Son Haberler

ALTININ YÖNÜNÜ ŞAHİN BELİRLEYECEK

*Altın için uzun vadeli olarak 30 aylık üssel hareketli ortalama (1281) altında satıcılı seyir devam ediyor.

*Bu nedenle de kısa vadeli yaşanılacak olası yükselişler, uzun vadeli olarak satış fırsatı şeklinde değerlendirilebilir

2015 yılının ilk yarısı küresel piyasalarda volatilitenin yüksek olduğu bir dönem olarak geride kaldı. Bu dönemde kıymetli madenlerden altın, FED’in faiz stratejilerine yönelik hamleleri ile yön arayışı içerisine girdi. Faiz artırımı konusunda FED yetkililerinin şahin tavırlı açıklamaları altın fiyatında negatif baskı yaratırken güvercin tavırda yapılan açıklamalar ise kıymetli madende önemli yükselişlere neden oldu. Son olarak Haziran ayında gerçekleşen FOMC toplantısı ve FED Başkanı Janet Yellen’in faiz artırım konusunda güvercin tavırdaki açıklamaların ile Altın fiyatları 1200 Dolar seviyelerinin üzerine çıktı.

FED’in altın fiyatları üzerindeki etkisini bu şekilde özetledikten sonra altın fiyatını etkileyen diğer faktörler üzerinde duracağız. En başta Dolar – Altın korelasyonu, daha sonra da ABD borsaları ve ABD 10 yıllık tahvil faiz oranını kıymetli madenler üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Dolar Endeksinde, 18 Mart 2015 – FOMC kararları ile birlikte önemli kayıplar gözlemlendi. Güçlü Dolar’ın ABD ekonomisi için risk teşkil ettiğini ifade eden FOMC yetkilileri, Dolar Endeksinde yaşanılan ve hala daha devam eden mevcut geri çekilmeyi böylelikle desteklemiş oldu. Ancak bu düşüşler, endeksin orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin devam etmesine engel değildir. Yani endeks için kısa vadeli olarak negatif baskı devam etse de orta ve uzun vadeli olarak pozitif süreç devam etmektedir. Bu düşünce kısa vadeli olarak Altın fiyatının yükselişlerini desteklerken, orta ve uzun vadeli olarak da mevcut üşüşlerine kaldığı yerden devam etmesi hususunu tekrar görmemizi sağlıyor.

ABD borsalarını değerlendirdiğimizde orta ve uzun vadeli olarak yükseliş trendine devam ettiğini, kısa vadeli olarak da mevcut yükseliş trendi içerisinde tepki satışlarını sürdürdüğünü görüyoruz. özellikle S&P500 endeksinde daha net görülen bu hareketlilik, kıymetli madenlerin kısa vadeli yükselişlerini, orta ve uzun vadeli olarak da düşüş isteğini destekleyen bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

% 2.00 seviyesi üzerinde tutunmaya çalışan ve yukarı yönlü çıkışlarını % 2.50 seviyesine kadar sürdüren ancak devam ettiremeyen ABD 10 yıllık hazine tahvil faiz oranını değerlendirdiğimizde, son yaşanılan tepki satışları ile kıymetli madenlerin güç kazandığını ancak %2 üzerinde hareketlerine devam ettiğini görüyoruz. Bu düşünce yapısı, altındaki pozitifliğin sadece kısa vadeli olmasına katkı sağıyor.

Sonuç olarak, yukarıda saydığımız unsurların çerçevesinde altının fiyatında yaşanılan kısa vadeli tepkilerin altın için pozitif, genel görünümün ise altın için negatif olduğunu ifade edebiliriz.

ALTINDA BEKLENTİ NE YöNDE?

Uzun bir süredir Turcomoney vasıtası ile altın fiyatı üzerindeki beklentilerimizi siz değerli yatırımcılarımızla paylaşıyoruz. Bu beklentileri ifade ederken genellikle haftalık ve aylık grafikler üzerinde duruyoruz. İki grafik üzerinde de hem fikir olduğumuz en önemli detay, orta ve uzun vadeli düşüş trendinde yoluna devam etmek isteyen altın da kısa vadeli olarak hangi bölgeye kadar tepki alımı oluşturabilir şeklindedir. Bu sorunun cevabı için 1225 seviyesi kritik bir önem taşıyor.

2013 yılının ilk çeyreğinden beri güvenilir liman özelliğini kaybeden bir görünümde negatif baskıya maruz kalan altın, 1131 seviyesini test ettikten sonra toparlanma eğilimine geçerek bu düşüncesini 1232 seviyesine kadar taşıdı ancak devam ettiremedi.

Aylık grafiğimizi incelediğimizde 30 aylık üssel hareketli ortalamanın 2013 yılının ilk çeyreğinden itibaren devam eden kanal içi hareketlerde önemli bir rol üstlendiğini, güncel olarak kanalın üst noktası olması nedeniyle uzun vadeli düşüş trendinin ilgili ortalama ile şekillendiğini ifade edebiliriz. 1281 olarak güncelliğini koruyan bu ortalama altında kaldığı müddetçe altın fiyatı için uzun vadeli düşüş baskısı devam ediyor.

1_1.jpg

Altın’da 1281 seviyesine dikkat!

Bu sorunun cevabı için haftalık grafiği inceleyebiliriz. Altın ile ilgili uzunca bir süredir 1225 – 1170 bölgesinin önemli olduğunu…

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Haziran sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası