Son Haberler

ÖĞRENCİLERE ÖZEL SİGORTA!

Koç ile sektörün genel performansını, Neova’yı, kurumunun hazırlamış olduğu öğrencilere özel sigorta sistemini ve sektöre ilişkin beklentilerini konuştuk. Koç’un sorularımıza yanıtları şöyle oldu:

Türkiye’de faizsiz sigortacılık sektörünün potansiyeline ilişkin neler söylemek istersiniz? Sektör genelinde ilk altı aydaki gelişmeleri ve bundan sonraki tahminlerinizi öğrenebilir miyiz? Yılın ilk 6 ayındaki gelişmeler ve yıl geneline ilişkin tahminlerinizi almak isterim.
ülkemizde faiz hassasiyeti olan ve ekonomik sistem için yer alan, ticaret yapan, sınai faaliyetlerde bulunan ciddi sayıda müşteri var. Biz şirketimizi kurarken, 2010 yılında faaliyetlere başladık. Genel olarak Türkiye’deki faizsiz sigortacılığa olabilecek olan teveccühün genel bir değerlendirmesini yaparak işe başlamıştık. O tarihlerde bunu değerlendirirken daha çok katılım bankalarının toplam büyüklük içindeki pay aslında bize yol gösteren oranlardan birisi oldu.

Biz sektöre girdiğimizde, toplam bankacılık sektörünün yüzde 4’ü faizsiz bankacılıktan oluşuyordu. Bugün itibarı ile baktığımızda ise bu rakam yüzde 6’lar civarında olduğunu görüyoruz. Yükselişin Ve bir kaç yıl içinde ivmeli şekilde artarak yüzde 10, uzun vadede ise yüzde 15’lere kadar tırmanabileceğini öngörüyoruz. Bu sigortacılık için de benzer bir potansiyelin olduğunu gösteriyor. Bizim şu an için Ulaşılabilir potansiyel olarak, faizsiz sigortacılıkta toplamda yüzde 6-7, orta ve uzun vadede ise yüzde 15’e kadar çıkabileceğini düşünüyoruz.

Şu an itibarı ile ne kadardır?
Bankacılık sektöründe faizli bankacılık ve faizsiz bankacılık birbirinden kesin bir biçimde birbirinden ayrılmış durumdatır. Dolayısı ile müşteri bankayı seçerken bilinçli bir seçim yapıyor. Ama sigortacılık tam olarak böyle değil. Sigortacılık normal sigortacılık kanunları ve yönetmelikleri çerçevesinde faaliyet gösteriyor. Fakat biz kendimizi faizsiz prensiplerle işletiyoruz diye kendimizi ifade ediyoruz. Dolayısı ile şu an itibarı ile bizim portföyümüzün de tamamı faizsiz diye bize gelen portföydür diyemeyiz. Zaten biz sigortacılık hizmeti veriyoruz.

Bu prensipleri (faizsiz sigortacılık prensiplerini) uyguladığımız için bize gelen de var. Ama bu prensipleri bilmeyip, bizim piyasadaki acentelerimizden fiyatımızı uygun bulduğu ya da hizmetimizi beğendikleri için gelenler de var. Dolayısı ile net çizgilerle sigortacılık içinde faizsiz sigortacılık ve konvansiyonel sigortacılık net bir ayırım yok. Dolayısıyla net bir rakam vermek mümkün değil.

Ne kadar prim üretiliyor örneğin?
Mesela biz bu yıl sonu itibarı ile Neova Sigorta olarak 115- 120 milyon TL civarında prim üretimi gerçekleştireceğiz. Bu da toplam hayat dışı toplam portföyün yüzde 0.75’i civarında bir pazar payına denk geliyor.

Genel sigortacılık sektörüyle ilgili genel olarak neler ne ilişkin neler söylenebilir?
Genel sigortacılık sektörü açısından da baktığımızda sektör büyüyor. Yılın ilk 6 ayı itibarı ile yüzde 20’ler civarında nominal büyüme gerçekleştiriyor. Toplamda sigortacılık, 2001 krizinden bugüne kadar baktığımızda 8-9 katına kadar büyüme gerçekleştirdi. Sigortacılık büyük bir potansiyel olarak var. Devlet biliyorsunuz doğal afet sigortaları DASK’ı kanun kapsamına aldı. Elektrik ve su aboneliğini başlatmaması gibi bir karar aldı. Sonuçta her yıl yeni ürünlerle, yeni sorumluluklarla, yeni yönetmelik ya da zorunluluklarla Türkiye’de sigortacılık sektörü gelişiyor. Bana sorarsanız sigortacılık, bankacılığa göre daha yavaş gelişiyor.

Bankacılık hızlı ve kârlı gidiyor. Son birkaç yıldır Ama sigortacılık son birkaç yıldır özellikle çok kârlı büyümüyor. Ben hayat dışı kısımdan bahsediyorum. Konuştuğum her şey hayat dışı sektörden bahsediyorum. Sektörün geliştiğini ve daha da çok gelişeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden de dir ki zaten son 7-8 yıldır sektöre çok ciddi sektöre çok ciddi yabancı girişi var. Biz de dahil olmak üzere Türk sSigorta şirketlerinin yüzde 80’e yakın kısmı yabancı sermayeden oluşuyor. Biz de dahil olmak üzere…

Toplam içindeki payı itibarıyla faizsiz sigortacılık tarafına baktığımızda ne düşünüyorsunuz? Ne diyebilirsiniz?
Ben buna Faizsiz sigortacılık sektörünün, katılım bankalarının toplam içindeki payının büyümesine paralel olarak, faizsiz sigortacılık sektöründe de yüzde 6-7’lik potansiyelinin olduğunu söylüyorum. Katılım bankalarının potansiyelinin ise önümüzdeki 10 yıl içinde yüzde 1-15 civarına çıkacağını öngörüyorsunuz.
Bizim çeşitli çalışmalarımız var. İş adamları dernekleri, vakıflar ve , bir takım sivil toplum kuruluşlarına giderek ip bu sigortacılık sisteminin prensiplerini anlatıyoruz. Hiç sigorta yaptırmamış insanlar ve kuruluşlar var. Bunları, kendi prensiplerimiz dahilinde sigortalatmaya gayret ediyoruz.

Ne kadar büyüme bekliyorsunuz?
Yılın ilk yarısında ise yüzde 50’nin üzerinde büyüdük. Biz Neova olarak, yüzde 45 büyüyeceğimizini düşünüyoruz. Toplam sigorta sektöründe ün ise yüzde 23 büyüme tahmin ediyoruz. yeceğini düşünüyoruz.

Faizsiz sigortacılık ile klasik sigortacılık arasındaki farklılıklar neler? İzah etmeniz mümkün müdür?
İki temel farklılık var. Faizsiz sigortacılıkta toplanan fonlar, hem kendi sermayemiz hem de müşteriden prim tahsilatı yoluyla almış olduğumuz kapital, tamamen faizsiz enstrümanlarda değerlendirilir. Yani hiç bir şekilde faiz kazancı olmaz. Burada ise ağırlıklı olarak katılım bBankalarında ağırlıklı olarak değerlendiriyoruz.

Mevduata yatırdığınızda, mevduattan elde edilen gelir açısından bakıldığında ne fark var o zaman?
Ama biz Katılım bankasındaki mevduata yatırım yapıyoruz. Normal konvansiyonel bankalarda yatırımız yok. İkincisi ise yurt dışında taekafuül sigortacılığı denen temel prensibin uygulanması var ki bu da temel olarak müşteriye kârdan iade yapılması prensibidir. Diğer sigortacılıktan ayrılan temel fark budur. Bu da şöyle bir prensiptir: müşteriden toplanan paralar bir havuz gibi düşünülerek bu havuzdan yapılan bütün giderler; hasarlar, genel giderler,acente komisyon giderleri ve rezervler yapıldıktan sonra geriye bir fazlalık kalıyorsa sigortacılık dilinde teknik kâr diyoruz. Bu havuz teknik kâr elde etmişse bu kâr müşteriye iade edilmesi gerekiyor taekafulüt sisteminde.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY KASIM 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası