Son Haberler

Boing ya da Airbus uçurmaya hazır mısınız?

dunya_krizde_daralirken_turkiye_buyudu.jpg ♦ Boeing veya Airbus uçurmayı hiç aklınızdan geçirdiniz mi bilinmez ama çoğu kişi gibi siz de pilot olmayı hayal etmişsinizdir. İstanbul Atatürk Havalimanı’nın karşısında bulunan İSBİ’de; pilotlara uçuş eğitimi veren Uluslararası Uçuş Merkezi (IFTC), simülatörlerle kurumsal ve bireysel kullanıcılara da hizmet sunarak unutulmaz anlar yaşamanızı sağlıyor.

♦ JAA standartlarına uygun Airbus 320 ve Boeing 737-NG tip intibak eğitimleri, DGR eğitim programları havayolları ve bireysel müşteriler için hizmet sunan IFTC, Türkiye’nin ilk özel uçuş merkezi konumunda. Havayolu şirketlerinde görev alacak pilotların yanında, birçok firma “takım çalışması” eğitimi için bu uçuş merkezine üst düzey yöneticilerini yolluyor.

♦ IFTC yeni yıla, yeni yatırımla giriyor. Dünya devi olan ABD havacılık firması Boeing’le ortaklık anlaşması imzalayan IFTC, 2012’de Antalya Serbest Bölge’ye ikinci uçuş merkezini kuruyor. Antalya’daki yatırım; akıllı bina, özgün mimari, modern yapı, yüksek teknolojik altyapı ve simülatörleriyle yaklaşık 10 milyon Euro’ya malolacak.

TüRKİYE SİMüLATöR üSSü OLUYOR

“IFTC olarak Türk sivil havacılık sektöründe pilot ihtiyacını karşılamak için ülkemizde ilk özel uçuş eğitim merkezini kurduk ve Türkiye‘yi bu alanda dışa bağımlı olmaktan kurtardık.”

Türkiye’de son yıllarda hızla büyüyen ve adeta uçuşa geçen havacılık sektörü, pilot ihtiyacını arttırırken buna bağlı olarak uçuş eğitim merkezlerini gündeme getirdi. Sektörde ortaya çıkan ihtiyacı fark eden Gözen Holding, sadece havacılık sektörüne yoğunlaşmanın verdiği tecrübeyle Türkiye’deki ilk sivil havacılık merkezini İstanbul’a kurdu. İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi’nde (İSBİ) kurulan Uluslararası Uçuş Merkezi (IFTC) şirketi, İstanbul‘u dünyanın simülatör eğitim merkezi haline dönüştürmeyi amaçlıyordu.

IFTC; sadece Türkiye değil, başta Avrupa olmak üzere yurtdışındaki pilotlara da eğitim verme hedefine kilitlenmişti. İlk etapta piyasa değeri 10-12 milyon dolar arasında değişen simülatör cihazlarından iki adetle işe başlayan IFTC, 1 yıl içinde bu sayıyı 4’e çıkarmayı başardı.

Türkiye’nin yanında çevre ülkelerde hızla gelişmekte olan havacılık sektöründe doğan eğitimli pilot açığını kapatmayı amaçladıklarını ifade eden IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç, “Lisansını alan pilotlara, havayolları şirketlerinin uçak kokpitinde uçabilmeleri için gerekli eğitimleri veriyoruz.

Yani pilotlar lisanslarını aldıktan sonra bir anlamda lisans üstü eğitimlerini bizim simülatör merkezimizde yapıyorlar‘ diyor. Kendiside deneyimli bir kaptan olan

Arbaç; “Pilot olduğunuz zaman havayollarında hemen uçamıyorsunuz. Kullanacağınız uçağın spesifik eğitimlerini de almanız gerekiyor. Bu nedenle iki tane dar gövdeli dediğimiz dünyada en yaygın olarak kullanılan uçaklar Boeing 737 New Generation ve Airbus 320 ailesinin eğitimlerini veriyoruz” diyor.

Avrupa’da bile sınırlı sayıda simülatör merkezi olduğuna dikkat çeken Cengiz Kaptan, yaptıkları yatırımla Türk havacılık sektöründe bir ilke imza attıklarını ve milyonlarca Euro’luk dövizin yurtdışına çıkmasını engelleyerek ekonomiye katkı sunduklarının altını çiziyor ve ekliyor: “İlki başardık ve yola devam ediyoruz. Dünyanın birçok yerinden ortaklık teklifleri geliyor. 2011 yılını uğurlarken Aralık ayında Dünya devi Boeing’le ortaklık anlaşması imzaladık ve bundan sonra birlikte çalışacağız. Yeni yılda Antalya’ya 10 milyon Euro’luk yatırım yaparak daha da büyümeyi ve global bir marka olmayı hedefliyoruz” diyor. İşte sektörde engin tecrübesi bulunan IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç’la, “Türk sivil havacılık sektörü” ve “uçuş keyfi” üzerine yaptığımız renkli röportajın ayrıntıları ile heyecan veren simülatörler hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları:

IFTC BİR İLKİ BAŞARDI TüRKİYE’NİN öNüNü AçTI

♦ IFTC’nin faaliyet alanları ve kuruluş serüveninden kısaca bahseder misiniz?

5 yıl öncesine kadar Türk sivil havacılığında eğitim tamamen yurt dışında yapılıyordu. Türkiye’deki hava yolu şirketlerinde çalışacak pilotların eğitimleri, yurt dışında gerçekleştirilmek durumundaydı. Bir anlamda ülkemiz, bu sektörde dışarıya bağımlı haldeydi. Elbette bu durum birçok açıdan Türkiye’nin aleyhine işliyordu. Yurtdışına gitmek zorunda olmanın yol açtığı yüklü masraflar; ulaşım, konaklama, beslenme ve diğer harcamalar ile eğitim bedelini kapsayan yüksek ücretler yurtdışındaki firmalara akıyordu. En önemlisi eğitim görmek isteyenler ve şirketler, büyük bir zaman kaybı yaşıyordu. O dönemde, Türk Hava Yolları’nın eğitim tesisleri ancak büyüme hızına yani kendine yetebilecek orandaydı. Gözen Holding bu açığı gördü ve Uluslararası Uçuş Merkezi’ni (IFTC), kurarak bu sektöre yatırım kararı aldı.

Faaliyet alanı olarak; tip intibak eğitimine ek olarak, uzman kadromuzla şahıslara ve havayollarına kokpit eğitimleri, ekip işe alım süreçleri eğitimi, havayolları güvenlik programları, kabin personeli eğitimi, MCC (çoklu Personel İşbirliği) eğitimleri, DGR (Tehlikeli Maddeler Düzenlemesi), CRM (Ekip Kaynakları Yönetimi), uçuş güvenliği ve insan faktörü eğitimleri veriyoruz. IFTC olarak, elektrikli hareket sistemi ve uydu görüntüleme sistemi gibi en son teknolojilerle donanımlı dört yeni uçuş simülatörümüzle, B737-NG ve A320 tiplerinde hizmet sunuyoruz.

SİMüLATöRLERDE HERKES İçİN BİR UçUŞ PROGRAMI VAR

♦ Sunduğunuz eğitimlerin kapsamına giren programlar hakkında bilgi verir misiniz?

Elektrikli hareket sistemi ve uydu görüntüleme sistemi gibi en son teknolojilerle donanımlı dört yeni uçuş simülatörüyle, Boeing 737-NG ve Airbus A320 tiplerinde hizmet veriyoruz. Uçuş korkusu olan kişilere, yerde ve simülatör ortamında, korkunun yenilmesini sağlayacak “Uçuş Korkusu Eğitimi” veriyoruz. Yine ekip yönetimi, ani ve doğru karar alabilme becerisi, takım ile beraber hareket edebilme gibi şirketlerin yönetim takımlarının ihtiyaç duyduğu “Şirket Yöneticileri İçin Takım Strateji Eğitim Programımız” var. Ayrıca havacılığın büyüsüne kapılmış ve sanal ortamda uçuş yapmakta olan bireylerin gerçek uçuşa en yakın ortamı sunan simülatörlerde kişisel uçuş deneyimlerini artırmak için Bireysel Uçuş Deneyimi programımız bulunuyor. Kurumsal eğitim programları kapsamında şirketler için uçuş simülasyonu programımız var. Bu eğitim programı şirketlerin, iş partnerleri, yöneticileri ya da iş arkadaşları için düzenleyebilecekleri en sıradışı kurumsal etkinliklerden biridir. Müşterilerin eğlenmesi, çalışanların motivasyonunun arttırılması, ekiplerin birbirine daha sıkı bağlanması için son derece idealdir.

TüRK HAVACILIK SEKTöRü YILDIRIM HIZIYLA BüYüYOR

Kabinenin en çalışkan ismi Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım döneminde adeta uçuşa geçen havacılık sektörü hızla büyüyor. Uçak, pilot, uçuş sayısı ve uçuş yapılan ülke sayısı artıyor.

boing_ya_da_airbus_ucurmaya_hazir_misiniz_2.jpg♦ Peki Türk sivil havacılık Sektörüne büyük katkı sunan IFTC, kuruluş sırasında nasıl bir süreçten geçti?

Son 10 yılda Türk sivil havacılığı, Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın önderliğinde inanılmaz yol aldı. 2000’li yıllar ve öncesinde yurt içi seyahatlerin ağırlığı otobüslerle gerçekleşiyordu, çünkü uçmak lükstü. Fakat havacılık sektörüne dönük yatırım ve düzenlemelerle artık Türk insanın tamamı uçakla rahatça seyahat edebilir hale geldi. Yurt dışına yapılan yolculuklarda da aynı durum sözkonusu. Değişim bu yönde olunca havacılık sektörünün önü açıldı; uçak, pilot, uçuş sayısı ve uçuş yapılan ülke sayısı hızla arttı.

Buna bağlı olarak uçuş okulları pilot yetiştirmeye başladı. Uzmanlık alanı havacılık sektörü olan Gözen Holding, yılların vermiş olduğu tecrübeyle IFTC şirketini kurarak bu anlamda sektöre öncülük etti.

Sivil havacılık sektöründeki boşluğu doldurmak üzere aldığımız bu stratejik kararla İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi’nde faaliyete başlamak için düğmeye bastık. İSBİ ile ortak çalışmamız sonucunda Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan’a bağlı olan serbest bölgelere projemizi sunduk ve gerekli izinleri aldık. 4.250 metre karelik bir tesis kurduk. Bu tesisi kurarken yılların getirmiş olduğu simülatör kullanıcı tecrübemizden faydalandık..

İNOVASYON İŞİMİZİN RUHUNU OLUŞTURUYOR

♦ Eğitimlerinizde ne tür yeniliklere imza atıyorsunuz?

Teknolojiyle fazlaca iç içe olan bir iş yaptığımızdan dolayı inovasyon, ruhumuzu oluşturuyor diyebilirim. Takım çalışmasıyla Simmetry dediğimiz bir yazılım programı geliştirdik. Müşterilerimiz eğitimini tamamladıktan sonra simülatörde bulunan ekran aracılığıyla eğitime dair tüm veriler ilgili şirketin merkezine mail olarak yollanıyor. Böylece çalışanını bize gönderen şirket, eğitime dair süreci içeren bilgileri takip edebiliyor. Geliştirdiğimiz bu program, tüm bakım programlarını, tarife hazırlanmasını da kendi içinde yapabildiğinden, pek çok şirket tarafından beğenildi ve satın almak konusunda talep gelmeye başladı.

♦ Uçuş eğitimi verdiğiniz IFTC binasını diğer yapılardan ayıran temel özellikler nelerdir?

Uluslararası standartlara göre kurguladığımız IFTC’yi kurarken, beklentileri tespit ettik ve pilot olarak gittiğimizde biz, neler görmek istiyorsak hepsine kendi uçuş merkezimizde yer verdik. Havacılık sektöründe yeralan bir kur um olarak tecrübelerimizi, teknolojik minimalist mimari yaklaşımla harmanlayarak özgün bir bina dizayn ettik. Kurduğumuz merkeze gelenler yüksek teknolojiyle donatılmış bir yapının içinde olduğunu derinlemesine hissediyor. Simülatörlerin olduğu alandan duvarlardaki özel kaplamalara, eğitim odalarından koridorlara kadar her alanı havacılıkla ilgili özgün grafik sanatlarla düzenledik. Pilotların kullandığı uçuş haritalarını duvar kağıdı olarak kullandık. Bu çalışmaları her kat için ayrı ayrı düzenledik. Gelen pilotlar burada kendi uçuş bölgesini görebiliyor. Tekrar eden hiçbir harita yok.

SİMüLATöRLERLE UçUŞ KEYFİNİ MERAK EDİYOR MUSUNUZ?

♦ Kaç simülatörle hizmet sunuyorsunuz, daha çok kimler eğitim alıyor?

IFTC’yi kurarken 1 Boeing, 1 Airbus olmak üzere 2 simülatörle işe başladık. Yaklaşık bir yıl içerisinde simülatör sayımızı 4’e çıkarmayı başardık. Kuruluş amacımıza uygun olarak havayolu şirketlerine dönük eğitimler veriyoruz. İki türlü hizmetimiz var. Birincisi “dry-lease” dediğimiz, gelen hava yollarına brifing odaları ve simülatörler sunmak. İkincisi bazı hava yolları mezunlarına ve bireylere verdiğimiz eğitimler. Bu eğitimler, uçak tip intibakı, tazeleme eğitimi, kaptanlığa terfi eğitimi gibi farklı konulardan oluşuyor. IFTC üst düzey eğitim veren kuruluş olduğundan, uçuş okullarından mezun olan pilotlar ve havayollarında uçan pilotlar buraya tabiri caizse lisans üstü eğitim yapmaya geliyorlar. Pilotlarımız dışında, çok değerli kabin ekiplerine de ilgili kabin eğitimlerini veriyoruz.

Bu mesleki eğitimlerin yanısıra, simülatörlerle uçuş keyfi yaşamak isteyen bireyler öğretmenlerimiz eşliğinde bu deneyimi yaşayabiliyorlar. Ayrıca birçok kurumun yönetici ve çalışanları, takım çalışması eğitimi için IFTC ve simülatörlerinden faydalanıp buradan büyük bir memnuniyetle ayrılıyorlar. Simülatörlerle uçuş keyfi, rutinin dışına çıkıp farklı şeyler denemek isteyenler için de oldukça heyecan verici ve sıra dışı bir aktivite oluyor.

boing_ya_da_airbus_ucurmaya_hazir_misiniz_3.jpg♦ Eğitiminizin tamamına yakını içerek olarak teknik konulardan mı oluşuyor?

Teknolojik içerikle, teknik ağırlıklı eğitimlerimizde uçuş bilgilerini uluslararası normlara göre veriyoruz. Uzman kadromuzun dünya standartlarına göre en iyi hizmeti sunmasının yanısıra, farklı bir strateji izliyor ve profesyonelliği, Türk misafirperverliğiyle harmanlıyoruz.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde bizim gibi uçuş eğitimi veren merkezlerde insan faktörü maalesef unutulmuş gibidir.

Bu tür eğitim kurumlarına gidenler, daha önceden belirlenmiş paket programlara girerken hiç kimseyle muhatap olmazlar. çayını, kahvesini bile kendi alır içer, “merhaba” diyeceğiniz birini bile bulamazsınız çoğu kez.

IFTC olarak biz profesyonel sistemin içine, insan öğesini de katmanın gerekli olduğunu düşündük. Bir başka anlamda Türk misafirperverliğini işimize yansıttık. Verdiğimiz profesyonel eğitimin yanına, kaliteli hizmeti de ekledik ve Türk misafirperverliğimizi sektöre kazandırdık. Müşteri memnuniyeti için gerekli olan her şeyi giriş kapımızdan başlatarak; taze yeşil elmadan, kahveye kadar her türlü hizmeti sunuyoruz. Lounge bölümünde insanlar dinlenip, maillerine bakma imkanı bulabiliyor. özetle eğitim almaya gelenleri; konforlu, güvenli, modern yaşam alanlarımızda rahat ettiriyoruz

ANTALYA 10 MİLYON EURO’LUK YATIRIMLA SİMüLATöRLERLE TANIŞACAK

♦ IFTC olarak küresel krizden nasıl etkileniyorsunuz, izlediğiniz stratejiden bahseder misiniz?

İstanbul’da uçuş eğitim hizmetleri sunarken, ülkemizde önemli bir eksikliği daha farkettik. Güney bölgesinde Antalya, ciddi bir potansiyele sahip. Hava yolu şirketleri, uçaklar ve pilotlar o bölgede oldukça yoğun. Buradan yola çıkarak Antalya Serbest Bölgesi’nde yeni bir yatırım kararı aldık. 2012 yılının yaz ayında 1 adet Boeing simülatörle başlayıp, daha sonra sayıyı 4 simülatöre çıkaracağız. Bu yatırım kapsamında kabin mock-up yapmayı da düşünüyoruz. 5 dönümlük arazi üzerine kurulacak Antalya yatırımı kapsamında akıllı bina inşaa edeceğiz. Binayı yeşil çevre konusunda hassas olan Hollandalı mühendisler tasarlıyor.

İnşa edilecek yapı kendi elektriğini üretebilecek. Topraktan ısıtma ve soğutma yapabilecek çevre dostu akıllı bina, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyacak. Bu projemiz için başlangıçta yaklaşık 10 milyon Euro’luk yatırım yapmayı düşünüyoruz.

♦ Yatırım yaptığınız sektör kârlı mı, iyi para kazanabiliyor musunuz?

Aslına bakacak olursanız düşünüldüğü kadar kârlı bir iş değil çünkü yatırımlarınız ancak 9 yılda size geri dönebiliyor. Gözen Holding’in farkı burada ortaya çıkıyor. İşi tamamen havacılık sektörüyle ilgili olan Holding, havacılıkta kalıcı olmaya inandığından bu yatırımları yapıyor. Yoksa Türkiye’de bu kadar uzun sürede dönecek yatırıma daha ihtiyatli yaklaşılır.

Elbette yaptığımız yatırımların karşılığı belli bir zaman sonra dönüyor ama bunun için sabırla çalışmak şart.

♦ Simülatörlere yatırım kârlı bir iş mi, parası olan herkes bu yatırımları yapıp, uçuş merkezi kurabilir mi?

Günümüzde teknoloji baş döndüren hızla gelişiyor. Yaptığımız iş direk teknolojiye bağlı olduğundan dolayı sıfır simülatör alsanız dahi birkaç yıl içerisinde yeni yatırıma ihtiyaç duyuyorsunuz. örneğin Airbus her 18 ayda yeni bir geliştirilmiş versiyon çıkarıyor. çünkü uçaklar yenileniyor. Dolayısıyla teknolojiye bağlı olarak işimizle ilgili yatırımlar bitmiyor. Havalı bir sektör olmakla beraber, her parası olanın yatırım yapabileceği bir alan değil bizimkisi. Bilgi, birikim, teknik kapasite ve tecrübe şart!

DüNYA DEVİ BOEING IFTC İLE ORTAK OLDU

“Türk sivil havacılık sektöründe ortaya koyduğumuz başarılı çalışmalar yurtiçi ve yurtdışında büyük ilgi görüyor. Boeing‘den gelen ortaklık teklifiyle global marka olmayı hedefliyoruz.”

♦ Yeni yıla girdik, hedeflerinizden bahseder misiniz, büyüme stratejisi olarak neler planlıyorsunuz?

2009 yılında kriz yaşanırken bile önümüze koyduğumuz hedeflere yürümekten vazgeçmedik. Korkuya kapılmadan, cesur adımlar attık. Sektörde kalıcı olmaya karar vermiş bir kurum olarak büyük bir azimle çalışmaya devam ettik. özgün projelerimiz, profesyonel çalışmalarımız, takım ruhuna inanan personelimiz, köklü tecrübemiz ve havacılıkta imza attığımız yeniliklerle dünyada birçok kurumun ilgisini çekmeyi başardık. Değişik ülkelerden ve kurumlardan ortaklık teklifleri aldık. Nitekim bunların arasından dünya devi Boeing ile geçtiğimiz ay ortaklık anlaşması imzaladık. Yeni yılda kapımızda artık Boeing logosu olacak. 10 yıllık süreyi kapsayan bu ortaklık bize global anlamda büyüme imkanı sunacak. Boeing bundan sonra Avrupa’nın doğusu, tüm Akdeniz, Ortadoğu ve bu bölgeyi kapsayan tüm ülkeler için ortak olarak bizi seçti. Bundan sonraki yatırımlarımızı ABD’li Boeing ile birlikte yapacağız.

Turcomoney – Ocak 2012

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası