Son Haberler

İşsizler ordusu artıyor

Doç. Dr.Ertuğrul Kızılkaya, Turcomoney Temmuz 2016 sayısında makro ekonomik göstergeleri analiz etti.

*Türk ekonomisindeki büyüme devam ediyor, ancak istihdam hacminde bir artış gözlenmiyor. Dolayısıyla işsizlerin sayısı artmaya devam ediyor.

*Cari açıktaki iyileşme ve bütçe dengesindeki olumsuz seyir ise ekonomi cephesindeki sevindirici unsurlar olarak dikkat çekiyor.

Türkiye ekonomisi, birbiriyle çelişkili gözüken gelişmelerle dikkat çekiyor. Zira bir yandan ekonomik büyüme devam ediyor, ancak buna rağmen istihdam alanında bir artış yaşanmıyor. Bu durum, işsizlik oranında artışı beraberinde getiriyor. Buna karşılık cari açıktaki iyileşme trendi devam ediyor. Aynı şekilde merkezi bütçe, 2016 yılında da fazla vermeyi sürdürüyor.

İşte Türk ekonomisindeki son gelişmeler….

ENFLASYON TRENDİNDE DEĞİŞİKLİK YOK!

Mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0,58 oranında artarken; yıllık enflasyon 0,01 puan artarak yüzde 6,58 olarak gerçekleşti. Bu dönemde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki düşüş enflasyonda görülen eğilime katkıda bulundu.

ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık değişim oranları 0,52 ve 0,64 puan azalarak yüzde 8,69 ve 8,77 olarak gerçekleşti. Önceki aylarda olduğu gibi, çekirdek enflasyon göstergelerinin genel TÜFE oranının üzerindeki istikrarlı sürekliliği olumsuz bir gösterge olarak değerlendirmelidir.

Nisan ayında gıda grubunun gıda grubunun katkısı 0,28 puan artarken temel mal grubunun katkısı 0,29 puan azaldı. Bu dönemde enerji ve hizmet gruplarının katkılarında kayda değer bir değişim gözlenmedi.

Grafik: TÜFE ve Çekirdek Enflasyon

Kaynak: TÜİK

Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimi incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerindeki iyileşmenin, temel mal kaynaklı olarak, Mayıs ayında belirginleştiği gözlenmiştir. Bu dönemde, hem giyim fiyatlarındaki artışın mevsim ortalamalarının altında gerçekleşmesi hem de giyim dışı temel mal fiyatları eğiliminin yavaşlamasıyla temel mal grubunun ana eğiliminde bir iyileşme kaydedilmiştir. Diğer taraftan, hizmet grubu ana eğilimi yüksek seviyesini korumuştur.” yorumlarına yer verdi.

İŞSİZLİKTE YÜKSEK SEYİR DEVAM EDİYOR

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Mart ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 023 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,3; kadınlarda ise yüzde 11,8 oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı yüzde 11,9 olarak tahmin edildi.

İşgücü 2016 yılı Mart döneminde 30 milyon 016 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51,3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 71,5; kadınlarda ise yüzde 31,6 oldu.

Dünya ülkeleriyle karşılaştırma anlamında en uygun veri olarak açıklanan 15-64 yaş grubu tarım dışı işsizlik oranı ise yüzde 11,9 olarak gerçekleşti.

CARİ AÇIKTA İYİLEŞME SÜRÜYOR

Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Nisan ayına göre 900 milyon ABD doları azalarak 2.956 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 28.580 milyon ABD doları oldu. Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 643 milyon ABD doları azalarak 2.929 milyon ABD dolarına düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 343 milyon ABD doları azalarak 1.185 milyon ABD dolarına gerilemesi etkili oldu. Öte yandan, hizmetler dengesi 344 milyon ABD doları azalarak 847 milyon ABD dolarına düştü.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 265 milyon ABD doları azalarak 299 milyon ABD doları tutarında gerçekleşti. Portföy yatırımları 3.628 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 495 milyon ABD doları ve 1.203 milyon ABD doları net alım yaptığı görülüyor.

Yurtdışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak, bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 1.603 milyon ABD doları ve 40 milyon ABD doları net borçlanma gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar kaleminde 807 milyon ABD doları tutarında net giriş gerçekleşti.

Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 250 milyon ABD doları net artış, yurtdışı bankaların yurtiçi bankalardaki mevduatları da 211 milyon ABD doları tutarında net azalış kaydetti.

Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankacılık sektörü ve genel hükümet sırasıyla 372 milyon ABD doları ve 162 milyon ABD doları net geri ödeme, diğer sektörler ise 853 milyon ABD doları net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervler 417 milyon ABD doları arttı.

2016 YILINDA BÜTÇE FAZLA VERMEYE DEVAM EDİYOR

Merkezi yönetim bütçesi 2015 yılı Ocak-Mayıs döneminde 2 milyar 419 milyon TL açık vermişti. Bu yılın aynı döneminde 9 milyar 65 milyon TL fazla verdi. 2016 yılı Ocak-Mayıs döneminde faiz dışı fazla ise 33 milyar 251 milyon TL olarak gerçekleşti.

Bu yazının devamını,,

Turcomoney’i Yaysat’ın seçkin bayilerinden,

D&R, Remzi Kitabevi, NT, Özdilek, Real, İnkılap Kitapevi ‘nden satın alabilir,

D&R’ın internet sitesinden

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz.

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası