Son Haberler

BİST`te hedef dünyanın en büyük 10 borsası arasına girmek

Borsa İstanbul; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Altın Borsası ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nı aynı çatı altında topladı ve uluslararası ölçekte bir finans devi doğdu.

Türkiye’nin her alanında her sektöründe büyük değişim ve dönüşüm gerçekleşiyor. Sektörden sektöre farklılık gösteren değişim bundan 10 yıl önce bankacılık sektöründe de yaşandı, ancak sermaye piyasaları ayağı gecikti. Son birkaç yıldır sermaye piyasalarında da hız kazanan değişim ve dönüşüm 2013 yılında kimliğe büründü. İMKB’yi daha öteye götürecek, altın çağını yaşatacak, küresel finans piyasasında ilk 10 içine sokacak projenin ilk etabına start verildi. Ve gong bu kez İMKB için değil, onun yerine geçen Borsa İstanbul (BİST) için çaldı. Borsa İstanbul’un tanıtımı 4 Nisan’da çırağan Sarayı’nda yapıldı. Tarihte, çırağan Sarayı çok önemli gelişmelere sahne oldu ama Türk sermaye piyasalarında yaşanan devrim niteliğindeki köklü ve tarihi değişimin başlangıcına ilk defa ev sahipliği yaptı. Tanıtımın yapıldığı geceye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, Borsa İstanbul’un Başkanı İbrahim Turhan, Türk ekonomi bürokrasisi, iş adamları, banka ve aracı kurum yöneticileri ve yurtdışından önemli isimler katıldı. Davetli olarak gözlem yapma şansı bulduğumuz tarihi gecede; hem ev sahipleri, hem de konuklar aynı heyecan, gurur ve sevinci paylaştı. Dünyanın en büyük 10 borsası arasına girme, bölgenin en önemli ve en büyük borsası olma hedefinin gerçekleştirileceği Borsa İstanbul’un kuruluşuna tanıklık etmenin verdiği bir heyecandı bu. Bu oluşuma tanıklık etmek ve bu yeni oluşumun içinde bulunmak gerçekten kıvanç vericiydi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan gecede yaptığı konuşmada; sermaye piyasalarında bir dönemin kapanıp, yeni bir dönemin başladığına dikkat çekti. Gecede konuşan diğer bir isim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise BİST’in sadece isim değişikliği değil, aynı zamanda bir vizyon ve yapı değişikliği olarak algılanmasını istedi. Gerçekten de konu sadece isim değişikliğinden ibaret değildi. çünkü bu dev projenin görünen yüzüydü, görünmeyen yüzende ise Borsa İstanbul; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Altın Borsası ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası’nı aynı çatı altında topladı ve uluslararası ölçekte bir finans devi doğdu.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Gecede enerjisiyle, coşkusuyla ön plana çıkan, aynı zamanda ev sahibi olan bir diğer isim ise BİST’in genç olduğu kadar idealist Başkanı İbrahim Turhan oldu. Turhan konuşmasında, Borsa İstanbul ile oluşacak yeni vizyonu paylaştı. Borsanın anonim bir şirkete dönüştürülerek, Türkiye’deki bütün borsaları tek bir çatı altında birleştirileceğini, adeta süper market tipi milli şampiyon olarak isimlendirilebilecek tek bir borsayı kuracaklarını söyledi. Dünyanın önde gelen borsaları ile stratejik işbirliği anlaşmasına gideceklerini belirten Turhan, yeni şirket BİST ile en iyi en son teknolojiyi kullanacaklarını, borsanın teknolojik altyapısının geliştirilerek dünya borsalarıyla uyumlu işlem sürelerinin ve emir işleme kapasitelerinin yakalanacağını belirtti. Az zamanda daha büyük işler başaracaklarının ve ülkemizin 2023 vizyonu ile uyumlu Türkiye’nin ve bölgenin gücünü yansıtacak etkin ve etkili bir borsayı gerçekleştirmek için çalışacaklarının sözünü verdi.

Katıldığı her toplantıda İstanbul’un finans merkezi olma projesi çerçevesinde Borsa İstanbul’un uluslararası standartlara yakınlaşmasının önemine dikkat çeken Turhan, bu kapsamda bu geceki konuşmasında da piyasanın derinleşmesinin gereğinin de altını çizdi. İbrahim Turhan’ın belirttiği gibi uluslararası standartlarda, alt yapısını geliştirmiş, işlem kurallarını basitleştirmiş, entegrasyonunu likiditesini ve derinliğini artırmış bir piyasadan en fazla istifade edecek olan ise yatırımcılar olacak. Borsa İstanbul ayrıca belli bir olgunluğa eriştikten sonra yerli ve kurumsal yatırımcının borsadaki oranı daha da artacak.

2013 DEĞİŞİM VE DöNüŞüM YILI OLUYOR

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise gecede yaptığı konuşmada, son 10 yılda Türkiye ekonomisinin büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirterek. Artık şirketlerimize sermaye piyasası kaynaklarına da bakın deme zamanının geldiğini söyledi. “Biz SPK olarak bu gelişmelerin bir parçası değil öncüsü olmak istiyoruz” diyen Ertaş, bunun için de 2013 yılını değişim ve dönüşüm, 2014 ve sonrasını da hızlı büyüme dönemi olarak hedeflediklerinin altını çizdi. Konuşmasında ayrıca uluslararası yatırımcıların ihtiyaç duyacağı tüm araç ve kurumların ülkemizde mevcut olacağını belirten Ertaş. Hedeflerinin Singapur, İstanbul, Londra ve New York ekseninde günün 24 saatinde alınıp satılacak ürün, araç ve pazarları oluşturmak olduğunu söyledi. Global ekonomilerde ki son gelişmeler ışığı altında 30 yılı aşkındır yürürlükte olan sermaye piyasası kanunu değişti. Yeni sermaye piyasası kanununda yatırımcılar, şirketler ve aracı kurumlar için de önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemelerin çatısı altında ülkemizde sermaye piyasalarının gelişimi için daha olumlu bir ortam oluştu. Bu durum yerli ve yabancı kurumsal yatırımcı sayısında artışı beraberinde getireceği gibi, sürdürülebilir ekonomik büyümeye de katkı sağlayacaktır. Buda bugün toplam işlem hacmi 2-2,5 trilyon dolar arasında olan BİST’in 10 trilyon dolarlık işlem hacmi hedefine giden yolun kısalmasında etkili olacak.

BİST HEDEFLERİNE KOŞUYOR

Hükümetin tam desteği, ekonominin tüm kademelerinin bu hedefe kitlenmesi ve sermaye piyasasının tüm aktörlerinin bu oluşuma sınırsız kredi açarak tam destek vermesi, ben de BİST’in hedeflerinin son sürat gerçekleştirileceği kanaatini oluşturdu. çünkü bir projenin başarısı ekibinin gücüne ve aynı hedefte birleşmesine bağlıdır. Bu perspektifte Hükümet, SPK, BİST, TSPAKB ve sermaye piyasasının tüm aktörlerinin işbirliğinde İstanbul’un bölgede finansal bir üs konumuna gelmesi vizyonu için birleşti. İMKB zamanında mümkün olmayan, şirketleşme ile önü açılan stratejik ortaklıklarla uluslararası alanda bilinirlik ve uluslararası çekim merkezi olunması pekişecek, bu sayede artan işlem hacmi ve likidite ile kurumsal yatırıcı ilgisi de artacak. Bu durum Asya ve Avrupa bölgesinde köprü görevi gören ülkemizin dünyanın en büyük finans merkezleriyle yarışmasını da beraberinde getirecek. Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul potansiyeline yakışır daha dinamik, etkin ve güçlü bir borsaya kavuşması için önemli bir adım atıldı. Dolayısı ile Borsa İstanbul‘un sektörümüze ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Alper Nergiz

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası