Son Haberler

Piyasalar hangi gelişmelerle yönünü bulacak?

FED Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) son yaptığı toplantıda istihdam piyasasındaki gelişmelerden memnun olmadığını belirterek, parasal genişleme politikasında (QE) devam kararı aldığını açıkladı. Bu karar piyasalar açısından olumlu ve sürpriz olsa da değerli okuyucularım açısından sürpriz olmamıştır. Keza piyasalar üzerine yapmış olduğum değerlendirmelerde vurguladığım gibi FED, acele etmeden gelecek makroekonomik verilere, ekonominin gidişatına ve görünüme göre QE’den çıkış stratejini belirleyecektir.

FED’in bir önceki toplantı tutanaklarında; üyelerin büyük çoğunluğunun, Başkan Bernanke’nin, 85 milyar dolarlık varlık alım programında yavaşlatmanın bu yılın sonunda başlayabileceği yönündeki görüşlerini destekler nitelikte olduğu görülüyordu. ABD ekonomisindeki öncü gösterge veriler, FED’i tatmin ederse kademeli sonlandırmaya bu yılsonundan önce başlayabilir. Aksi halde FED varlık alımlarını bu şekliyle bir süre daha sürdürebilir. Bu çerçevede önümüzdeki 1-2 ay içinde gelecek olan veriler, FED’in varlık alımlarını azaltma zamanını ve miktarını belirlenmesi açısından önem arz ediyor.

ABD’NİN VERİLERİ öNEMLİ
Ekim ayında piyasalar, 4 Ekim’de açıklanacak olan ABD’nin “İşsizlik Oranı” ve “Tarım Dışı İstihdam Değişimi” rakamlarıyla, 9 Ekim’de yayınlanacak olan FOMC’nin Eylül toplantısının ayrıntılı kayıtlarını takip edecek. FED’in varlık alımında azaltmama kararını vermiş olmasının ne zaman ve hangi şartlarda başlayacağı ve yeni FED başkanının kim olacağının netleşmesi ve duruşunun nasıl olacağı piyasaların önemli gündem maddeleri arasında yer alacak.
ABD ekonomisiyle birlikte Euro bölgesi ve çin’deki ekonomik öncü göstergeler ve Ortadoğu’daki gelişmeler de piyasaların seyrinde etkili olacak.

SURİYE KONUSUNDA RİSK SüRüYOR
Orta Doğu’da Suriye’ye yapılması düşünülen müdahale şimdilik ötelenmiş gibi görünüyor. Buradaki olası gelişmeler de piyasalar tarafından yakından takip edilecek. özelikle küresel petrol ve altın fiyatlarının seyri açısından da bu durum önem arz ediyor. Yaklaşık 900 kilometre ile en uzun kara sınırımız olan Suriye’den ülkemize bugüne kadar 500 bin civarında göç yaşandı. Bütçeye artı bir yük getirdi. Bölgedeki gelişmeler her açıdan ülkemizi çok yakından ilgilendiriyor.

EURO BöLGESİ TOPARLANIR MI?
Türkiye’nin en büyük ihracat yaptığı Euro bölgesinde ise son açıklanan öncü gösterge bir toparlanmaya işaret ediyor. Global büyümeye yönelik olarak az da olsa pozitif sinyal olarak algılandı. Almanya‘daki seçimlerden Merkel‘in güçlü çıkması Euro bölgesindeki istikrar açısından önemliydi. En çok ihracat yaptığımız pazarların başında gelen Alman‘daki istikrar Türkiye açısından olumlu bir gelişme. Küresel olarak düşük büyüme ve zayıf ihracat dönemi yaşanmasına ve bölgemizdeki jeopolitik risklere rağmen Türkiye istikrarlı büyümesini sürdürmeye devam ediyor. Orta Vadeli Program‘da sınırlı revizyon olsa da global çapta yaşanan bu dalgalanmalardan ülkemizin kalıcı olarak etkilenmeyeceğini düşünüyorum.

Borsa Dünyası
Alper Nergiz
GCM Menkul Değerler Genel Müdürü

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası