Son Haberler

Ekonomi ve piyasalar seçime kilitlendi

Küresel piyasalar açısından oynaklığın yüksek olduğu bir ayı geride bıraktık. Nisan ayında daha önceki yıllardan farklı olarak sermaye hareketlerinin ABD ve Almanya gibi güçlenen ve büyüme gösteren ekonomilere doğru yönelişleri biraz daha belirginleşti.

ABD Merkez Bankası FED’in uyguladığı ekonomi politikalarının etkileri, gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde yüksek volatilitelere neden oldu. Cari açığı fazla ve dış finansman açığı yüksek ülke ekonomileri açısından ise dolardaki değerlenme ülke risklerini ön plana çıkardı. Hali hazırda ABD’de faiz artırımının başlamadığı düşünüldüğünde bu etkinin önümüzdeki aylarda artma ihtimali ise muhtemel gözüküyor.

Küresel piyasaların odak noktasında yer alan ABD’nin ekonomik veri setleri, FED’in faiz artırımının zamanlamasıyla ilgili net bir ipucu vermediği gibi Haziran ayında da faiz artırımının geleceğini teyit etmiyor. ABD tarım dışı istihdam değişimi ise 126 bin artış göstererek 246 bin ile piyasa beklentilerinin oldukça altında gerçekleşti. İşsizlik oranı ise yüzde 5,5’te kaldı. Aynı zamanda 18 Mart’ta tamamlanan FOMC toplantısının tutanakları gösterdi ki FED üyeleri de Haziran ayında faiz artırımı konusunda ikiye bölünüyor. Fakat diğer taraftan “Faiz artırımı çekirdek fiyat veya ücret enflasyonunun arttığının görülmesi ile başlayabilir” ifadesi ise dolara güç veren satırbaşları olarak öne çıktı. Dolayısıyla Nisan ayında hızlı bir yükseliş sergileyen dolar trendinde kırılmalara neden oldu. Doların seyri açısından Nisan sonunda açıklanacak olan ABD ilk çeyrek büyüme rakamları önemli gösterge olacak. FOMC toplantısından çıkacak açıklamalar ise FED’in Haziran ayında faiz artırımına gidip gitmeyeceğine ilişkin ipuçları verecek.

Dolardaki yükselişe hız kestiren bir diğer etken ise ECB’nin Nisan ayı toplantısında her hangi bir para politikası değişikliği yapılmaması ve -%0.20 seviyesinde olan mevduat faizlerinin indirilmeyeceği açıklaması oldu. Bu söylemlerle Euro’nun diğer para birimleri karşısında değer kazanması ise dolar endeksinde gevşemelere neden oldu. Piyasalar, şimdi Euro Bölgesi ekonomisinde canlanmayla ilgili önemli veri üretecek olan Euro Bölgesi öncü Enflasyon Oranını izleyecek.

ABD VE EURO BöLGESİ BüYüME RAKAMLARI BELİRLEYİCİ OLACAK

Mayıs ayı, ülke ekonomilerinin ilk çeyrek büyüme rakamlarını ve etkilerini görmek açısından yoğun olacağı bir ay olacak. Euro Bölgesi, büyüme rakamları ECB’ın politikalarının etkilerinin izleneceği önemli bir veri olacak. Diğer taraftan ABD’nin büyüme rakamları da FED’in faiz artırımının zamanlaması açısından önemli. Mayıs ayında açıklanacak olan ABD Tarım Dışı İstihdam Değişimi ve İşsizlik Oranı verileri FED’in faiz artırımının zamanına ilişkin fiyatlamaların yapılmasına neden olabilir.

PİYASALAR YUNANİSTAN’I İZLEMEYE ALDI

Yunanistan yine piyasaların en çok konuştuğu ülkelerden biri oldu. Mayıs ayındaki borçlarını ödeyebilmesi için kurtarma programının yeni taksitlerine ulaşması gereken sorunlu ülke, Avrupalı ortaklarına reform listesini kabul ettirmek zorunda. Ancak şimdilik Euro Bölgesi maliye bakanları ilgili listeden pek memnun görünmüyorlar. Nisan sonuna kadar Yunanistan ile kreditörleri arasında bir anlaşma sağlanıp sağlanamayacağı izlenecek. özellikle 24 Nisan Eurogroup toplantısı bu açıdan önemli ancak. Bu toplantıda da bir anlaşma sağlanamayacağı düşünülüyor. Nisan ayı bitmeden ekstra bir Eurogroup toplantısı yapılabileceği basına yansıyan haberler arasında.

çİN, SADECE YüZDE 7 BüYüDü

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan çin, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 7 büyüme kaydederek, 2009 yılından bu yana görülen en düşük hızda genişledi. çin Merkez Bankası ise ülke ekonomisindeki büyümenin zayıflaması sonrasında ekonomiyi destekleme adına, yüzde 19.5 olan zorunlu karşılık oranını 100 baz puan indirerek, yüzde 18.5’e çekerek olumlu bir adım atmış oldu.

PETROL FİYATLARI YüKSELİŞ ZEMİNİ OLUŞTURDU

Petrol fiyatlarında son aylarda yaşanan değer kaybı yerini 20 Nisan’a kadar olan süreç içerisinde ılımlı yükselişe bıraktı. ABD’de üretimin Mayıs ayında azalmaya başlayabileceğine yönelik beklentiler ve ülkedeki sondaj kulelerinin sayısında azalmanın devam etmesi, çin’in ekonomisine teşvikler sağlayarak talebi destekleyebileceği düşüncesi ile birlikte ilgili emtianın yukarı yönlü hareketlerine temel oluşturdu.

YURT İçİNDE MB’NIN ADIMLARI İZLENİYOR

Yurtiçinde ise Mart ayı enflasyonu %7.61 ile beklentilerin biraz üstünde geldi. Şubat ayı gerçekleşmesi %7.55 oranında idi. Gerek FED’in faiz artırım zamanlamasına yönelik fiyatlamalar, gerekse genel seçimler öncesinde yurtiçinde belirsizliğin arttığına yönelik algı, Türk Lirası’nın Nisan ayı içerisinde değer kayıpları yaşamasına neden oldu.

TCMB’nin son PPK toplantısında faiz oranlarında değişikliğe gidilmedi. Fakat TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranlarında 50 baz puan artırıma gitme kararı aldı. Karar 8 Mayıs‘tan itibaren geçerli olacak. TCMB öte yandan döviz depo faiz oranlarını da indirime gitti. 24 Nisan‘dan itibaren geçerli olmak üzere ABD doları için döviz depo faiz oranları yüzde 4,5‘ten yüzde 4‘e, Euro için yüzde 2,5‘ten yüzde 2‘ye indirildi. Böylece gerektiğinde piyasalara bu şekilde müdahale edeceğinin mesajını verdi. Görünen o ki MB seçime kadar yılın ilk yarısı herhangi bir faiz değişikliğine gitmeyebilir.

SEçİM ANKETLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK

Yurtiçinde ise 7 Haziran’daki genel seçimler önemli gündem maddesi olarak yerini koruyor. Seçimlerden sonra dövizde ve borsada yeni dengeler oluşabilir. Bu (Mayıs) aydaki son anketler piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Mayıs ayı enflasyon verisi TCMB’nin faiz konusunda nasıl bir yol izleyeceğini görebilmek için önemli olacak. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye raporu da piyasaların takip edeceği gündem maddeleri arasında yer alacak.

Makroekonomik açıdan ekonomik verileri güçlü olan Türkiye‘nin seçim maratonunun yarattığı belirsizliğin kalkmasının ardından, artan öngörülebilirlik ile birlikte küresel faktörlerinde destek vermesi ile yabancı sermayeyi çekmeye devam etmesini bekliyoruz.

Borsa Dünyası

Alper Nergiz

GCM Menkul Değerler

Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası