Son Haberler

Operasyonel oto kiralama sektörü, ilk 9 ayı nasıl geçirdi?

Merhabalar,

İçinde bulunduğumuz Aralık ayı başlarken Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği olan TOKKDER ülkemizdeki operasyonel kiralama faaliyetinin ilk 9 aylık sonuçlarını bir rapor ile açıkladı.

TOKKDER‘in; Türkiye’de faliyet gösteren 138 oto kiralama kuruluşunun üye olduğu bir çatı örgüt olarak oto kiralama sektörünün % 80’ini temsil ettiğini belirtelim.

İLK 9 AYDA 239 BİN ARAÇ KİRALANDI

Rapora göre 2021 yılının ilk 9 aylık döneminde kiralanan 239 bin motorlu taşıt mevcut. Sektör, bu sayıya gelirken üçüncü çeyekte tam 71,700 taşıtı elden çıkarmış durumda. Buna mukabil üçüncü çeyrekte satın alınan taşıt sayısı ise 48,000 adet. Yani bu çeyrek yılda taşıt parkı 23,700 adet daha küçülmüş durumda. Sektörden hizmet alan kurumsal müşteri adedi ise ilk 9 ayda 28,700 adet. Sektörün aktif büyüklüğü 47,7 Milyar TL olarak veriliyor.

Görüldüğü gibi ülkemizde operasyonel oto kiralama sektörünün hacmi bu yıl küçülmeye devam ediyor. Sektör büyüklüğünün zirveye çıktığı 2017 yılında toplam taşıt sayısı 366 bin, kurumsal müşteri sayısı 64,200 adetti.

OTO KİRALAMA SEKTÖRÜ, 6,6 MİLYAR LİRALIK VERGİ SAĞLADI

Bu küçülme eğilimine karşılık sektör, devletimize ilk 9 ayda ÖTV,KDV ve MTV toplamı olarak 6,58 Milyar TL dolaylı vergi geliri sağlamış durumda.

Sonuç olarak ülkemizi etkileyen makroekonomik şartların yanı sıra sektörü direkt ilgilendiren yasal düzenlemeler bu daralmayı getirmiş oldu.

DAKİKALIK ARAÇ KİRALAMAYA AĞIRLIK VERİLECEK

Peki bundan sonra ne olur?

Kişisel yorum olarak ifade edeyim: Sektör oyuncuları ticari kazanım için sürdürülebilir şartları elde edene kadar küçülme sürecek görünüyor. Bunun yanı sıra sektörün kısa süreli dakikalık taşıt kiralama faaliyeti olan araç paylaşımına ağırlık vereceğini öngörüyorum. 2030 yılına kadar mobilitenin %15 inin otonom olacağı tahminleri yapılırken giderek taşıt sahibi olmanın anlamı kalmıyor. O halde dijital uygulamalarla çeşitlenen ve elektrik motorlu taşıtlarla zenginleşen araç paylaşımı geleceğin kiralama işi olacak kuşkusuz.

Öte yandan otomotiv sektöründeki hızlı ve radikal dönüşüm ile yeni ve elektrik motorlu taşıtların sayıları ve çeşitliliği hızla artmaya başladı. Bu önlenemez gelişme bataryaya olan ihtiyacı her geçen gün artırıyor.

OTOMOBİL DEVLERİ YENİ BATARYA TEKNOLOJİSİNİ PİYASAYA SÜRECEK

Bu aşamada en son olarak ABD menşeli Factorial Energy şirketi ile Daimler ve Stellantis arasında geçen Salı günü yeni bir ortaklık anlaşması imzalandı. Bu anlaşma ile taraflar, yeni bir batarya teknolojisini piyasaya süreceklerini duyurdular. Anlaşma kapsamında Daimler ve Stellantis katı batarya üretimi için stratejik yatırım yapmaya birlikte yöneliyorlar.

Forbes ise Hyundai ve Kia‘nın da Factorial Energy ile ortaklık anlaşması imzaladığını rapor etti.

Sonuç olarak bu gelişmeler yakında batarya teknolojilerinde katı piller dönemine gireceğimizi gösteriyor.

Ülkemizdeki batarya yatırımlarında bu gelişmeleri dikkate alınacağını umalım…

İbrahim Aybar

Renault Eski Genel Müdürü

aybar@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası