Son Haberler

Bakan Yıldırım ülkenin çehresini değiştirdi

yildirim_ulkenin_cehresini_degistirdi_2.jpg ♦ Bakanlık koltuğunda oturduğu 9 yıl atılımlarla geçti. Ulaşım ve erişim altyapısına toplam 123 milyar TL yatırım yapıldı. Toplam 2 bin 970 şantiyede, gece-gündüz 100 binin üzerinde çalışan, ülkeyi duble yollarla birleştirdi.

♦ Son 9 yılda “Bilgi Toplumu”na geçiş sürecinde atılan adımlarla bilişim sektörü uçuşa geçti. Bilişim sektörünün toplam gelirleri, 2011 yılı sonu itibariyle 31 milyar doları geçti. Bu yılsonunda rakamın 35 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

SESSİZ DEVRİME İMZA ATTI

Ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanlarında dev adımlar atan Bakan Binali Yıldırım; deyim yerindeyse “Sessiz Devrim” gerçekleştirdi ve adeta ülkenin çehresini değiştirdi.

ULAŞIM VE ERİŞİME 123 MİLYAR TL‘LİK YATIRIM
Bundan 3 yıl önce düzenlediğimiz ‘Yılın Starları’ Oscar ödülleri yarışmasında Türkiye’de “Yılın Bakanı” olarak seçilen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ödülünü alırken kendini “Amele Bakan” olarak tanımlamış ve salonu dolduran iş dünyası temsilcilerinden büyük alkış almıştı. ülkemizin çağ atlamasını sağlayan önemli çalışmalarının yanında anlattığı orijinal fıkralarla da tanıdığımız Başarılı Bakan’a, yeni yıla girdiğimiz şu günlerde yeniden “Neler yaptınız, hedefleriniz nelerdir sayın Bakanımız” diyoruz ve o günden bugüne Türkiye için yapılanları soruyoruz. Soğukkanlı tavırlarıyla tanınan Bakan Binali Yıldırım; soyadına namzet icraatlarından bahsederken, her zamanki esprili üslubuyla yanıt veriyor ve merak edilen sorulara karşılık şu açıklamaları yapıyor:

♦ Bakanlığınız döneminde Türkiye’nin, sanayi devriminden sonraki en önemli atağı gerçekleştirdiği ifade ediliyor. ülkeyi nereden nereye taşıdınız?
Bu çok zor ve uzun bir soru. Yaptığımız tüm çalışmaları sizlere anlatmaya çalışırsam ne benim, ne de sizin zamanınız yeter. Size kısa bir fıkra anlatayım.
“İngiliz Fransız ve Temel iddiaya girmişler; bilgisayara en zor soruyu kim soracak diye. İlk önce İngiliz sormuş bilgisayar 10 saniye sonra cevap vermiş. Fransız sormuş 20 saniye sonra cevap vermiş. Sıra bizim Temel’e gelmiş. Temel sormuş sorusunu, aradan 10 saniye 20 saniye 50… derken bilgisayar alev alıp yanmaya başlamış. Temel’e sormuşlar ne sordun diye. Temel de: Hiç… Ne var, ne yok? dedim” demiş. Elbette bu işin şakası… 9 yılımız, yatırımlarla, projelerle dolu dolu geçti diyebilirim. Ulaşım ve haberleşme, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatın seyrini belirleyen en temel etken. Şehirler yolların kenarında, limanlar deniz kıyılarında kuruluyor. Dağın başında yolu, izi olmayan bir yerde yerleşim olur mu? Halk arasında ‘’Kuş uçmaz kervan geçmez’’ şeklinde kullanılan bir tabir vardır.
Kervan geçmeyen yerde hayat olmaz. Ulaşımın olduğu yerde hayat olur, kültür olur, sanat olur. Bizler bu bilinçle çalışıyoruz. Bu farkındalıkla dokuz yılda, ulaşım ve erişim altyapısına 123 milyar TL yatırım yaptık. Türkiye, 9 yılda ulaşım alanında yapılan yatırımlar ile ulaşımda birçok AB ülkesinden daha iyi duruma geldi.

9yıl, 9 atılım yılı haline geldi. Yaptığımız tüm çalışmaları Türkiye’nin güçlü, başarılı olması ve çağdaş ülkelerin ilerisine geçmesi için yapıyoruz. Hedeflerimize her zaman ulaştık. Hatta 9 yıl boyunca belirlenen hedefleri aştık. Ancak bizim hedeflerimiz yaptıklarımızın da ötesinde. çünkü ulaştığımız her hedef, bizi yeni bir hedef belirlemeye yöneltiyor. Bu çerçevede de 2023 hedeflerimizi belirledik. Biz, 2023 yılına ulaştığımızda; ulaşım ve haberleşmenin tüm modlarında; vatandaşlarımızın güvenli, konforlu, ekonomik veya hızlı her türlü ihtiyacına cevap verebilecek alt yapıya sahip bir sistem kurmak istiyoruz.

İNTERNET KULLANICI SAYISI 50 MİLYON
Sektörde bu büyümeyi sağlamak için öncelikle halkımızın bilgiye daha hızlı ulaşabilmesi amacıyla geniş bant internet hizmetini getirerek ülkemizin bilgi otobanlarını kurduk. Abone sayısı 2003 yılında 20 bin iken 2011 yılı sonunda 16.1 milyona ulaşmıştır. Bu rakam yaklaşık 50 milyon kullanıcıya tekabül etmektedir.

YERLİ UYDU PROJESİ HAYATA GEçTİ
Türkiye‘de bilgi otobanlarını kurduk. Abone sayısı 2003 yılında 20 bin iken 2011 yılı sonunda 16.1 milyona ulaştı. Bu rakam yaklaşık 50 milyon kullanıcıya tekabül etmektedir.

Bir diğer önemli projemiz de yerli uydu projesi. Geçen yıl Mart ayında TüRKSAT 4A ve TüRKSAT 4B uydularının üretimine Japonya’da başladık. Bu uyduların uzaya fırlatılmasıyla bütün bir Afrika kıtası da artık kapsama alanımıza girecek. Genişleyen kapsama alanı sayesinde vatandaşlarımız uluslararası spor müsabakalarını uydudan şifresiz olarak izleme imkanı bulacak, yurt içi ve yurt dışındaki kullanıcılara uydu üzerinden uygun maliyetlerle internet ve veri hizmetleri sunulacak.

BİLİŞİM SEKTöRüNDE GELİRLER 35 MİLYAR DOLARI BULACAK
♦ özellikle 2004 yılından sonra iletişim sektöründe nasıl bir seyir izlendi?
Haberleşme sektörü de biraz önce bahsettiğimiz bu değişim, gelişim döneminde nasibini en çok alan sektörlerimizden oldu. çükü bilgi, çağımızın en önemli gücü ve bilgiye yönelik yapılan yatırımın geleceğe yönelik yatırım olduğunu biliyoruz. Bir çin atasözü der ki: ‘öğrenmek, akıntıya karşı yüzmek gibidir. İlerleyemediğiniz takdirde geri gidersiniz.’ Yeni dünya düzeninde güç; bilgi ve bilişimle perçinlenmekte, ekonomik anlamda refah bu güce yaslanarak sağlanmaktadır.

Biz de bu bilinçten hareketle ülkemizde sektör için gerekli hukuki düzenlemeleri yapıyor, birçok yeni projeyi hayata geçiriyoruz. Yapılan başarılı çalışmalar sayesinde Türkiye “Bilgi Toplumu” olma yolunda hızla ilerliyor. ülkemizdeki bilişim sektörü gelirleri sürekli yükselme eğilimindedir. 2003’te 11,5 milyar dolar olan bilişim sektörü toplam gelirleri, 2011 yılı sonu itibariyle 31 milyar doları geçti. 2012 yılı sonunda bu rakamın 35 milyar doları bulmasını bekliyoruz.

E-DEVLET PROJESİ 11 MİLYON KİŞİYE HİZMET SUNDU
“e-Devlet Kapısı” ise Türkiye’deki hizmet anlayışına yeni bir soluk getirdi ve bilgi toplumu olma yolunda ciddi bir atılım oldu. Bu sayede devletimizi daha hızlı ve şeffaf bir yapıya kavuşturduk. Bu hizmetimizi de ilgi çok büyük. Projenin hayata geçirilmesinden bu yana kullanıcı sayısı 11 milyonu aştı. çocuklarımız ve gençlerimizin gelişmiş dünya standartlarına uygun koşullarda eğitim görme hakkını teslim etmek amacıyla; internet erişim altyapısı olmayan okullar için gerekli iletişim altyapısı oluşturduk ve Türkiye genelinde internet erişimi olmayan okul bırakmadık.

“Bilişim Okulda Başlar” düsturu ile çıkılan yolda ülkemizin her köşesinin bilgi teknolojileriyle donatılması amacıyla; son 9 yılda 1942 adet İnternet Erişim Merkezi ve 20.279 okula Bilgi Teknolojileri Sınıfı kurduk. Son olarak ise şu an vatandaşlarımızın merakla beklediği FATİH Projesi kapsamındaki çalışmalarımızı Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yürütüyoruz. 2012 yılında proje ihalesinin tamamlanmasını hedefliyoruz.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BüYüK KARAYOLU YATIRIMLARI YAPILDI
2003’te iç hatlarda taşınan 9.1 milyon yolcu sayısı bugün 58 milyonun üzerine çıktı. Dış hatlar ise 15 merkezden, 174 noktaya yükseldi. Toplam yolcu sayısı geçen yıl 117 milyonu aştı.

♦ Havacılık sektörüyle ilgili nereden nereye gelindi?
Sivil havacılığımızda başlattığımız dönüşüm ve değişim projeleriyle de havacılıkta Türkiye destanlar yazdı. 9 yıl içinde 15 milyon vatandaşımızın ayağını yerden kestik ve ilk kez uçak ile tanıştırdık. Havayolunu halkın yolu haline getirdik. Aradan geçen 9 yıllık süre zarfında, Türk havacılığında belirlemiş olduğumuz hedeflere ulaşmaktan çok daha öte, havacılığımızın tahminlerimizin üstünde çok hızlı bir gelişme göstermesiyle, ulusal ve uluslararası alanda büyük başarılara imza attık.
2002 yılında, tek işletmeci 2 merkezden 25 noktaya uçuş yapıyordu. Şimdi ise 6 işletmeci 7 merkezden 47 noktaya uçuş yapıyor.

Dolayısıyla bir kere artık çok daha geniş bir kitleye ve coğrafyaya hitap ediyor havacılık sektörü. 2003 yılında iç hatlarda taşınan 9.1 milyon yolcu sayımızı bugün 58 milyonun üstüne çıkardık. Dış hatlarda ise tek merkezden 60 noktaya uçuş yapılırken, bunu bugün 15 merkezden 174 noktaya çıkardık. İç ve dış hatlarda taşınan yolcu sayımız da önceki yıl 103 milyona yaklaşmışken, 2011 yılında 117 milyon yolcu sayısını aşmış bulunuyor.

HIZLI TREN PROJESİ YOLDA
Hızlı tren projelerinin inşasına devam edilecek, öte yandan 1.162 km bölünmüş yol ve 140 köprü inşa edilecek. Ayrıca Türkiye bu yıl ilk kez yerli jet üretimi için düğmeye basacak.

♦ Demiryolu projelerinden bahsedermisiniz?
Demiryollarında Ankara-İstanbul, Ankara-Bursa, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projelerinin inşaatlarına devam edeceğiz. Ankara-İzmir ve Sivas-Erzincan Hızlı Tren Projelerinin ise inşaatına başlamayı planlıyoruz. 2012 yılında ayrıca Başkentray projesinin ikinci etap inşaatının da ihalesine çıkarak çalışmaya başlayacağız. Havacılık alanında da 2012 yılı denetim yılı olacak.

Hazırlanan Denetleme yönetmeliği ile bağımsız denetleme kuruluşları ile yapılır duruma gelecek; bu şekilde denetlemenin kalitesi sektörden sağlanacak tecrübeli kişiler ile daha da etkinleştirilecektir. Havaalanlarının güvenlik kontrol noktalarındaki hizmet etkinliğinin arttırılması amacıyla yürütülen altyapı çalışmaları 2012 yılına kadar tamamlanacak. Ayrıca bu yıl içerisinde Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası, Devlet Hava Araçları Hangarı ile Yabancı Konuklar Köşkü yapımı, Van – Ferit Melen Havaalanı Terminal Binası Aks İlave Edilmesi, Kars Havaalanı İç Hatlar Ve Dış Hatlar Terminal Binası yapımı, Ağrı Havaalanı Terminal Binası yapımı ve Kastamonu Havaalanını tamamlayarak hizmete sunacağız.

1.162 KM BöLüNMüŞ YOL 140 KöPRü İNŞA EDİLECEK
♦ 2012 yılında hangi projeleriniz ön plana çıkacak?
2012 yılı bütçemiz, 2011 Yılı Bütçesi‘ne göre 2 milyar 380 milyon TL artışla; 6 milyar 525 milyon TL’den 8 milyar 904 milyon TL’ye yükseltildi. Bu kapsamda 2012 yılında bütçeden aktarılacak ödenek 2011 yılı bütçesine göre yüzde 36.5 artış görerek toplam bütçe içindeki payı yüzde 2.5 oldu. Bakanlığımızın yatırımları her geçen gün artış gösteriyor. Bütçemiz de buna göre artış oluyor.

Ancak; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı kuruluşları ve ilgili kuruluşlarımızın bütçeleri ile birlikte Bakanlığımızın bütçesi 29 milyar 642 milyon TL’yi bulacak. Bu ödeneğin yüzde 52’sini ise yatırımlara ayırdık. Bu kapsamda 2012 yılı içerisinde 1.133 km’si devlet yolu, 29 km’si de otoyol olmak üzere toplamda 1.162 km bölünmüş yol yapılması planlanmakta. Ayrıca 140 adet köprü de inşa edeceğiz.

TüRKİYE YERLİ JET üRETİMİ YAPACAK
♦ Sivil havacılık alanında ne tür hedefleriniz var?
2023 yılına geldiğimizde Türkiye’nin kendi uçakları olmasını istiyoruz. Yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek/çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.

2023 yılına kadar Türk Sivil Hava taşımacılığı filosunu, 200’ü bölgesel uçak olacak şekilde, 350 uçaktan 750 uçağa yükseltmeyi planlıyoruz. 2023 yılına kadar 60 milyon yolcu kapasiteli bir ve 30 milyon kapasiteli iki havaalanı daha yaparak, havalimanlarımızın yolcu kapasitesini toplam 386 milyon yolcu/yıla, seyahat eden yolcu sayısını ise yıllık 350 milyona çıkarmayı planlıyoruz.

KRUVAZİYER ALANI İHALEYE çIKACAK
Denizcilik alanında ise tersane, balıkçı barınağı, yat limanları yatırımlarımıza devam edeceğiz. 2012 yılı içinde İzmir Alsancak Limanı’nın kruvaziyer alanının ihaleye çıkarılması için gereken tüm prosedürleri tamamlamayı planlıyoruz. 2012 yılı itibariyle Türkiye’ye gelen kruvaziyer gemilere verilen fener, kılavuz, römorkör, palamar hizmetleri ücretlerinde yüzde 50‘ye varan indirim yapılacak.

2012 yılında önem vereceğimiz bir sektör de bilişim sektör olacak. 2G GSM bantlarının, 3G teknolojisinde kullanılması için yeni bir çalışma yapılacak, böylece 3G daha da güçlenecek. Genişbant hizmetlerinde şeffaflık düzenlemeleri yapılacak, 2013-2015 yıllarını kapsayan stratejik plan hazırlanacak, IPV 6 geçiş için çalışmalara devam edilecek. Sektördeki serbestleşme alanında gerçekleştirilen gelişmeleri, bundan sonra da fiber internet altyapılarının yaygınlaştırılması, bilgi ve iletişim sektörünün uluslararası rekabette daha üst sıralara taşınması alanlarında sürdüreceğiz.

TüRKİYE‘Yİ LİDER DENİZCİ üLKELER YAPACAK YATIRIM
♦ Deniz ve demir yolu projelerinizden bahseder misiniz?
Demiryolunda 2023 yılına gelindiğinde 10.000 km yüksek hızlı tren hattına sahip olmayı planlıyoruz. Bunun haricinde yine 4.000 km de yeni konvansiyonel demiryolu hattı yapacağız. Ayrıca 8.000 km hat demiryolunu da elektrikli ve sinyalli hale getirmeyi planlıyoruz.

Denizciliğe gelince, bu sektör adı gibi derya deniz bir sektör. Yani tek bir kalemde anlatmak zor. öncelikle belirtmek gerekir ki; gerek dış ticaretimiz gerekse uluslararası deniz ticareti pastasındaki büyüme beklentileri doğrultusunda denizciliğimize büyük görev düşüyor. Türkiye dış ticaretinin bugünkü toplam 330 milyar dolarlık düzeyden 2023 yılında 1,2 trilyon doların üstüne çıkması hedefi doğrultusunda dış yüklerimizin yaklaşık % 90’ının deniz yolu ile taşındığını göz önüne alırsak; Türk bayraklı gemilerimizin ekonomik katkı açısından önemi çok daha büyük olacak.

öte yandan, denizciliğin uluslararası olması itibariyle Türk gemilerinin dünya deniz taşımacılığına yapacağı katkı aynı zamanda ülkemize de önemli sermaye girdisi sağlayacak, cari açığın azaltılmasına da katkı sağlayacak. İşte bu yüzden; tersaneler kuruyor, yat limanları, balıkçı barınakları yapıyor, lojistik sektörüne ve ticarete hayat suyu verecek büyük limanlar inşa ediyoruz.
Konteynır taşımacılığındaki liman altyapısını, 32 milyon TEU kapasiteye çıkarmayı planlıyoruz. Türk limanlarında elleçlenen kabotaj yükleri oranı % 2’den % 20’ye, % 13 olan toplam kabotaj yüklerini de % 30’a çıkaracağız. Gemi inşa kapasitesi şu an 3,6 milyon DWT. Bunu 2023’e ulaştığımızda 10 milyon DWT‘a yükselteceğiz.

Akdeniz havzasında dolaşan 1 milyon yattan daha fazla pay alabilmek için mevcut 15 bin olan yat bağlama ve konaklama kapasitemizi 50 bine çıkartacağız. Kruvaziyer limanları yapacağız. Bu sayede ülkemizin turizm gelirlerini de arttırmayı hedefliyoruz. Anlaşılacağı üzere ana hedef dünya denizciliğinin her alanında “lider denizci ülkeler” arasında olmayı amaçlıyoruz.

TüRKİYE BİLGİ TOPLUMUNA GEçMELİ
♦ İletişim ve bilgi teknolojilerinde gelinen noktaya ilişkin neler söyleyeceksiniz?
Bakanlık olarak bilgi toplumuna dönüşümü sağlamak, amacına yönelik olarak; bilgi iletişim ve posta sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir hizmet anlayışına özel önem veriyoruz. Bu amaçla 2023 bilgi toplumu hedeflerini 10. Ulaştırma ve Haberleşme Şurası’nda belirledik. 2011-2015, 2015-2019, 2019-2023 dönemlerini kapsayan eylem planına göre; Bilgi iletişim sektörünün büyüklüğü:160 milyar dolar olacak.

Cesur çAçA / Turcomoney – Şubat 2012

cesur@kmedya.com

2 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • Halit Özgür
    2 Şubat 2012 17:01 - Reply

    Bravo sayın bakanım. Hakikaten çok güzel işler yaptınız. Durmak yok yola devam

  • Sabri Genç
    2 Şubat 2012 21:11 - Reply

    Tabi yapılanları takdir etmlek lazım. Ama bize hızlı tren denilen şey, aslında geri teknoloji ürünüdür. Siz gidin hızlı treni Almanya’da, Fransa’da ve son olarak Çin’de saatte 450 km hızla giden hızlı trenleri görün. Bu kadar yatırım yapılıyor, hiç olmazsa son teknoloji ile yapılmalı. Milletin kaynaklarına yazık oluyor

  • Site Haritası