Son Haberler

Piyasalarda yükseliş devam edecek mi?

Temmuz ayında yurt dışı haber akışına bağlı bir seyir izleyen İMKB, global piyasalarda düşüşlere eşlik edince 60.000 seviyelerine kadar geri çekildi. Düşüşe hızla tepki veren İMKB’de yukarı yönlü hareketler Ağustos ayında sürecek mi? Piyasalarda beklentiler ne yönde?

Haziran ayında yukarı yönlü bir seyir izleyen global piyasalar, AB Liderler Zirvesi’nden çıkacak sonuçlara ve merkez bankalarından gelebilecek adımlara odaklanarak Temmuz ayına da yükselişle başladı. Liderler zirvesinde yılsonuna kadar bankalar için tek bir üst denetim kurulunun oluşturulması konusunda uzlaşılması ve tek elden banka denetimi oluşunca ESM’nin bankalara doğrudan para verebileceğine yönelik açıklamalar sonrasında piyasalar yükselişini sürdürdü. çin’den gelen faiz indirimi iyimser havayı desteklerken, beklentilere paralel gerçekleşen İngiltere Merkez Bankası’nın varlık alım programını genişletmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık faiz indirimi kararı sonrasında global piyasalarda kar satışları görüldü.

Temmuz ayının başında 13,000 seviyelerine hareket eden Dow Jones, satışlar sonrasında 12,500 seviyelerine, DAX’da ise 6.600 seviyelerinden 6.300 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşandı.

Pozitif ayrışma güçleniyor
Yurt içinde ise global piyasalardaki olumlu havanın yanında son açıklanan makro verilerin yumuşak iniş senaryosunu desteklemesi ve kredi derecelendirme kuruluşlarının olumlu açıklamaları ile İMKB’nin yükselişlere katılmasını beraberinde getirirdi. Düşüşlerde yurt dışı piyasalardan pozitif yönde ayrışmasını sağladı. Bu dönemde 63.500 seviyelerini test eden endeks geri çekilmelerde 62.000 seviyelerinin üzerinde kalabildi.

Ayın ikinci yarısına ABD’den gelen 2. çeyrek bilanço beklentilerine odaklanarak başlayan global piyasalar, yine ABD tarafında FED’den gelebilecek parasal gevşeme beklentileriyle yönünü yukarı çevirdi. Bu beklentilerle kar realizasyonu öncesi seviyelerine ulaşan hatta aşan global piyasalarda, İspanya endişelerinin yanı sıra İMF’nin Yunanistan’a desteğini kesebileceği söylentileri ve FED’den parasal bir genişlemeye ilişkin istenilen açıklamaların gelmemesi nedeniyle yeniden satıcılı seyre geri döndü. Günlük bazda özellikle İspanya’dan gelen haberler ve kredi derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları ile sert satışlara sahne olan global piyasalarda, bu geri çekilmeler sonrasında ise dengelenme çabaları dikkat çekti.

Temmuz ayının ikinci yarısında yine yurt dışı haber akışına bağlı bir seyir izleyen İMKB, 19 Temmuz’da yapılan Merkez Bankası toplantısından temkinli duruşun devam edeceğinin açıklanması sonrasında global piyasalarda düşüşlere eşlik edince 60.000 seviyelerine kadar geri çekilme yaşandı. Yazıyı hazırladığımız Temmuz ayının son günlerinde yaşanan bu hızlı düşüşün tepkisini veriyordu.

Ağustos ayında dalgalı bir seyir izlenebilir
Ağustos ayında piyasaların ilk gündem maddesini, 1 Ağustos’da FED’den gelecek açıklamaların oluşturacağını düşünüyoruz. Bu açıklamaların ardından yönünü yeniden AB’den gelecek haber akışına çevirmesini beklediğimiz global piyasalarda, Ağustos ayında da Temmuz ayı benzeri bir dalgalı seyir görülebilir.

Yurt içinde de FED’in açıklamaları ve AB’den gelecek haberleri yakından takip edecek olan piyasalarda Ağustos ortasına kadar gelmeye devam edecek ikinci çeyrek bilançolara yönelik hareketler görülebilir. Son dönemde piyasa beklentilerine paralel hatta daha iyi gelen makro veriler, son dönemde gündemin ilk sıralarına yerleşen Suriye konusu ve 100 dolar seviyelerinde dolaşan petrol fiyatlarındaki gelişmeler de piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Bu beklentilerin ışığında Temmuz ayında görülen dalgalı seyrin Ağustos ayında da görülme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

Osman GöKTAN

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası