Son Haberler

Oyak-Renault’dan yatırım atağı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Oyak-Renault’un hibrit araçlar için motor üretimini Türkiye’de yapacağını açıkladı. Varank, Oyak-Renault Genel Müdürü Antoine Aoun’u kabul etti. Kabulün ardından verilen bilgide 100 milyon euroyu aşan tutarındaki yatırımın devlet teşvikiyle yapılacağı belirtildi. Dünya Gazetesi’nden Mehmet Kaya’nın haberine göre yatırımla Türkiye’de ilk kez alüminyum motor üretilmiş olacak. Fabrikanın temeli 19 Ekim’de Bursa’da törenle atılacak.

Görüşmeye yönelik bir açıklama yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, motor bloklarının yüksek teknoloji ile üretileceğinin altını çizerek, “Otomotiv sanayimiz için çok büyük bir atılım olan bu yatırım; katma değerli üretime, istihdama ve ihracata ciddi katkılar sunacak. Ayrıca cari açığın azaltılmasına yıllık 2.3 milyar dolar katkı sağlaması bekleniyor” dedi.

Oyak-Renault’un yatırımı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 9 Nisanda açıklanan “süper teşvik” listesinde de bulunuyordu. Yatırım, Oyak Renault Otomobil Fabrikalarının yeni nesil hibrit araçlar için motor, batarya ve alüminyum motor bloğu üretimi kapsamında listeye girmişti. Yatırım projesinin en önemli ayağı olan alüminyum enjeksiyon fabrikasıyla başlayacak.

Otomotivde yeni teknolojik yatırım

Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında yeni nesil hibrit araçlar için motor ve bileşenlerinden oluşan bir yatırım hayata geçiyor. Oyak Renault’un sabit yatırım tutarı 100 milyon avroyu aşan projesiyle fabrikadan çıkacak ürünlerin büyük bölümünün ihraç edileceği kaydedildi.

Bakan Varank kabulün ardından yaptığı değerlendirmede; “Bu motor bloklarının üretiminde dünyada sadece birkaç yerde bulunan yüksek teknoloji kullanılacak. Otomotiv sanayimiz için çok büyük bir atılım olan bu yatırım katma değerli üretime, istihdama ve ihracata ciddi katkılar sunacak. Üretimde kullanılacak alüminyumun yerli temini için Türk şirketleriyle görüşmeler sürüyor. Dolayısıyla, yerli kaynaklarımızdan mümkün olan en iyi şekilde yararlanılmış olacak,” diye konuştu.

Bakan Varank, yüksek katma değerli yatırımların Türkiye’ye çekilmesi için çalışmalar yapıldığını ve yatırımcılara ayrım yapmadan destek olunduğunu belirterek, “Yatırımcılarımız için son derece cazip teşvikler sunuyor, yerli ve yabancılar arasında hiçbir ayrım gözetmiyoruz. Türkiye’nin çok ciddi bir potansiyeli var, bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirecek ve ekonomideki yapısal dönüşüme hizmet edeceğiz. Ticaret savaşlarının konuşulduğu mevcut dünya konjonktüründe emin adımlarla daha da güçlenerek yolumuza devam ediyoruz. Bu yeni işbirliği her iki taraf için önemli kazanımları beraberinde getirecek. Firmanın ilk model hibrit otomobillerini de Türkiye’de üretmesini arzu ediyoruz” yorumunu yaptı.

Bu arada, Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Antoine Aoun’un görüşmede, Oyak Renault’un dünyanın 70 ülkesine ihracat yapan Türkiye’nin lider otomobil üreticisi olduğunu vurguladığı ve “Tüm modellerimizde üretimimize, yaptığımız planlamalar doğrultusunda 3 vardiya olarak devam ediyoruz. Türkiye, Renault Grubu için çok önemli bir ülke . Renault Grubu, Türkiye’ye güveniyor ve bu güven üzerine yatırım planlarını oluşturuyor.” dediği kaydedildi.

Aoun’un motor yatırımına yönelik olarak ise yeni nesil hibrit motor üretiminde en önemli yatırımına başlanmakta olan Alüminyum Enjeksiyon Fabrikası olduğunu kaydettiği ve şirketin yatırımlarını sürdürme kararlılığında olduğunu vurguladığı bildirildi.

Bakan Varank’ın, Renault Grubu’nun Dünya Başkan Yardımcısı Thierry Bollore ile OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem’in 19 Ekim’de Bursa’da yapılacak temel atma törenine katılması bekleniyor.

Otomotivi iç talep frenledi ihracat gazladı

Yurt içinde kan kaybeden ve 9 ayda yüzde 26 daralan otomotiv pazarı, ihracatına ivme vererek 23 milyar doların üzerinde dış satıma imza attı.

Otomotivi iç talep frenledi ihracat gazladı

Yurt içinde pazardaki daralmanın etkisiyle kan kaybeden otomotiv endüstrisi ocak-eylül döneminde ihracatına ivme vererek 23 milyar doların üzerinde dış satıma imza atarken, bu rakam sektörün 9 aylık ihracat rekoru olarak kayıtlara geçti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlenen bilgilere göre, ocak-eylül döneminde 2017’nin aynı dönemine kıyasla Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 26 daralırken, bu dönemde otomotiv endüstrisi 23 milyar 414 milyon 752 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Söz konusu ihracat rakamı geçen yılın ocak-eylül döneminde 20 milyar 766 milyon 754 bin dolar düzeyinde bulunuyordu. Bu da sektörün geçen bir yıllık sürede ihracatını yüzde 12,8 artırdığına işaret etti.

Öte yandan sektörün 23 milyar doların üzerindeki ocak-eylül dönemindeki dış satım hacmi, tüm zamanların en yüksek 9 aylık ihracat rakamı olarak kayıtlara geçti. Sektör ayrıca, Türkiye’nin 123,1 milyar dolarlık ihracatından 5’te 1 pay almaya da devam etti.

İhraç edilen her 5 üründen 4’ü Avrupa’ya

Otomotiv endüstrisinin Avrupa ülkelerine ihracatı yılın 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,6 artarak 18 milyar 764 milyon 671 bin dolara yükseldi.

Böylece sektörün ilk yarıdaki 23,4 milyar dolarlık ihracatının yüzde 80’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Bu da ihraç edilen her 5 otomotiv endüstrisi ürününden 4’ünün Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğini ortaya koydu.

Aynı dönemde otomotiv endüstrisinin, Avrupa’nın ardından en fazla ihracat gerçekleştirdiği diğer ülke grupları, 1 milyar 104 milyon 237 bin dolarla Orta Doğu ve 1 milyar 72 milyon 425 bin dolarla Afrika ülkeleri oldu.

En fazla ihracat kaybı ABD’de

Yılın 9 ayında otomotiv endüstrisinin en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülkelere bakıldığında, yine Avrupa ülkelerinin başı çektiği görüldü.

Sektörün ocak-eylül döneminde en büyük pazarı, 3 milyar 571 milyon 936 bin dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği Almanya oldu. Almanya’yı; 2 milyar 558 milyon 954 bin dolarla İtalya, 2 milyar 435 milyon 937 bin dolarla Fransa, 2 milyar 216 milyon 67 bin dolarla İngiltere ve 1 milyar 347 milyon 468 bin dolarla İspanya ve 1 milyar 45 milyon 280 bin dolarla da Belçika takip etti.

Böylece Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya ve Belçika yılın 9 ayında 1 milyar doların üzerinde otomotiv endüstrisi ihracatı gerçekleştirilen ülkeler olarak sıralandı.

Otomotiv endüstrisi ihracatında en fazla düşüş yaşanan ülkeler listesinde başı ise ABD çekti. Sektörün ABD’ye ihracatı 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre 246 milyon 119 bin dolar azalarak 721 milyon 4 bin dolara geriledi.

ABD’nin ardından İran 123 milyon 521 bin dolar, Danimarka 27 milyon 9 bin dolar, Suriye 21 milyon 509 bin dolar ve Norveç 14 milyon 177 bin dolarlık ihracat düşüşüyle en fazla kayıp yaşanan diğer ülkeler olarak sıralandı.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası