– Küresel ekonomi, özellikle 20. yüzyılın sonlarından itibaren ciddi bir entegrasyon süreci geçirdi. Sermaye hareketleri serbestleşti, çok uluslu şirketler büyüdü, uluslararası ticaret arttı ve finansal sistemler birbirine bağımlı hale geldi. Artık bir ülkede alınan para politikası kararlarının diğer ülkeler üzerindeki etkisi küçümsenemez düzeye ulaştı. Dolayısıyla Dünya çapında eşgüdümlü para politikalarını yönetecek, küresel krizlere müdahale edebilecek bir Dünya Merkez Bankası (DMB) kurulmalıdır.
– Dünya Merkez Bankası, önemli faydalar sağlayabilir. Böylesine güçlü finansmana sahip bir merkez bankası, küresel finansal istikrarı sağlayabilir. Ülkeler arası uyumsuz para politikalarının yaratabileceği dengesizlikler minimize edilir. Ülkelerin yüksek düzeyde döviz rezervi tutma ihtiyacı ortadan kalkar. Bu da kaynakların daha verimli kullanımına ve küresel gelir eşitsizliğinin azaltılmasına katkı sağlar. Küresel krizlere karşı ortak ve hızlı müdahale imkânı doğar. Finansal piyasalarda güven artar, yatırım ortamı iyileşir.
YAZI
Küresel ekonomik entegrasyonun hız kazandığı günümüz dünyasında, ulusal para politikalarının küresel etkileri giderek daha belirgin hale geliyor. Bu bağlamda, küresel ölçekte finansal istikrarı sağlamaya yönelik bir “Dünya Merkez Bankası” kurulması önerisi giderek daha fazla tartışılıyor. Böyle bir kurumun kurulmasının gerekliliği, potansiyel yapısı ve sağlayacağı faydalar çoktur. Ancak Dünya Merkez Bankası’nın kurulması çok zor ve meşakkatli bir uğraştır. Bu kurumun hissedarları hangi ülkeler olacak, hisse oranları ne olacak, kararları kimler alacak, alınan kararlara ülkeler uyacak mı, kurumun sürdürülebilirliği nasıl sağlanacak gibi bir sürü sorunun tüm ülkeler tarafından kabul edilecek cevapları olmalıdır. Bu da şimdilik pratikte çok zor görülüyor. Buna rağmen Dünya Merkez Bankası kurulması konusundaki görüşlerimi aşağıda paylaşmak istiyorum.
DÜNYA MERKEZ BANKASI KURULMASI GEREĞİ VE FAYDALARI
Bu önerime ilave olarak Dünya için şu önerileri de yapmak isterim. Aşağıdaki tüm kurumların kurulmasını öneriyorum.
1.Dünya Merkez Bankası (World Central Bank WCB) 2.Dünya Bankalar Birliği (World Banking Association WBA) 3.Dünya Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (World Banking Supervision and Audit Board WMAB)
Peki Dünya Merkez Bankası niçin kurulmalı, faydaları neler olabilir?
1. KÜRESEL KRİZLERE MÜDAHALE KAPASİTESİNE SAHİP BİR DÜNYA MERKEZ BANKASI
Küresel ekonomi, özellikle 20. yüzyılın sonlarından itibaren ciddi bir entegrasyon süreci geçirdi. Sermaye hareketlerinin serbestleşmesi, çok uluslu şirketlerin büyümesi, uluslararası ticaretin artışı ve finansal sistemlerin birbirine bağımlı hale gelmesiyle, artık bir ülkede alınan para politikası kararlarının diğer ülkeler üzerindeki etkisi küçümsenemez düzeye ulaştı. Bu bağlamda, dünya çapında eşgüdümlü para politikalarını yönetecek, küresel krizlere müdahale kapasitesine sahip bir Dünya Merkez Bankası (DMB) ihtiyacı ortaya çıkıyor.
2. DÜNYA MERKEZ BANKASI’NIN KURULMA GEREKLİLİĞİ
2.1 Küresel Finansal Krizler ve Koordinasyonsuzluk 2008 Küresel Finansal Krizi, farklı ülkelerin merkez bankalarının tek başına küresel dalgalanmalara çözüm üretemediğini gösterdi. Koordinasyonsuz müdahaleler, bazı ülkelerde para birimi savaşlarına ve dengesizliklere yol açtı.
2.2 Rezerv Para Dengesizliği ABD dolarının küresel rezerv para olarak kullanılması, ABD dışındaki ülkelerin para politikalarını dolaylı yoldan ABD’ye bağımlı hale getirdi. Bu durum, uluslararası para sisteminde yapısal dengesizlikler yaratıyor.
2.3 Kripto Paralar ve Dijitalleşme Küresel ölçekte yaygınlaşan dijital para birimleri, ulusal para politikalarının etki alanını zayıflatıyor, merkez bankalarının kontrol kapasitesini azaltıyor. Bu gelişme, uluslararası para otoritesi ihtiyacını daha da acil hale getirdi.
3. DÜNYA MERKEZ BANKASI’NIN POTANSİYEL YAPISI
4.1 Küresel Finansal İstikrar Tüm dünyada daha istikrarlı bir para sistemi oluşturularak, ani sermaye hareketleri ve spekülatif saldırıların etkisi azaltılabilir.
4.2 Para Politikası Koordinasyonu Ülkeler arası uyumsuz para politikalarının yaratabileceği dengesizlikler minimize edilir. Enflasyon ve faiz oranlarında küresel hedefler belirlenerek tahmin edilebilirlik artar.
4.3 Rezerv Sisteminin Dönüşümü Ülkelerin yüksek düzeyde döviz rezervi tutma ihtiyacı ortadan kalkar. Bu da kaynakların daha verimli kullanımına ve küresel gelir eşitsizliğinin azaltılmasına katkı sağlar.
4.4 Kriz Müdahalesi ve Güven Küresel krizlere karşı ortak ve hızlı müdahale imkânı doğar. Finansal piyasalarda güven artar, yatırım ortamı iyileşir.
Küreselleşen dünyada ekonomik sorunların da küresel nitelik kazanması, uluslararası ölçekte çalışan bir merkez bankasının kurulmasını artık bir seçenek olmaktan çıkarıp, bir gereklilik haline getirior. Her ne kadar siyasi ve teknik zorluklar bulunsa da, Dünya Merkez Bankası, uzun vadede daha adil, istikrarlı ve sürdürülebilir bir küresel finansal sistemin inşasında önemli bir rol oynayabilir.
Not: Kapak görseli, yapay zeka asistanı Gemini tarafından oluşturulmuştur.
Bülent Şenver
senver@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.