Son Haberler

Ekonomi ve finansın kalbi İstanbul`da attı!

ekonomi_ve_finansin_kalbi_istanbulda_atti_2.jpgİTü ZİRVEYE EV SAHİPLİĞİ YAPTI

İstanbul Teknik üniversitesi (İTü) Süleyman Demirel Kültür Merkezi geçen ay dünyanın en saygın üniversitelerinden ve finansal kurumlarından; alanlarında tanınmış akademisyen ve üst düzey yöneticileri buluşturan hesaplamalı finans alanında önemli bir uluslar arası konferansa ev sahipliği yaptı.

Dünyada ilki gerçekleştirilen “Uluslararası Matematiksel Finans ve Ekonomi Konferansı (ICMFE) ” İTü Matematik Mühendisliği Bölümü ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İKA) tarafından organize edildi. 13 farklı üniversite ve kurumdan 19 akademisyenin katkısı ile oluşan konferans bilim ve organizasyon kurulu İTü’den Yrd. Doç. Dr. Ahmet Duran başkanlığında uyumlu bir takım ruhuyla çalıştı.

Konferansın birincisinin gerçekleştiriliyor olmasına karşın, Türkiye ve yurt dışından ilgi oldukça yüksekti. Hakemlik süreciyle yapılan sıkı elemelerden sonra, 34 farklı ülkeden ve 129 farklı üniversite/kurumdan yazarların çalışmaları konferansta sunuldu. 250 akademisyen, yönetici, uzman, öğrenci ve basın mensubunun katıldığı konferans üç gün sürdü.

Günümüzde çok büyük ölçekte bir küreselleşme dalgası bilişim teknolojileri ve elektronik alım-satımdaki ilerlemelerle birlikte finans ve ekonomi alanlarında herkesi etkileyen yeni önemli olaylar ortaya çıkarıyor. Bu konferans borsada otomatik alım-satım, gayrimenkul piyasaları, yatırım ve risk yönetimi, ekonomik kriz, sistemik risk, davranışsal finans, yeni marketler, sağlık ekonomisi ve matematiksel modelleme gibi önemli konuların çeşitli dallarında bilimsel etkileşim ve araştırma işbirliklerini geliştirmek için önemli bir adım oldu.

Konferans İTü’den Konferans Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Duran, İTü Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin ve davetli konuşmacı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray’ın açılış konuşmaları ile başladı. Ahmet Duran, günümüz küreselleşme dalgasının finans, ekonomi ve finansal matematik için yeni ilginç araştırma konuları ortaya çıkardığını söyledi.

Bilgisayar ağları yönetiminde önemli prensiplerden birinin yerel problemleri yerel tutmaya çalışmak olduğunu hatırlatırken, finansal kurumlar ve bireyler arasındaki karmaşık etkileşimden dolayı bunu finansal ağlar için başarmanın daha zor olduğunu belirtti. 2007’de kredi-krizi ile başlayan sürecin yeni volatilite davranışları ve risk algıları ortaya çıkardığını ve yeni stokastik denklem sistemleri üzerinde çalışıldığını vurguladı.

örnek olarak, 2006’da University of Michigan-Ann Arbor’da matematiksel finans dersleri öğretirken S&P 500 index opsiyonlarının meşhur ima edilen volatilite ölçüsü VIX’in 30 değerini yüksek olarak ele alırken, Ekim 2008’de VIX için 60 gibi yeni rekor değerler gördüğümüzü söyledi.

DüNYANIN EN İYİLERİ İSTANBUL’DAYDI

Konferansta 10 davetli ana konuşma, 2 panel, 6 mini-sempozyum, 13 özel oturum ve poster sunumlarıyla birlikte toplam 130 sunum yapıldı. Konferansın önemi nedeni ile 10 davetli ana konuşmacının hepsi eksiksiz olarak katıldı. Dünyanın en iyi matematiksel finans ve ekonomi profesörleri birbirinden ilginç önemli çalışmalarını sundu. California Institute of Technology Profesörü Jaksa Cvitanic farklı yatırımcı gruplarının optimal portföy stratejisine olan etkilerini ele aldı.

University of Oxford ve University of Texas at Austin Profesörü Thaleia Zariphopoulou ileriye yönelik yatırımların temel teşkil ettiği portföy tercihleri için yeni bir yaklaşımı anlattı. Syracuse üniversitesi Finans Profesörü ve Bölüm Başkanı Yıldıray Yıldırım gayrimenkul fiyatlandırmasını ele aldı. ETH Zurich’den, 450’den fazla bilimsel makalesi ve 5 kitap yazarı olan Profesör Didier Sornette, üniversitesindeki finansal ve ekonomik kriz gözlem evi tecrübelerini katılımcılarla paylaştı. Univesity of Southern California Finans ve İş Ekonomisi Profesörü ve Bölüm Başkanı Fernando Zapatero, riski önemseyen yatırımcıların fayda fonksiyonlarını maksimize ederek ne zaman ve nasıl ev almaları gerektiği konusuna ışık tuttu.

New Jersey Institute of Technology Profesörü Ali N. Akansu elektronik alım satım ve 6 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen “Flash Crash”i analiz etti. BNP Paribas Bank-London’dan Dr. Feyzullah Eğriboyun türev ürünlerinin alım satımında teminat anlaşmaları, zamanlaması ve ilgili yeni marketlerdeki fiyatlandırma ve risk etkilerini tartıştı. IMF danışmanı ve 4 milyon Euro’luk projesi olan ekonomi profesörü Sheri Markose finansal ağlardaki sistemik risk ve kararlılık analizi yaptı. University of Michigan – Ann Arbor profesörü Erhan Bayraktar Stokastik volatilite modelleri için değer biçme denklemlerini anlattı. İstanbul Teknik üniversitesi’nden Doç. Dr. Sencer Ecer sağlık ekonomisindeki yeni ufuklardan bahsetti.

Syracuse üniversitesi Finans Profesörü ve Bölüm Başkanı Yıldıray Yıldırım’ın yönettiği ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen birinci panelde, T.C. Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İMKB Takas ve Saklama Bankası Takasbank’dan üst düzey yöneticiler İstanbul Uluslar arası Finans Merkezi Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde bu büyük projeyle ilgili kurumlarının plan ve programlarını anlattılar.

Bu konuyla ilgili Univesity of Southern California Finans ve İş Ekonomisi Profesörü ve Bölüm Başkanı Fernando Zapatero çeşitli uluslar arası finans merkezlerini karşılaştırıp, devlet politikaları ve merkez bankalarının rolünü ele aldı. Yapıcı eleştirilerde bulundu.


YATIRIM KARARLARINA RİSKLERE DİKKAT EDİLMELİ

SPK Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray da, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, insanları kendi yatırım kararlarını vermesi için eğitmek gerektiğini, riskin farkında olunmasını, uzun vadeli düşünülmesini istedi. Finansal okumadaki eğitim arttıkça bunu halkın da takip edeceğini belirten Akgiray, matematiksel finansın bugün hiç olmadığı kadar önem taşıdığını vurguladı. Konferansın zamanlamasının iyi yapıldığını ve temasının oldukça güncel olduğunu söyledi.

ekonomi_ve_finansin_kalbi_istanbulda_atti_4.jpg

ekonomi_ve_finansin_kalbi_istanbulda_atti_5.jpg

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası