Son Haberler

TÜRKİYE`DE OLMAK BÜYÜK ŞANS

Hayrettin TURAN

Türkiye ve Pakistan ebedi dostluk ve kardeşlik bağlarıyla desteklenmiş ilişkilere sahip. Pakistan ve Türkiye halkları arasındaki sevgi ve duygusallık yüzlerce yıldır devam ediyor.

Türkiye’de görev yapan Büyükelçileri konuk eden “EKSELANS” sayfalarının bu ayki misafiri Pakistan Büyükelçisi Muhammed Harun Şevket oldu.

ff_9.jpg

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi olarak görevime 15 Haziran 2011 tarihinde başladım ve bir hafta içinde 22 Haziran 2011 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na güven mektubu sundum. Bu bizim benzersiz ilişkimizin bir yansımasıdır.

Ben Pakistan Dışişleri Bakanlığı’na 1978’de katılan bir diplomatım. Ne şanslıyım ki yurtdışındaki ilk atamam, 1982-1986 yıllarında görev yaptığım, Ankara’daki Pakistan Büyükelçiliği oldu. Paris, New York, Nijer ve Riyad dahil bir çok Pakistan misyonunda görev yaptım. 2006-2008 yıllarında Brezilya’da, Pakistan’ı Büyükelçi olarak temsil ettim ve aynı zamanda Pakistan’ın Bolivya, Kolombiya, Paraguay ve Surinam Büyükelçisi olarak akredite oldum.

Ankara’daki görevime başlamadan önce, Dışişleri Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür (Güney Asya) ve Genel Müdür (Birleşmiş Milletler) görevlerinin yanı sıra Afganistan ve ECO’ya Bakan ve Müsteşar görevini üstlendim.

Ankara’da göreve başladığınız yıldan bu yana Türkiye-Pakistan ilişkilerinde nasıl bir gelişim yaşandı?

Türkiye’de Pakistan Büyükelçisi olarak göreve başladıktan sonra bir çok alanda önemli ilerleme kaydettiğimize inanıyorum. Enerji, altyapı, eğitim, güvenlik, basın, kültür gibi değişik alanlarda çok sayıda ikili işbirliği sözleşmesi imzalamak bunların arasındadır. Bu sözleşmeler, ticaret alanında ikili ilişkilerimizi daha da artırmak için sağlam bir çerçeve sağlamaktadır. Daha da önemlisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi vasıtasıyla ikili ilişkilerimiz ekonomik ve ticari ilişkilere odaklanmış bir stratejik ortaklığa dönüştü. Ayrıca Mayıs 2013 seçimleri ile birlikte seçilmiş yeni hükümetle ikili yatırımlarda çok önemli bir büyümeye şahit oluyoruz. Bu yükselen ivmeyi devam ettirmeyi ümit ediyoruz.

PAKİSTAN, TüRK YATIRIMCILARI BEKLİYOR

ff_5.jpg

Türkiye-Pakistan ilişkilerinin geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye ve Pakistan ebedi dostluk ve kardeşlik bağlarıyla desteklenmiş ilişkilere sahip. Pakistan ve Türkiye halkları arasındaki sevgi ve duygusallık yüzlerce yıldır devam ediyor. Allama Muhammad İkbal ve Mevlâna Celâleddin-i Rûmî’nin şiirlerinde yatan manevi bir paylaşımımız var. Türkiye ile olan kardeşlik bağlarını destekleyen kocaman bir iyi niyet, sıcak duygular ve ortak sevgimiz var. Aynı zamanda Başbakan Navaz Şerif ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, ekonomik ilişkilerimiz de çok önemli bir büyüme kaydediyor. Liderlerimiz ekonomik ilişkilerimizi artırmaya çok istekli. Liderlerden gelen bu güven, iki ülkenin halkları arasında yenilenen bir ilgiye dönüşüyor.

Türkiye ve Pakistan arasındaki ekonomik, kültürel ve siyasi ilişkilerden bahseder misiniz?
Pakistan ve Türkiye din, tarih ve kültür bağlarla çizilmiş özel bir ilişkiye sahip. İki faal demokrasiler olarak, perspektiflerimiz ortak bir görüş ve müşterek hedeflerle dikkat çekmektedir. Liderler, milletvekilleri, iş adamları, sivil toplum ve basın temsilcilerinin karşılıklı ziyaretleri ilişkilerimizi daha da güçlendirmektedir. Liderlerimizin ekonomik işbirliğini görüşmek için periyodik olarak bir araya geldikleri ortak platform Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’miz de mevcut.

ff_6.jpg

çİN, PAKİSTAN‘A 30 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Pakistan Kültürünü tanıtmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

2013 ve 2014 yıllarının, Türkiye’de Pakistan Kültür Yılları ve Pakistan’da Türkiye Kültür Yılları olarak ilan edildiğini okurlarınıza söylemek istiyorum. Kültür yılı faaliyetleri çerçevesinde birçok etkinlik düzenlendi ve daha da düzenlenecek. Bu faaliyetler arasında Pakistan yemek festivali, önde gelen Pakistanlı sanatçıların resim sergileri, kamyon sanatı, Chugtai Sanat yarışması ( Pakistan’ın önde gelen ressamı Abdur Rehman Chugtai’dan ismini alan ve Ankara’nın lise öğrencileri arasında yapılan yıllık resim yarışması), üst düzey ziyaretlerin resimlerinin yer aldığı “Dostluğun Yolculuğu” kitabın yayınlanması, uçurtma festivali ve dahası bu faaliyetler arasında yer alıyor. Okurlar websitemizden ve sosyal medyadan güncel detayları alabilirler.

Pakistan ve Türk karşılıklı yatırımları daha çok hangi sektörlerde yoğunlaşıyor?

İkili yatırımlar kentsel gelişim, enerji, altyapı vs. gibi alanlarda yoğunlaşıyor.

Pakistan pazarına ilgi duyan ve yatırım yapmak isteyen Türk iş adamlarına ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

Türk iş adamlarına Pakistan’daki enerji, altyapı, belediye hizmetleri, tarıma dayalı sanayi ve bilgi teknolojisi sektörlerinde yatırım yapmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. 180 milyon nüfusuyla Pakistan, yatırımcılara orta sınıfı genişleyen güçlü ve büyük bir tüketici pazarı sunuyor. Pakistan’ın yatırımcılara karlı dönüşleri olan çok büyük yatırım fırsatlarına sahip. Pakistan hükümeti girişimcilerin iş yapmaları için kolaylık sağlamada çok önemli bir rol oynuyor. Diğer bölge ülkeleriyle karşılaştırınca Pakistan, bu konuda rekabetçidir. GSİYH‘de % 6-8 büyüme öngören politikalarımız ve programlarımız var. Bu nedenle yollara, binalara, havaalanlarına, alışveriş merkezlerine, elektrik santralleri, iletişim sistemlerine vs. olan ihtiyaç artacak. Türkiye ve Pakistan ortak menfaatleri için yakın işbirliği ortamı doğacak.

Pakistan hükümeti tarafından uygulanan tedbirli makroekonomik reformlar meyvesini vermeye başladı. Son çeyrekte, GSYİH beklenen büyümeyi geçerek %5’in üzerinde bir büyüme kaydetti. Pakistan para birimi %10 üzerinde değer kazandı. Karaçi Borsası tüm bölgenin en iyi borsalarından bir tanesi olarak konumunu korudu. Döviz rezervlerimiz yavaş yavaş artmakta. Enflasyon düşmekte. Tüm bu göstergeler yerel ve yabancı yatırımcıların güvenini yansıtıyor. örneğin, dost ülke çin, gelecek yedi yılda Pakistan’da farklı projelere 30 milyar dolar yatırım yapma taahhüdünde bulundu

ff_10.jpg

ff_11.jpg

df_48.jpg

ff_12.jpg

gg_1.jpg

Genel hatlarıyla günümüz Pakistan tomplumu, kültürünü ve insanınını anlatabilir misiniz?

“Pak olanın ülkesi” anlamına gelen Pakistan, zengin kültürel gelenekleri olan uzun ve farklı bir tarihin varisidir. Pakistan’daki kültürel desenler, zengin kültürel mirası ve gelenekleri anlatıyor. Gandhara, Harpa ve Mohencodaro gibi antik uygarlıkların merkeziydi. Pakistan’ın farklı bölgeleri eşsiz kültürel desenlere sahip. Pakistan’ın güzelliği bu kültürel çeşitlilikte saklı. Günümüzdeki Pakistan, iyi işleyen demokrasisi, iddialı ve özgür yargısı, canlı basını ve aktif sivil toplumu olan bir ülke.

Türkiye‘de göreve başladığınızdan bu yana Türkiye-Pakistan ilişkilerinde nasıl bir gelişim yaşandı?

İkinci vatanım olarak gördüğüm Türkiye‘de olmak benim için büyük onur. Pakistan’ın, Türkiye’deki Büyükelçisi görevine başladıktan sonra ikili ilişkilerin yanında, ekonomik ve ticari ilişkilere özellikle odaklanarak, daha da yükseltmeyi kendime vazife edindim. İkili ticaretimiz ilk defa 1 milyar doları geçti. Bu rakamı daha da yükseltmek için çabalayacağım.

Türkiye-Pakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutu bugün ne durumda?

Dediğim gibi ikili ilişkimiz stratejik ortaklığa dönüştü. İki ülkenin başbakanları periyodik olarak toplanan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin başkanlığını yapıyor. İki ülke de ekonomik ilişkilerimizin gelişmesini arzu ediyor. Ekonomik ilişkilerimizin özel sektör odaklı olmasını istiyoruz ve gelecek aylarda önemli sonuçlar bekliyoruz.

Ankara’da gitmekten keyif aldığınız yerler neresi?

Ankara’nın canlı bir sosyal ve kültürel hayatı var. Başkent olarak Türk hükümeti, yerel makamlar, diplomatik misyonlar, belediye ve diğer kurumlar tarafından düzenlenen etkinliklere katılıyoruz. Ankara’nın, Türk kültürünü yabancılara tanıtmak için en iyi yer olduğunu düşünüyorum. Ankara ve İslamabad’ın kardeş şehirler olduğunu bilmek bizi memnun ediyor.

özellikle Orta Doğu Teknik üniversitesi, Hacettepe üniversitesi, Gazi üniversitesi, Bilkent üniversitesi ve Başkent üniversitesi gibi Ankara’da mevcut olan en önde gelen üniversitelerden Ankara’daki yüksek öğretimin kalitesi çok etkileyici.

Türk mutfağı ile aranız nasıl?

Adana kebap, Antep baklavası ve künefe gibi Osmanlı Türk mutfağını seviyorum. Türkiye’de aynı zamanda çok güzel balık yemekleri var. Lüfer ve levrek ızgarasını seviyorum. Pakistan ve Türk yemeklerinin ortak lezzeti var. Pilav, köfte ve kebap sadece iki ülkenin ortak yemekleri değil, aynı zamanda isimleri de aynı.

Ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?

Diplomatik hayatın bir parçası olarak bir çok resmi toplantılara katılıyoruz. Hafta sonları ise daha çok ailemle zaman geçirmeye gayret ediyorum.

Türk kültürünün en sevdiğiniz yönü hangisidir?

Aile değerleri Türk ve Pakistan kültürünün önemli ortak özelliğidir. Türk uygarlığı ve mirasını çok etkileyici buluyorum.

Türk kültüründe sizi en cok etkileyen ne oldu?

Türk medeniyeti ve zengin tarihi beni çok etkiledi.

Ankara’da görev süreniz dolduktan sonra Türkiye ile olan bağlarınızı korumak için bir planınız var mı?

Türkiye’de kaldığımız günler benim ve ailem için unutulmazdır. Türkiye’ye karşı kalbimizdeki sevgi ve yakınlık her zaman devam edecek.

Daha çok ne tür kitaplar okuyorsunuz?

Tarih, biyografi ve dünya siyaseti gibi farklı konularda düzenli olarak kitap okurum.

Türkiye hakkında kitap yazmak gibi bir düşünceniz olabilir mi?

Belki.

Kitaplarla aranız nasıl;takip ettiğiniz bir Türk yazar var mı?

Türkiye, Mevlana‘nın Mesnevi’sinden, ödüllü yazarlara uzanan ve hepimize esin kaynağı olan bilim adamı ve yazarlar servetine sahip.

Gezmek için fırsatınız oluyor mu, Türkiye’de nereleri gezip, gördünüz?

Türkiye, Pakistan gibi, coğrafi çeşitliliği olan bir ülkedir. Sık sık İstanbul’u ziyaret ediyorum ve Sinop’tan Rize’ye uzanan Karadeniz kuşağını ziyaret etme fırsatım oldum. Ayrıca İzmir, Konya, Antalya, Van gibi şehirleri ziyaret ettim ve daha birçok şehri ziyaret etme
planım var.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası