’u geçen sert değer kayıpları yaşanırken, yurtiçi piyasalarda kısa süreli güçlü negatif fiyatlama oluştu.

*Yeni başkanın TCMB politikasında bir değişiklik olamayacağı yönündeki açıklamalara rağmen, piyasa güveninin bir kez daha sarsılmasıyla orta vadede bu negatif ivmenin devam etmesi beklenebilir. Kurda 8.50 ve 9.20 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 7.85 ve 7.25 destek noktaları takip edilebilir.

*FED Başkanı Powell, enflasyonun bir süre yüzde 2’nin üzerinde kalmasına izin vereceklerini ve bunun faiz artışı gerektirmediğini söyledi. Powell’in açıklamaları piyasalar tarafından pozitif algılanırken, enflasyon endişeleri hafifledi ve tahvil faizlerinde gevşeme yaşandı. Piyasalardaki risk alma iştahı güçlü seyrini sürdürürken, dolar endeksindeki güçlenme de devam ediyor.

*Mart ayı doların genel olarak değer kazandığı bir ay olurken EUR/USD paritesinde sert düşüş yaşadı. 1.20’lerden aya başlayan parite 1.17’lere kadar geriledi. Geri çekilmenin devamı için 1.1750 desteğinin kırılması gerekir. Bu durumda 1.16 ve 1.1480 destek noktaları takip edilebilir. Aksi yönde ise 1.1920 ve 1.21 dirençleri hedeflenebilir.

*Nisan ayında Covid-19’un yayılım hızı ve aşı uygulamalarının salgının hızını önleme konusundaki etkinliği ana gündem olmaya devam edecek. Aşı uygulamalarının artmasına rağmen dünya genelinde vaka sayısındaki artışın devam etmesi ve kapanma olaylarının artması global risk alma iştahını bir miktar zayıflatabilir.

*ABD’de 1,9 trilyon dolar büyüklüğünde teşvik paketinin hayata geçirilmesi Mart ayında global risk alma iştahını özellikle gelişmiş ülkelerde devam ettirirken, ABD’de konuşulmaya başlanan alt yapı yatırımları ve yeni teşvik paketi beklentileri kısa vadede global risk alma iştahını güçlendirmeye devam edebilir.

*Ons altın fiyatları 1.900’lerden başladığı düşüşünü Mart ayında da devam ettirirken altın 1.680’e kadar geriledi. Bu noktadan toparlanan altın 1.750 dolara kadar tepki yükselişi sergiledi. Altında 1.700 noktası önemli bir destek olurken bu nokta kırılırsa 1.650 ikinci destek olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 1.770 ve 1.840 direnç noktaları olarak belirlenebilir.

Global risk alma iştahı 1,9 trilyon dolar büyüklüğündeki ABD teşvik paketinin onaylanması ve FED’in piyasaları destekleyen açıklamalarıyla güçlü seyrini devam ettirdi. Covid-19 aşılarının uygulanmaya başlamasına rağmen dünya genelinde vaka sayılarındaki artış devam etse de aşılama sayısının artıkça vaka sayılarının azalması beklendiği için risk alma iştahı güçlenmeye devam ediyor.

Mart ayında ABD’de enflasyonun yükselişe geçebileceği beklentisiyle ABD tahvillerde güçlü yükselişler yaşanması piyasaları tedirgin etse de FED’den gelen açıklamalar enflasyon endişelerini hafifletti. ABD 10yy tahvil faizleri ay içinde yüzde 1,75’lere kadar yükselirken, DXY dolar endeksinin yüzde 2 üzeri yükseliş gerçekleşmesiyle gelişmekte olan ülke piyasaları negatif ayrıştı.

Bu negatif ayrışmadan TL varlıklar da nasibini alsa da TL varlıklardaki asıl negatif ayrışma TC Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınması oldu ve yurtiçi piyasalarda bir türbülans yaşandı. Majör borsalar Mart ayında yüzde 3-7 arasında değişen yükselişlerle kapatırken, EM borsaları negatif ayrışma devam etti. Çin, Hong Kong ve BIST en fazla negatif ayrışan borsa endeksleri oldu.

ABD TAHVİL FAİZLERİNDEKİ YÜKSELİŞ EM’LERDE ETKİLİ OLDU

ABD tahvil faizlerindeki yükseliş ve DXY dolar endeksindeki güçlenme EM’lerin negatif ayrışmasında etkili olurken, EM’lerde negatif ayrışmanın kısa vadede devam etmesi beklenmektedir.  Endişe endeksi olarak da adlandırılan VIX volatilite endeksi 21 seviyelerinde seyrederken, endeks 26 seviyesi altında kaldıkça ABD borsalarında risk alma iştahında büyük bir bozulma oluşması beklenmez ve olası kar satışlarının sınırlı kalması beklenir.

Endeksin Nisan ayında 26 seviyesi üzerine yönelmesi ise ABD borsalarında volatilitenin yükseldiğine ve kar satışlarının güçlenerek risk alma iştahında zayıflama yaşanacağına işaret edecektir.

TL varlıklar ise Mart ayında büyük bir dalgalanmaya sahne oldu. Ay içinde pozitif seyir izleyen BIST ve TL, TCMB başkan değişikliği sonrası sert değer kayıplarına maruz kaldı. TCMB’nin faizleri beklenti üzerinde 200 baz puan artırması sonrası TL değer kazanmaya başlasa da kararın hemen arkasından Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasıyla TL’de yüzde 10 üzerinde kısa süreli sert değer kaybı yaşandı.

TCMB BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ HEM YERLİ HEM DE YABANCI YATIRIMCILARDA GÜVEN KAYBI YARATTI

TCMB başkan değişikliği hem yerli hem de yabancı yatırımcılarda güven kaybı yaratırken, TL varlıklarda sert değer kaybı yaşandı. Karar sonrası BIST, bankacılık endeksi öncülüğünde özelikle yabancı yatırımcıdan gelen güçlü satışların etkisiyle sert düşüş gerçekleştirirken, ay içinde 1.589 ile yeni tarihi zirve test eden BIST-100 endeksi 1.256 seviyelerine kadar sert düşüş gerçekleştirdi. Tepki alımları gelse de BIST-100 endeksi ayı yüzde 5 üzeri düşüşle 1.400 seviyeleri altından kapatmaya hazırlanıyor.

Bankacılık endeksi yüzde 20’lere varan sert değer kaybı ile güçlü negatif ayrışırken, Sınai endeks ise pozitif ayrışarak ayı yataya yakın kapatmaya hazırlanıyor. Piyasalarda yaşanan türbülansla birlikte yurtiçi 10yy tahvil faizleri yüzde 14’lü seviyelerden yüzde 19 üzerine yükselirken, sonrasında sınırlı düşüş gerçekleştirse de ayı yüzde 19 seviyelerine yakın kapatıyor.

CDS’ler ay içinde 300’ün altına gerilese de TCMB başkan değişimi sonrası 480’lere kadar sert yükseliş gerçekleştirirken ayı 470 seviyelerden kapatıyor. CDS’lerdeki sert yükseliş TL varlıklara ilişkin risk algısının güçlü şekilde yükseldiğine ve TL varlıklarda riskten kaçış yaşandığına işaret ediyor.

BAŞKAN DEĞİŞİKLİĞİ ORTODOKS POLİTİKALARIN TERK EDİLECEĞİ ŞEKLİNDE YORUMLANDI

TCMB Mart toplantısında piyasa beklentisinin üzerinde faizleri 200 baz puan artırarak yüzde 19,00’a yükseldi. PPK metinde daha önceki ifadeler büyük oranda korunurken, PPK metninde küresel toparlanma eğiliminin enflasyonist baskı yaptığına ilişkin vurgu yapılmıştır. TCMB aldığı bu kararla enflasyondaki yükselişi önlemek için önden yüklemeli bir artışa gitmişti.

Ancak faiz kararı sonrası TCMB başkanı Naci Ağbal görevden alınırken, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. TCMB faiz kararı sonrası TL yeniden değer kazanmaya başlasa da TCMB başkan değişikliği piyasalarda şok etkisi yaratırken, bu karar Ortodoks politikaların terk edileceği şeklinde yorumlandı. Bu karar sonrası TL’de yüzde 10’u geçen sert değer kayıpları yaşanırken, yurtiçi piyasalarda kısa süreli güçlü negatif fiyatlama oluştu.

FED MART AYI TOPLANTISINDA FAİZLERİ YÜZDE 0,25’DE SABİT BIRAKTI

FED Mart ayı toplantısında faizleri yüzde 0,25’de sabit bırakırken, tahvil alımlarına devam edeceğini açıkladı. FED projeksiyonlarında büyüme beklentilerini yukarı yönde, işsizlik oranı beklentilerini ise aşağı revize etti.

FED Başkanı Powell, enflasyonun bir süre yüzde 2’nin üzerinde kalmasına izin vereceklerini ve bunun faiz artışı gerektirmediğini söyledi. Powell, enflasyon ile istihdam hedeflerinden uzakta olduklarını ve bu nedenle gerektiği sürece ekonomiyi desteklemeye devam edecekleri mesajını verdi. Powell, tahvil alımını azaltmayı konuşmanın henüz zamanı olmadığını söyledi.

FED Başkanı Powell’in açıklamaları piyasalar tarafından pozitif algılanırken, piyasalardaki enflasyon endişeleri hafifledi ve ABD tahvil faizlerinde gevşeme yaşandı. Fed kararı sonrası piyasalardaki risk alma iştahı güçlü seyrini devam ettirirken, DXY dolar endeksindeki güçlenmede devam ediyor.

1.20’LERDEN AYA BAŞLAYAN EUR?USD PARİTESİ 1.17’LERE KADAR GERİLEDİ

Mart ayı doların genel olarak değer kazandığı bir ay olurken EUR/USD paritesinde sert düşüş yaşadı. 1.20’lerden aya başlayan parite 1.17’lere kadar geriledi. Paritenin aylık değer kaybı 300 pip olurken, fiyatlar Kasım ayı seviyesine kadar geriledi. ABD’de enflasyon beklentisiyle tahvil faizlerinin artması, doların da değer kazanmasına sebep oldu. Geri çekilmenin devamı için 1.1750 desteğinin kırılması gerekir. Bu durumda 1.16 ve 1.1480 destek noktaları takip edilebilir. Aksi yönde ise 1.1920 ve 1.21 dirençleri hedeflenebilir.

Geçen ayki PPK toplantısında, faizlerin piyasa beklentisini de aşarak 200 baz puan artırılmasıyla kurda rahatlama yaşandı. Öncesinde doların globaldeki değer artışıyla 7.50’nin üzerine çıkan dolar kuru 7.20’ye kadar geriledi.

Kurdaki düşüşün devam etmesi beklenirken Cuma gecesi Cumhurbaşkanı kararnamesi ile TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevine son verilmesi tüm rüzgarları tersine çevirdi. Türk Lirası yeni haftaya yüzde 15’e yakın değer kaybı ile başlarken ilk şokun ardından biraz gerilese de ilk günkü değer kaybı yüzde 10 oldu. Kurdaki bu yükselişin yanı sıra hisse senedi ve tahvil piyasasında da sert satışlar görüldü.

Son toplantıda politika faizinin artırılmasına rağmen oluşturulan güven ortamıyla uzun vadeli tahvil faizleri düşüş sergiliyordu. TCMB’deki bu değişiklik sonrası uzun vadeli tahvillerin faizi de yüzde 14’ten yüzde 19’a sert bir sıçrama yaptı. Yeni başkanın TCMB politikasında bir değişiklik olamayacağı yönündeki açıklamalara rağmen, piyasa güveninin bir kez daha sarsılmasıyla orta vadede bu negatif ivmenin devam etmesi beklenebilir. Kurda 8.50 ve 9.20 seviyeleri direnç olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 7.85 ve 7.25 destek noktaları takip edilebilir.

ALTINDA 1.700 NOKTASI ÖNEMLİ BİR DESTEK OLURKEN BU NOKTA KIRILIRSA 1.650 İKİNCİ DESTEK

Ons altın fiyatları 1.900’lerden başladığı düşüşünü Mart ayında da devam ettirirken altın 1.680’e kadar geriledi. Bu noktadan toparlanan altın 1.750 dolara kadar tepki yükselişi sergiledi. Koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen, aşılamanın artması altına olan etkinin sınırlı kalmasını sağladı. ABD tahvil faizlerindeki artış doları yükseltirken altına negatif etki yapıyor. Altında 1.700 noktası önemli bir destek olurken bu nokta kırılırsa 1.650 ikinci destek olarak izlenebilir. Aksi yönde ise 1.770 ve 1.840 direnç noktaları olarak belirlenebilir.

Nisan ayında Covid-19’un yayılım hızı ve aşı uygulamalarının salgının hızını önleme konusundaki etkinliği ana gündem olmaya devam edecek. Aşı uygulamalarının artmasına rağmen dünya genelinde vaka sayısındaki artışın devam etmesi ve kapanma olaylarının artması global risk alma iştahını bir miktar zayıflatabilir.

ALT YAPI YATIRIMLARI VE YENİ TEŞVİK PAKETİ BEKLENTİLERİ

ABD’de 1,9 trilyon dolar büyüklüğünde teşvik paketinin hayata geçirilmesi Mart ayında global risk alma iştahını özellikle gelişmiş ülkelerde devam ettirirken, ABD’de konuşulmaya başlanan alt yapı yatırımları ve yeni teşvik paketi beklentileri kısa vadede global risk alma iştahını güçlendirmeye devam edebilir.

Yurtiçi gelişmeler nedeniyle Mart ayında negatif ayrışan TL varlıklar EM’lerdeki bu zayıf seyrin de etkisiyle negatif ayrışmasını devam ettirebilir. Dolar endeksi güçlenmeye devam ederken, Fed’in ABD enflasyon beklentilerinde oluşan yükseliş beklentisinin geçici olduğunu açıklaması sonrası ABD tahvil faizlerinde ay içinde yaşanan yükseliş eğilimi şuan için durmuş görünüyor.

Kısa vadede gösterge olması nedeniyle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde seyir özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri açısından takip edilmeye devam edilecek. DXY ile birlikte tahvil faizlerinin yeniden yükselişe geçmesi başta TL olmak üzere EM para birimlerinin değer kayıplarını devam ettirmesine neden olacak.

BORSALARDA ARA ARA KAR SATIŞLARI YAŞANMASI ŞAŞIRTICI OLMAYACAK

Mart ayında emtia fiyatlarındaki yükseliş dururken, bir miktar gerileme gördük. Bu gerilemenin son dönemde ABD’de enflasyonda yükselişin endişelerini FED’in piyasalara verdiği mesajlarında etkisiyle törpüleyebileceğini düşünüyoruz. Enflasyon endişelerinin zayıflaması ve ABD teşvik paketinin etkisiyle global risk alma iştahının Nisan ayında da güçlü seyrini devam ettirmesi bekleniyor.

Bununla beraber, zirve seviyelerde seyreden majör borsalarda ara ara kar satışları yaşanmasının şaşırtıcı olmayacağını düşünüyoruz. Ancak olası satışlarının mevcut veri seti ve Fed’in piyasalara verdiği destek nedeniyle kar satışı olarak kalması bekleniyor.

YURT İÇİNDE EN ÖNEMLİ GÜNDEM TCMB’NİN İLK TOPLANTISINDA NASIL BİR KARAR ALACAĞI

Yurt içinde Nisan ayında en önemli gündem TCMB başkanlığı sonrası TCMB’nin ilk toplantısında nasıl bir karar alacağı ve PPK metnindeki ifadelerin değişip değişmeyeceği olacak. Nisan toplantısında TCMB’nin piyasaların endişelendiği gibi bir faiz indirimine gitmemesi ve PPK metnindeki ifadeleri koruması durumunda piyasaların sakinleşmesi ve başta TL olmak üzere Mart ayındaki kayıplarının bir kısmını geri alınması bekleniyor.

Mart ayı sonlarında yapılan AB zirvesi kısmen olumlu şekilde sona ererken, önümüzdeki denemde ABD ile ilişkilerin seyri piyasaların bir diğer gündemi olacak. ABD ile ilişkilerin pozitif yönde ilerlemesi durumunda Mart ayında yurtiçi piyasalarda yaşanan türbülans sonrası TL varlıkların toparlanmasına katkı sağlaması bekleniyor. Nisan ayındaki bir diğer gündem ise yurtiçi siyasi gelişmeler ve son dönemde oluşan kabine değişikliği beklentilerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği olacak.

NİSAN AYINDA TL VARLIKLARDA VOLATİLİTE AZALSA DA DALGALANMANIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Bu gelişmelerin ışığında Nisan ayında TL varlıklarda volatilite azalsa da dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor Yurtiçi gündeme ilişkin negatif gelişmeler olmadıkça Nisan ayında TL varlıkların sakinleşerek kayıplarının bir kısmını geri alması bekleniyor.

BIST tarafında ise Mart ayı içinde yaşanan sert satışlar sonrası kurlardaki yükselişin durması ve tahvil faizlerinin gevşemesiyle birlikte tepki alımları oluşması söz konusu olabilir. Ancak kurlardaki yükseliş eğiliminin güçlenerek devam etmesi ve tahvil faizlerinin yüksek seyrini devam ettirmesi durumunda BIST’te satış baskısının ve kısa vadeli dip arayışının devam etmesi bekleniyor.

Piyasaların endişe ettiği gibi yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu yönetimindeki PPK’nın faiz indirimine gitmesi durumunda ise TL’de değer kayıplarının, BIST’te de bankacılık endeksi öncülüğünde satış baskısının devam etmesine neden olabilir. Piyasalar için bir diğer risk ise ekonomi yönetiminde de değişiklik yaşanması piyasalar tarafından negatif algılanabilir.

Nisan ayında BIST-100 endeksinin 1.250-1.490 aralığında geniş bir bantta dalgalanması beklenmektedir. Ay içinde 1.480-1.490 aralığına olası tepki yükselişlerinin satış fırsatı, 1.280 ve altına gerilemelerin ise kademeli olarak yeni alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası