Son Haberler

IRAK`TA BÜYÜME KARARI ALDI

2011 yılından itibaren Erbil’de şube açarak hizmetsunmaya başladıklarını belirten Albaraka Genel
Müdürü Fahrettin Yahşi, 2014-2015 yıllarında Irak‘ın başkenti Bağdat‘ta, bir liman kenti olan Basra‘da,Kuzey Irak bölgesel yönetimine bağlı olan ikinci büyük vilayet olan Süleymaniye‘de ve Türkiye‘ye en yakın sınır kenti olan Dohuk‘ta yeni şube açma kararı aldıklarını ve gerekli girişimleri
başlattıklarını açıkladı.

Kaç yıldır Kuzey Irak‘ta faaliyet gösteriyorsunuz?
Albaraka Bankacılık Grubunun (ABG) büyüme stratejisi çerçevesinde; Albaraka Katılım Bankası olarak yakın ticari, siyasi ve kültürel ilişkiler kurduğumuz Kuzey Irak‘ta şube açmaya karar verdik. ‘Irak‘ta banka açmak için Bağdat Merkez Bankası ve Erbil‘deki yerel yönetimden izin alma zorunluluğu var. Irak‘ta yeni bir banka kurmak ve bankacılık lisansı alabilmek için 250 milyon dolar sermaye konulması gerekiyor. Diğer taraftan yurtdışı şubesi açarak çok daha düşük maliyetlerle bu bölgede yatırım yapma imkanı mevcut. Erbil şubemizi 2011 yılının ikinci yarısında hizmete açtık. İyi analiz edilen piyasa yapısı, ürün gereksinimi ve bölge gerçekleri göz önünde bulundurularak oluşturulan
hedefler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye yılda yaklaşık 12 milyar dolar Irak’a ihracat yapıyor. Bu ihracatın yüzde 90’a yakını Kuzey Irak bölgesine yapılıyor. Bununla beraber Erbil’de yaklaşık 1200 civarında Türk firması faaliyet gösteriyor. özellikle Türkiye ile ticaret yapan yerel firmalar, bölgede faaliyet gösteren Türk inşaat ve taahhüt firmaları kurumsal müşteri
yapımızı oluştururken, araç ve konut finansmanı ile de bölge halkına hizmet veriyoruz. Tüm bankacılık ürünlerini aktif olarak sağlayan şubemiz kurumsal finansman desteği, teminat mektubu, akreditif gibi enstrümanlar ile kurumsal müşterilerine hizmet sağlıyor. Albaraka’nın güçlü muhabir ağı ile Erbil‘de mukim diğer yerel bankalara da hizmet veriyor, söz konusu bankalardan gelen
ticari finansman işlemlerinde aracılık ediyoruz.

Kuzey Irak’taki pazar payınız nedir?

Bankacılık açısından bakir bir pazar olarak değerlendirilebilecek olan Kuzey Irak birçok fırsatı barındırmakla birlikte, yeterli hukuki ve teknik altyapının yetersizliği nedeniyle bankacılık sektörü yeterince gelişmemiş ve ekonominin büyüklüğüne oranla yeterince pay alamamıştır. Irak‘ta TMSF benzeri bir yapı yok, Türkiye‘deki BDDK‘nın görevini de Bağdat Merkez Bankası ve bölgesel yönetim gerçekleştiriyor. Her şey nakit ekonomisi üzerinde kurulu. Visa, Mastercard, ATM ve EFT gibi bir bankacılık altyapısı bulunmuyor.

Bununla beraber giderek artan finansman ihtiyacı ve daha çok uluslararası firmanın Irak‘ta faaliyet göstermesi neticesinde bankacılığın ekonomideki payı artıyor. Bu çerçevede şubemiz faaliyet gösterdiği hinterlandda özellikle 5 Türk bankasının (üçü mevduat, ikisi katılım bankası) içerisinde işlem hacmi, çeşitliliği ve kârlılıkta ilk sıralardayız. Bireysel finansmanda (araç/konut) pazar lideri olduğumuzu net olarak ifade edebilirim. Erbil’de yürütülen kentsel dönüşümle birlikte sanayi atılımının da bir parçası olmak Albaraka’ya yepyeni bir vizyon ve tecrübe katacak. Ticari nitelikli firmalarda da pazar lideri olmak adına çalışmalarımız devam ediyor.

Irak‘ta yeni şube ve büyüme anlamında hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Bölgede muazzam bir nakit akışı var. Bölgenin potansiyelinden memnunuz, bankacılık açısından bakir ve fırsatlar içeren bir bölge olduğuna inanıyoruz. Petrol bu bölgenin gerçeği… ABD petrol devlerinin yanı sıra büyük küresel otel zincirleri de bu bölgede yatırım yapıyorlar. Bu da ABD şirketlerinin istikrar kaygısı taşımadığını gösteriyor. Bölgede Türk bankaları haricinde yerel bankalar da var, sektörde esas oyuncu olarak Lübnan bankaları mevcut. Bankacılık açısından gelişen bir pazar olan Irak‘ta her bölge kendine has özelliklere sahip. Uzun süren ambargoların sona ermesi, bölgede eskiye oranla daha özgür ve demokratik siyasi ortam nedeniyle potansiyeli bulunan bölgeler hızla kalkınmakta, geri kalmış bölgeler de bu ivmeden paylarını almaktadır. Bu çerçevede diğer bölgelere nispeten daha istikrarlı bir yapısı olan Kuzey Irak’ın Erbil kentinde faaliyetimize başlamıştık. Bununla beraber artan güvenlik seviyesi ve iş fırsatlarının değerlendirilmesi amacıyla 2014-2015 yıllarında Irak‘ın başkenti Bağdat‘ta, bir liman kenti olan Basra‘da, Kuzey Irak bölgesel yönetimine bağlı olan ikinci büyük vilayet olan Süleymaniye‘de ve Türkiye‘ye en yakın sınır kenti olan Dohuk‘ta şube açma kararı verdik ve gerekli girişimleri başlattık. Kuzey Irak uzun vadeli planlarımızın olduğu bir bölge! Albaraka’nın zaten Türkiye‘de bankacılık açısından 30 yıla yakın ciddi bir tecrübesi var.
Erbil‘de olmak Albaraka‘ya ne kazandırıyor?

İlk yurtdışı tecrübemiz olan Erbil şubemizle birlikte her şeyden önce başka bir coğrafyada, tamamen farklı hukuki ve teknik altyapıya uyum göstermek bizlere çok şey öğretti. Erbil şubesi, yurtdışında operasyon yapabilme kabiliyetimizi test etme açısından önemli bir tecrübeydi. Genel Müdürlük nezdinde süreçlerin daha iyi yönetilmesi için gerekli çalışmalar, görevlendirmeler oldu. Bunun sonucunda, bundan sonra Irak‘ta veya başka ülkelerde açılacak şubeler veya iştirakler ile ilgili yol haritaları belirlendi. Bilindiği üzere bankacılık grubumuz ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bandında faaliyet gösteriyor. Albaraka olarak Irak‘taki varlığımızla, bankacılık grubumuzun faaliyet gösterdiği ülkeleri genişletmiş olduk. Erbil‘de yani Irak‘ta olmak, Albaraka’ya ciddi bir prestij kazandırıyor. Müşteri tabanımız zenginleşiyor, alternatif pazarlara yönelerek kârlılığımıza katkı sağladık. İsmi ırak, kendisi çok yakın olan bu coğrafya ile Türkiye arasındaki ticari, siyasi ve kültürel ilişkilerin artışında Albaraka’nın da çok önemli katkısı olduğu kanaatindeyiz.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası