Son Haberler

BIST’te kar satışları, faiz indirimi sonrası TL’de düşüş bekleniyor

*BIST Ekim ayında Barış Pınarı Harekatı sonrası oluşan kayıplarını Suriye sınırında güvenli bölge kurulması konusunda ABD ve Rusya ile anlaşma sağlanması sonrası geri aldı. BIST Kasım ayında güçlü ayrışırken ay içinde 108.000 seviyesi üzerini test ederek, Nisan 2018’den beri en yüksek seviyesi görerek, majör borsa endeksleri arasında en iyi performansı gösteren borsa oldu.

*TL, Kasım ayında EM para birimlerindeki karışık seyre karşın kısmen pozitif ayrışarak yatay bir seyir izledi. Yurtiçi 10yy tahvil faizleri enflasyondaki düşüş, TCMB faiz indirimleri ve düşen ülke risk priminden aldığı destekle düşüşüne devam ederek Mart 2018 seviyelerini test etti. CDS’ler ise 300’lü seviyelere kadar gerileyerek TL varlıklar ilişkin risk algısının giderek dağıldığına işaret etti.

*Piyasalar Aralık toplantısında TCMB’nin ölçülü şekilde faizleri 100-150 puana arasında indirebileceği beklentisini fiyatlıyor. Ancak Fed’in faiz indirimlerine ara vermesi sonrası negatif baskıya neden olabilir. Bu nedenle TCMB’nin global piyasalardaki fiyatlama ve gelişmeleri de göz önüne alarak ölçülü bir şekilde faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz.

*Kasım ayı başında 1515 dolardan gelen satışların ardından düşen altın ons fiyatı, ay boyunca tekrar 1500’ü görmedi. Ticaret savaşlarıyla ilgili ABD-Çin anlaşma olasılığının artması ve ABD borsalarındaki rekorlar sarı emtianın değer kaybetmesinde etkili oldu. Geçen ay iki kez çalışan 1450 desteği ilk etapta takip edilecek seviyedir.

*Yurtdışı piyasalarda Aralık ayında ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmeleri ana gündem olmaya devam edecek. iki ülke birinci faz anlaşmaya çok yakın. Ticaret görüşmelerine ilişkin pozitif beklentilerle global risk iştahı Aralık ayında da güçlü kalmaya devam edebilir. Güçlü performans gösteren yurtdışı borsalarda zirve seviyelerden ara ara kar satışları geldiğini görebiliriz.

*Yurtiçinde jeopolitik riskler ABD ve Rusya ile varılan mutabakat sonrası azaldı. Ancak bölgedeki gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Yurtiçi piyasalar için kısa vadeli en büyük risk ise ABD’den gelecek bir yaptırım kararı olacak. Temsilciler Meclisi’nden geçen yaptırım kararının Senato’ya da gelerek kabul edilmesi yurtiçi piyasalarda kısa süreli güçlü negatif fiyatlamaya neden olabilir.

*Kasım enflasyon verisinin beklenti altında gelirse TCMB 100-150 baz puana kadar faiz indirimi yapabilecek alan bulabilir. Fed’in faiz indirimlerine ara vermesi ve TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi sonrası TL’de bir miktar negatif ayrışma ve değer kaybı oluşması beklenebilir. TL varlıklar Kasım’daki güçlü görünüm sonrası genel olarak sınırlı da olsa Aralık’ta negatif ayrışabilir.

*Kasım ayındaki güçlü performans sonrası özellikle BIST’te Aralık ayı içinde kar satışları yaşanması bekleniyor. Kasım’da endeks Nisan 2018’den beri en yüksek seviyesini test etmesine rağmen yabancı girişi Ekim’deki çıkışa göre düşük kaldı. Bu nedenle BIST’te kısa vadede kar satışları oluşma riski oldukça yüksek. BIST-100 endeksinin Aralık’ta 99.000-112.000 aralığında geniş bir bantta işlem görmesi bekleniyor.

Kasım ayında global risk alma iştahı ABD ile Çin arasındaki görüşmelere yönelik pozitif beklentilerle güçlenmeye devam ederken, ABD borsaları tarihi yeni zirve seviyeler test etti. Kasım ayında ticaret görüşmelerinde ilk fazda iki ülke anlaşmaya çok yakın görünüyor ve bu nedenle gelişmiş ülke piyasaları pozitif ayrıştı.

Global büyüme endişeleri zayıflarken, Fed’in faiz indirimlerine ara vereceği sinyali verdi. Fed’in Aralık toplantısında faiz indirimlerine ara vereceği beklentisi gelişmekte olan ülke piyasalarının Kasım ayında negatif ayrışmasına neden oldu. Bununla beraber anlaşmasız Brexit endişelerinin de zayıflaması global risk iştahı destekledi.

KASIM AYINDA BIST AÇIK ARA POZİTİF AYRIŞTI…

BIST ise Ekim ayında Barış Pınarı Harekatı sonrası oluşan kayıplarını Suriye sınırında güvenli bölge kurulması konusunda ABD ve Rusya ile anlaşma sağlanması sonrası geri aldı. BIST Kasım ayında güçlü ayrışırken ay içinde 108.000 seviyesi üzerini test ederek, Nisan 2018’den beri en yüksek seviyesi görerek, majör borsa endeksleri arasında en iyi performansı gösteren borsa oldu.

Asya borsaları ise Hong Kong’da yaşanan gösterilerin de etkisiyle genel olarak negatif ayrışan grupta yer aldı. Fitch Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-‘ olarak teyit ederken, görünümü ise “Negatif”ten, “Durağan”a çekti. Bu karar BIST’in Kasım ayında güçlü performans göstermesinde destekleyici oldu.

ABD – TÜRKİYE İLİŞKİLERİ NEGATİF EKSENDEN ÇIKTI

Ayrıca ay içinde Erdoğan ve Trump arasında gerçekleştirilen görüşmeden sonra ABD – Türkiye ilişkilerinin negatif eksenden çıkması BIST’in güçlü performansını destekleyen unsurlardan biri oldu. Toplantıda sorunların çözümüne ilişkin net bir adım gelmese de iki ülke arasındaki diyaloğun devam etmesi piyasalar tarafından pozitif algılandı.

TL, Kasım ayında EM para birimlerindeki karışık seyre karşın kısmen pozitif ayrışarak yatay bir seyir izledi. Döviz kurlarındaki volatilite düşmeye devam etti. EM içinde Brezilya Reali Kasım ayında en çok değer kaybeden para birimi olurken, Güney Afrika Rantı en çok değer kazanan para birimi oldu.

TAHVİL FAİZLERİ DÜŞÜŞÜNE DEVAM EDEREK MART 2018 SEVİYELERİNİ TEST ETTİ

Yurtiçi 10yy tahvil faizleri enflasyondaki düşüş, TCMB faiz indirimleri ve düşen ülke risk priminden aldığı destekle düşüşüne devam ederek Mart 2018 seviyelerini test etti. CDS’ler ise yerel seçimler öncesinde sert yükselişe başladığı seviyeler olan 300’lü seviyelere kadar gerileyerek TL varlıklar ilişkin risk algısının giderek dağıldığına işaret etti.

Yurtiçi piyasalara yönelik riskler bir miktar dengelense de ay sonunda S-400 hava savunma sisteminin kullanılabilir hale getirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği haberleri ve ABD yetkililerin yaptırım gelebileceği yönündeki açıklamaları kur ve piyasalarda sınırlı dalgalanmaya neden oldu.

FED SON FAİZ KARARI SONRASI FAİZ İNDİRİMLERİNE ARA VEREBİLECEĞİ MESAJI VERDİ

Fed Ekim ayı sonundaki toplantısında faizleri 3. kez arka arkaya 25 baz puan indirerek yüzde 1,05-1,75 aralığına düşürdü. Üyelerden Esther George ve Eric Rosengren faiz indirimine karşı şerh koydular.

Fed son faiz kararı sonrası faiz indirimlerine ara verebileceği mesajı verdi. Fed tutanakları da buna işaret ediyor. Kasım ayı içinde açıklama yapan Fed başkanı Powell “para politikasının mevcut duruşunun ekonomiye ilişkin gelen verilerin görünümle uyumlu olduğu ve bunun bir süre daha uygun kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde açıklama yaparak, Fed’in faiz indirimlerine ara vereceği mesajını netleştirdi.

Fed faiz indirim beklentilerine bakıldığında ise önümüzdeki üç toplantı için indirimi beklentilerinin çok düşük olasılıkla fiyatlanırken, 2020 Temmuz toplantısı dahil (6 toplantı) Fed’in bir faiz indirimi daha yapma olasılığının yüzde 50’den daha düşük beklendiği görülüyor.

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ %13,9’DAN, 12’YE DÜŞTÜ

TCMB Ekim ayı sonundaki enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahminini %13,9’dan, %12’ye düşürürken, 2020 yılsonu için TÜFE tahmini yüzde %8,2’de bıraktı. TCMB başkanı para politikası duruşu dezenflasyon politikasıyla uyumlu olduğunu ve para politikasında önemli bir alanı kullandıklarını söylerken, enflasyonu en kısa sürede tek haneye düşürmeye odaklandıklarını ifade etti.

Piyasalar ise Aralık toplantısında TCMB’nin ölçülü şekilde faizleri 100-150 puana arasında indirebileceği beklentisini fiyatlıyor gözüküyor. Ancak Fed’in faiz indirimlerine ara vermesi sonrası faiz indirimlerinin piyasaları rahatsız edecek yükseklikte devam etmesi TL üzerinde tekrardan negatif baskıya neden olabilir. Bu nedenle TCMB’nin global piyasalardaki fiyatlama ve gelişmeleri de göz önüne alarak ölçülü bir şekilde faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz.

EUR/USD PARİTESİ, DÜŞÜŞE GEÇEREK 1.10’A KADAR GERİLEDİ

Kasım ayına 1.1150 bölgesinden başlayan EUR/USD paritesi, ay başından itibaren düşüşe geçerek 1.10’a kadar geriledi. Doların genel olarak güçlü kaldığı ayda parite 1.11’i zorlasa da yönünü tekrar aşağı çevirdi. Brexit belirsizliği hala devam ederken, İngiltere bir kez daha seçim yapılacak.

Başbakan Boris Johnson’ın anlaşmasının parlamentoda kabul edilmemesi üzerine erken seçim kararı alındı. Öte yandan yeni görevine başlayan ECB’nin ilk kadın başkanı Christine Lagarde, para politikasının yan etkilerini izlemeye devam edeceklerini belirterek Avrupa’nın yeni bir politika setine ihtiyacı olduğunu söyledi.

FX piyasasının en sakin ayı olan Aralık ayında, yurtdışındaki noel tatilleri sebebiyle volatilitenin oldukça azalması beklenmelidir. Parite 1.10 desteğinin aşağısına sarkarsa 1.0920 ikinci destek olarak izlenebilir. 1.10’den destek gelmesi durumunda ise tekrar 1.11 seviyesi hedeflenebilir.

DOLAR/TL KURU 5.78-5.68 ARALIĞINDA SON ZAMANLARIN EN SAKİN DÖNEMİNİ GEÇİRDİ

Geçen ay 5.78 ile 5.68 aralığında dalgalanan Dolar/TL kuru son zamanların en sakin dönemini geçirdi. Ay içerisinde ABD’de gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesinde ılımlı mesajların verilmesi TL’nin gücünü korumasına yardımcı oldu.

Piyasadaki sakinlikle volatilitenin çok düştüğü kurda, Aralık ayındaki hem Fed hem de TCMB faiz kararları etkili olacaktır. Fed’in tekrar faiz indirmesi beklenmediği için TCMB’nin yine yüksek bir oranda faizleri düşürmesi TL’de değer kaybına ve kurda baskı oluşturabilir.

Kasım ayının son haftasında alımların arttığı Dolar/TL kurunda 5.80-5.85 bandı ilk direnç olarak izlenebilir. Bu seviye aşılırsa 5.92 noktası hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 5.70 ve 5.55 destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN ONS FİYATI, AY BOYUNCA TEKRAR 1500’Ü GÖRMEDİ

Kasım ayı başında 1515 dolardan gelen satışların ardından düşen altın ons fiyatı, ay boyunca tekrar 1500’ü görmedi. Ticaret savaşlarıyla ilgili ABD-Çin anlaşma olasılığının artması ve ABD borsalarındaki rekorlar sarı emtianın değer kaybetmesinde etkili oldu.

Geçen ay iki kez çalışan 1450 desteği ilk etapta takip edilecek seviyedir. Bu nokta kırılırsa 1420 seviyesi görülebilir. Risk iştahının azalması durumunda ise 1500 direnci hedeflenebilir. Bu ay noel sakinliği sebebiyle yüksek volatilite görülmeyebilir.

ARALIK’TA ABD İLE ÇİN TİCARET GÖRÜŞMELERİ ANA GÜNDEM OLMAYI SÜRDÜRECEK

Yurtdışı piyasalarda Aralık ayında ABD ile Çin arasında devam eden ticaret görüşmeleri ana gündem olmaya devam edecek. Son açıklamalar iki ülkenin birinci faz anlaşmaya çok yakın olduğuna işaret ediyor. Ticaret görüşmelerine ilişkin pozitif beklentilerle global risk iştahı Aralık ayında da güçlü kalmaya devam edebilir.

Güçlü performans gösteren yurtdışı borsalarda zirve seviyelerden ara ara kar satışları geldiğini görebiliriz. Aralık ayında gelişmiş ülkelerin güçlü görünümünü devam ettirmesi beklenirken, Fed’in faiz indirimlerine ara vermesi nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin kısmen negatif ayrışmaya devam etmesi beklenmektedir.

TL VARLIKLARI ZAMAN ZAMAN EM’LERDEKİ NEGATİF AYRIŞMADAN ETKİLENEBİLİR

TL varlıkları zaman zaman EM’lerdeki negatif ayrışmadan etkilenebilir. Ticaret görüşmelerinin tıkanması kısa vadede yurtdışı piyasalar için en önemli risk unsuru olacaktır. Hong Kong’da devam eden gösterilerin alevlenmesi ise özellikle Asya piyasalarında sınırlı negatif fiyatlamaya neden olabilir. ECB’nin tahvil alımlarına devam etmesi global risk iştahını destekleyecektir.

Güvenli liman olarak görülen ABD 10yy tahvillerinin dip seviyelerden yükselişe geçmesi, negatif tahvil stokunun sınırlı da olsa azalması ve yine güvenli liman olarak görülen altın fiyatlarındaki yükseliş trendinin ivme kaybederek gerileme yaşanması global risk iştahındaki güçlenmeyi teyit ediyor.

Global piyasalarda zaman zaman kar satışları yaşansa da Aralık ayında yurtdışı piyasalardaki pozitif seyrin devam etmesi beklenmektedir. Bir ritüel olan yıl sonlarında yaşanan Noel baba rallisinin bu yılda yaşanma olasılığı yüksek görünüyor.

KISA VADELİ EN BÜYÜK RİSK ABD’DEN GELECEK BİR YAPTIRIM KARARI OLACAK

Yurtiçinde ise Barış Pınarı Harekatı sonrası oluşan jeopolitik risklerin ABD ve Rusya ile varılan mutabakat sonrası azaldığı görüldü. Ancak bölgedeki gelişmeler izlenmeye devam edilecek. Yurtiçi piyasalar için kısa vadeli en büyük risk ise ABD’den gelecek bir yaptırım kararı olacak.

Temsilciler Meclisi’nden geçen yaptırım kararının Senato’ya da gelerek kabul edilmesi yurtiçi piyasalarda kısa süreli güçlü negatif fiyatlamaya neden olabilir. Ancak ABD Başkanı Trump’ın her hâlükârda bu kararı veto etme yetkisi var ya da olası yaptırım kararlı içinden düşük etkili olanları seçme imkanı var. Diğer bir risk ise kısa vadede sonuçlanması beklenmeyen Halkbank’a ilişkin devam eden dava sürecidir.

ENFLASYON VE TCMB’NİN FAİZ KARARI YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Ekonomi tarafında ise başta enflasyon olmak gelecek makro veriler ve TCMB’nin faiz kararı yakından takip edilecek. Aralık toplantısında TCMB’nin ölçülü şekilde faiz indirimlerine devam edeceğini düşünüyoruz.

Kasım enflasyon verisinin beklenti altında gelmesi durumunda TCMB’nin 100-150 baz puana kadar faiz indirimi yapabilecek alan bulabileceğini düşünüyoruz. Fed’in faiz indirimlerine ara vermesi ve TCMB’nin faiz indirimlerine devam etmesi sonrası TL’de bir miktar negatif ayrışma ve değer kaybı oluşması beklenebilir. TL varlıklar Kasım ayındaki güçlü görünüm sonrası genel olarak sınırlı da olsa Aralık ayında negatif ayrışabilir.

RİSK İŞTAHI DEVAM ETTİKÇE TL VARLIKLARDA POZİTİF SEYİR DEVAM EDEBİLİR

Bu beklentilerin ışığında kısa vadede yurtdışı piyasalardaki risk iştahı devam ettikçe TL varlıklarda pozitif seyir devam edebilir. Ancak Kasım ayındaki güçlü performans sonrası özellikle BIST’te Aralık ayı içinde kar satışları yaşanması bekleniyor.

Ekim ayında BIST’te yüksek miktarlı yabancı sermaye çıkışı yaşanırken, Kasım ayında endeks Nisan 2018’den beri en yüksek seviyesini test etmesine rağmen yabancı girişi Ekim’deki çıkışa göre düşük kaldı. Bu nedenle BIST’te kısa vadede kar satışları oluşma riskinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

ARALIK AYINDA BIST’TE KAR SATIŞLARI YAŞANABİLİR

Ancak global risk iştahında ciddi bir bozulma yaşanmadıkça ve ABD’den yaptırımlar konusunda negatif bir haber akışı gelmedikçe BIST’te olası kar satışlarının son yükselişte düşük katılım sağlayan yabancılar tarafından yeni alım fırsatı olarak değerlendirilmesi bekleniyor. BIST’in Aralık ayında geçmiş dönemlerde genellikle negatif performans sergilediği görülüyor.

Bu da Aralık ayında BIST’te kar satışları yaşanabileceği beklentimizi destekliyor. Bu beklentiler ışığında BIST-100 endeksinin Aralık ayında 99.000-112.000 aralığında geniş bir bantta işlem görmesi bekleniyor. Aralık ayında endeksin 50-200 GHO’nın geçtiği 99.000-102.500 aralığına olası kar satışlarının alım fırsatı, orta vadeli güçlü direnç olarak gördüğümüz 111.000-112.000 aralığına yükselişlerin ise kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası