Son Haberler

KAGİDER`den 5 bin kadın girişimciye destek

Erkeğin egemen olduğu her toplumda yaşandığı üzere ülkemizde de kadının iş yaşamındaki rolü zorlu süreçler geçirmiştir ve bugünde bu zorluklar kısmen aşılmakla birlikte derinden yaşanmaya devam ediyor. “Sen çalışamazsın evinde otur, ya da elinin hamuruyla erkek işine karışma, kadın kısmı çalışır mı? … şeklinde başlayan sözler ve sonrasında ortaya çıkan anlaşılmaz yaklaşımlar, kadının iş yaşamındaki en büyük engeli olmuştur bugüne kadar.

Bu kabusu önce tatlı bir hayale çevirmek ve sonrasında o hayali gerçeğe dönüştürmek için kurulan KAGİDER; Türk kadınının iş hayatında söz sahibi olmasını ve ekonomiye katkı sunmasını hedefleyerek, bu alanda yaşanan sıkıntıları çözmek için önemli adımlar atıyor. Kadının iş yaşamına daha fazla katılabilmesinin önündeki engelleri kaldırmak için eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan’a, girişimci olmak isteyen kadınları bekleyen süreci, bu alanda yapılan çalışmaları sorduk:

♦ KAGİDER’in misyonu ve bu paralelde ön plana çıkan faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?
KAGİDER, Türkiye’de kadın girişimcilerin sayısının artması ve kadın girişimciler için güçlendirici mekanizmalar yaratılması hedefi ile çalışmalarına 2000 yılından bu yana devam ediyor. KAGİDER’in çalışma alanları; “Girişimcilik ve Liderlik çalışmaları, -BİZ. Kadın Gelişim Merkezi, Kadının Güçlendirilmesi Yönünde Savunu çalışmaları, Avrupa Birliği çalışmaları, Uluslararası Kurumlar ve Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliği, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları ile İşbirliği,

KAGİDER üyeleri ile İlişki Geliştirme ve İletişim” olarak belirlenmiştir. İstanbul’da ve Anadolu’nun farklı illerindeki kadın girişimcilere iş kurma ve geliştirme süreçlerinde kapsamlı eğitimler sağlamanın yanısıra kadın girişimci adaylarına inkübasyon, danışmanlık ve mentörlük desteği veren KAGİDER, 5 binden fazla girişimcilik ve iş geliştirme projesini değerlendirdi, 1300’den fazla kadına eğitim desteği sağladı.

KAGİDER, genç kadınlar arasında farkındalık yaratma çalışmalarıyla onları daha iyi eğitim almaları ve iş yaşamına başarılı geçişleri yönünde de destekliyor. Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları’yla özellikle kadının güçlenmesi, kadın istihdamını ve girişimciliği artırmak alanlarında yakın diyalog ve işbirliği içerisinde olan KAGİDER, Türkiye genelinde kadın girişimci dernekleri, sanayi ve ticaret odaları, işadamları ve işkadınları dernekleriyle de iletişim içerisinde bulunuyor.

♦ Dernek olarak, girişimci kadınlara ne tür katkılar sağlıyorsunuz?
Kendi işini kurmak isteyen kadın girişimci adaylarına derneğimiz, iki günlük “İşimi Kuruyorum” eğitimi ve eğitimler sonrası danışmanlık, rehberlik hizmetleri sunuyor. “İşimi Kuruyorum” eğitiminde girişimci adaylarına iş planı hazırlama aşamaları, fikri mülkiyet hakları, kurumsal kimlik, mali mevzuat uygulamaları, hukuk, pazarlama ve satış gibi işlerini kurarken onlara yardımcı olacak bir dizi konu yer alıyor. Eğitimler sonrasında iş planını hazırlayarak derneğimize başvuran kadın girişimci adaylarına mentorlük veriliyor.

kagiderden_5_bin_kadin_girisimciye_destek.jpgçALIŞAN KADINLARIN YARISI KAYITDIŞI
çalışan kadın oranının yüzde 24’te kaldığı ülkemizde toplam 6.7 milyon kadın istihdam ediliyor. Bu kadınlarımızın yaklaşık % 58’i kayıt dışı sektörlerde sosyal güvenceden yoksun çalışıyorlar.

♦ ülkemizde, kadının ekonomideki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz ön plana çıkan kadın patronların, üst düzey yöneticilerin ve çalışanların sayısını arttırmak için hangi adımların atılması gerekiyor?
2011 yıl sonu rakamlarına göre Türkiye’de toplam 6.7 milyon kadın istihdam ediliyor. Bu da kadın istihdam oranımızın sadece % 24 olduğunu gösteriyor. Ayrıca istihdamdaki kadınların yaklaşık % 58’i kayıt dışı sektörlerde sosyal güvenceden yoksun çalışıyorlar.

Bu % 60 civarındaki AB ve OECD ortalamalarının çok altında bir oran ve kabul edilemez. KAGİDER olarak bu sorunun çözümü için çALIŞMAK İSTİYORUZ! İsimli bir kampanyayı 2010 yılında hayata geçirdik, siyasilerde, işverenlerde ve kamuoyunda kadın istihdamı konusunda farkındalık yarattık. Kampanyamızın devamı olarak çocuk bakım hizmetleri modeli geliştirdik. Bu mücadelede de toplumsal farkındalık çok önemli. Türkiye’de çocuk, yaşlı ve engelli bakım hizmetlerinin yükü
kadınlarımızın üzerinde ve bu yükümlülükler kadınlarımızı iş piyasasına katılmaktan alıkoyuyor.

öte yandan kadınlarda eğitim ve istihdam arasındaki yakın ilişkiyi değerlendirmek ve kadınlarımızın yüksek öğrenime ve mesleki eğitime erişimlerini artırmalıyız. Girişimcilik önemli bir alan ama tek başına maalesef yeterli değil. Etkisinin büyük olması için öncelikle kadın istihdamı önündeki diğer yapısal engeller ile de savaşmak gerekiyor. Son olarak, tüm bu sorunların temelinde yatan, kadını ekonominin aktif üreten parçası olarak görmek yerine ev ve aile değerleri çerçevesinde konumlayan ataerkil toplumsal değerler ile de mücadele etmemiz gerekiyor. Tüm bu mücadeleleri farklı cephelerde eş zamanlı vererek başarıya ulaşacağımıza inanıyorum. Sivil toplum örgütleri, akademi, özel sektör arasında kurulacak güç birlikleri bu mücadelede önemli bir güç olacak.

♦ Girişimci kadınlara yönelik bu yılki yol haritanızdan bahseder misiniz, 2012’deki hedefleriniz nelerdir?
2011 yılı KAGİDER için verimli bir yıldı. 2012 yılında da kadın girişimciler için yeni projeler geliştireceğiz hem de başarılı projelerin devamını sağlayacağız. İşimi Kuruyorum eğitimlerimize her yıl olduğu gibi bu yıl da devam edeceğiz. “Kadın Girişimci Buluşmaları: Girişimci Kadınların Yolunu Aydınlatıyoruz” projesi, KAGİDER’in Garanti Bankası ile birlikte başlattığı ve her yıl İstanbul dışındaki 5 ile giderek kadın girişimcilerle ve girişimci adaylarıyla buluştuğu bir proje. 2012 yılı içerisinde de yine 5 farklı ile giderek 2012’nin sonunda 20 ili tamamlamayı hedefliyoruz.

Garanti Bankası ve Ekonomist dergisi ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Türkiye’nin Kadın Girişimcisi Yarışması’nın bu yıl 6.sını düzenliyoruz. Başvuruları 20 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek olan yarışmaya tüm kadın girişimcileri davet ediyoruz. Kadın girişimciler www.kadingirisimciyarismasi.com adresinden başvurularını yapabilir ve yarışmaya katılabilirler.

Şubat ayında ortak bir güç yaratmak, kadın girişimcilerin karışlaştıkları engelleri ve fırsatları konuşmak, çözüm üretmek amacıyla Türkiye’deki kadın girişimci derneklerini bir araya getiriyoruz. Bunların yanı sıra Türkiye’de kadın girişimciler arasında mentorlük ağı oluşturacak bir AB projesini uyguluyoruz. Bir yandan Balkan ülkelerindeki kadın girişimciler ile uygulamalar ve mevzuat konusunda bir platform çalışması yapıyoruz. Ayrıca GENç KAGİDER projesi ile üniversitelerle işbirliği kurduk ve gençlerin girişimcilik konusunda cesaretlendirilmesi için çabalıyoruz.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY NİSAN 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası