Son Haberler

İç denetim farkındalık ayı: Temiz toplum hedefinde denetimin rolü…

-Türkiye İç Denetim Enstitüsü ile başlattığımız mesleki farkındalık, bugün ülkemizin önde gelen kuruluşları ile kurumsal düzeyde bir farkındalığa dönüştü. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını karşılayacağımız bir yılın arifesinde, iç denetim alanında sağlanan mesleki ve kurumsal farkındalığın toplumsal farkındalığa dönüşerek tüm ülke genelinde yaygınlık kazanması mesleğimiz ve ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor.

-Temiz toplum, şeffaf kurum ve dürüst bireylerden oluşan bir ülkenin yurttaşı olmak, denetimin rolü, işlevi ve katma değerinin bilinmesi, her birey ve kurum için gerekliliğinin anlaşılması ile mümkündür. Ülkemizin aydınlık geleceğini ilgilendiren bu hedefe ulaşmak toplumsal farkındalığın gücüne bağlıdır. Toplumsal farkındalık ise temel eğitim basamağı ile başlayan bir süreçtir.

Küresel meslek örgütümüz IIA tarafından tüm dünyada mesleğin tanınması, tanıtılması, iç denetimin toplum, iş hayatı ve işletmeler için kurumsal işlevi ve katma değerinin anlatılması, anlaşılması amacıyla, Mayıs ayı tüm dünyada uluslararası iç denetim farkındalık ayı olarak kutlanıyor.

Mesleğin akademik gelişimi, sivil, mesleki ve sektörel kuruluşlarla iletişimi, kamu, finans ve reel sektörde uluslararası standartlarda uygulaması, sertifikalı profesyonelliği için çeyrek asırdır gelişim köprüsü olan değer ve farkındalık yaratan Türkiye İç Denetim Enstitüsü; küresel meslek örgütümüzün uluslararası alanda başlattığı bu girişimi, mesleki ve kurumsal farkındalığın toplumsal farkındalığa dönüşerek tüm ülke genelinde yaygınlık kazanması için destekliyor.

Türkiye’de iç denetim mesleği ile ilgili farkındalığın miladı, 19 Eylül 1995 tarihinde 47 meslektaşımızla gerçekleştirdiğimiz Türkiye İç Denetim Enstitüsü’nün kuruluşudur.

ENSTİTÜMÜZ; PAYLAŞARAK GELİŞMEK, KATILIMLA İLERLEMEK PRENSİBİ İLE YOLA ÇIKTIĞIMIZ BİRLİKTE BAŞARMA DÜŞÜNCEMİZİN BİR ESERİDİR
Türkiye’de uluslararası standartlarda mesleki gelişim ve paylaşım platformu oluşturmak, meslekle ilgili değişimi ve geleceği yönetmek için 1995 yılında 47 meslektaşımız ile birlikte kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Enstitümüz; paylaşarak gelişmek, katılımla ilerlemek prensibi ile yola çıktığımız birlikte başarma düşüncemizin bir eseridir.

Birlikte başarma düşüncemizin eseri olan Enstitümüz, kuruluşu ile birlikte, birbirinden farklı kurumların temsilcileri olan bizleri buluşturmuş, bir araya getirmiş, birlikte paylaşım ve katılım arzumuzu harekete geçirerek, farklılıklarımızın zenginliğini, birlikteliğimizin sinerjisi ile değer yaratan bir güce dönüştürdü.

İç denetim alanında Türkiye İç Denetim Enstitüsü ile başlatılan farkındalık, bugün akademik, sivil, mesleki, sektörel, kamu, finans ve reel sektörde faaliyet gösteren kuruluşlarımızda ifade ve yayılım gösteren bir seviye ve birikime ulaşmıştır.

BAŞLATTIĞIMIZ MESLEKİ FARKINDALIK, ÜLKEMİZİN ÖNDE GELEN KURULUŞLARI İLE KURUMSAL DÜZEYDE BİR FARKINDALIĞA DÖNÜŞTÜ
Dün, meslek insanları olarak Türkiye İç Denetim Enstitüsü ile başlattığımız mesleki farkındalık, bugün ülkemizin önde gelen kuruluşları ile kurumsal düzeyde bir farkındalığa dönüştü.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını karşılayacağımız, 100. yılını kutlayacağımız bir yılın arifesinde, iç denetim alanında sağlanan mesleki ve kurumsal farkındalığın toplumsal farkındalığa dönüşerek tüm ülke genelinde yaygınlık kazanması mesleğimiz ve ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor.

Temiz toplum, şeffaf kurum ve dürüst bireylerden oluşan bir ülkenin yurttaşı olmak, denetimin rolü, işlevi ve katma değerinin bilinmesi, her birey ve kurum için gerekliliğinin anlaşılması ile mümkündür.

TEMİZ TOPLUM HEDEFİNE ULAŞMAK TOPLUMSAL FARKINDALIĞIN GÜCÜNE BAĞLIDIR
Ülkemizin aydınlık geleceğini ilgilendiren bu hedefe ulaşmak toplumsal farkındalığın gücüne bağlıdır. Toplumsal farkındalık ise temel eğitim basamağı ile başlayan bir süreçtir. Bireyin ilk olarak aile ve yakın çevresinden aldığı bilgi, görgü, terbiye ve alışkanlıklar, okul çağına gelip temel eğitim sürecine girdiği an bir sistem ve disiplin ile değişim, gelişim göstererek bireyin geleceğine yön verir.

Temel eğitim seviyesinde başlatılacak bir eğitim seferberliği ile temiz ve şeffaf toplum olmak için denetim ve hesap verilebilirliğin yarının büyükleri, ülkemizin geleceği çocuklarımıza anlatılması, hayal dünyalarında yer bulmasının sağlanması toplumsal bir sorumluluğumuzdur.

Bu sorumluluğun gereğini yerine getirmek için eğitimde temiz ve şeffaf bir toplum için toplumsal farkındalık seferberliği başlatılmalıdır.

Geçen yıl farkındalık ayı etkinliklerimizde; Dijitalleşmenin getirdiği yeni riskler ve kontrol gerekliliklerinden ötürü meslek ailemizi ve tüm paydaşlarımızı kurumsal hayatta farkındalık yaratmak için risklerin ve fırsatların yönetilmesinde kontrol okuryazarlığı seferberliğine davet etmiştim.

Kontrol okuryazarlığı, kurumsal hayatta her seviye çalışan ve yöneticiyle birlikte tüm pay ve menfaat sahiplerinin kurum içi kontroller konusunda farkındalığını ifade ediyor.

Bu yıl ise; meslek ailemiz ve paydaşlarımız kişi ve kurumları, temel eğitim alanında iyi uygulama örnekleri ile topluma ilham vermek üzere rol ve sorumluluk almaya davet ediyorum.

Ali Kamil UZUN

Türkiye İç Denetim Enstitüsü Kurucu ve Onursal Başkanı

uzun@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası