Son Haberler

Piyasalar, yeni hükümetten yapısal reform bekliyor

Piyasalar kısaca seçim sonrası 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin en büyük 10 ekonomi arasına girmesi için yapısal reformlara devam edilmesini bekliyor. Yol haritası belirlenip somut olarak nasıl yapılacağı açıklanıp rasyonel adımlar atılırsa Türkiye pozitif ayrışacaktır.

Küresel piyasalarda başta ABD’nin  Çin ile arasında ticareti kendi lehine çevirme gayretlerin arttığı,  doların güçlendiği ve faizlerin yükseldiği bir dönemden geçiyoruz.  ABD’de görülen ekonomik iyileşme başta istihdam ve enflasyon tarafında gelen veriler tarafından teyit ediliyor. FED Başkanı Powell, son FOMC toplantısında “kademeli” faiz artırımı vurgusuna devam etti.

Trump’ın ticaret hamleleri ek gümrük vergileri sonrası başta Çin olmak üzere birçok ihracatçı Asya ekonomisinde önümüzdeki dönem de muhtemelen çok keskin olmamakla beraber ekonomik büyüme yavaşlayabilir. Üretim maliyetlerini artabilir ve dolar küresel çapta değerlenebilir.

                                   DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 BANKASI’NDAN 4’Ü ÇİN BANKASI

Bugün gelinen noktada dünyanın en büyük 10 bankasından 4’ü Çin bankası oldu. Bu bankalar 1’inci ve 2’inci sıraya yerleşti. Çin’in büyüme oranını da dikkate aldığımızda bu durum böyle devam ederse  10-20 yıl sonra bu sayı çok daha fazla artacaktır. ABD’nin ticari hamlelerine bir de bu gözle bakmak gerekir diye düşünüyorum.

Avrupa’da ise Avrupa Merkez Bankası (ECB)  son toplantısında Eylül ayına kadar varlık alımlarının aylık 30 milyar EUR seviyesinde devam edeceğini, Ekim’den yılsonuna kadar yarı yarıya düşürüleceğini ve yılsonunda da bitirileceğini açıkladı. Banka, parasal teşviklerden çıkıyor, ancak faiz artırımı için beklemeye devam edeceğini açıkladı. Piyasalar ECB’nin faiz artışını 2019 yazından önce beklemiyor.

Avrupa’da ekonomik toparlanma görülüyor, büyüme daha dengeli ve enflasyonda da artış var. Trump’ın ticaret savaşlarını derinleştirmesi kapsamında Euro Bölgesi’ndeki büyüme dinamikleri açısından da aşağı yönlü riskler söz konusu olabilir.

Türkiye de ise seçim öncesi siyasi belirsizliğin oluşturduğu kısmi durgunluk tablosu, seçimden sonra yerini yeniden istikrar ve pozitif beklentilerin inşa edilmesine bıraktı. Türkiye’nin yakaladığı bu ivmeyi bu dönemde iyi değerlendireceğini umuyoruz.  Yeni sistem sonrası daha hızlı karar alma mekanizmalarının devreye girecek olması, doğru adımların atılması durumunda Türkiye’nin 2023 ve sonrası hedeflerine ulaşması açısından önemli bir hamle olarak yorumlanabilir.

PİYASALAR, YENİ HÜKÜMET’TEN YAPISAL REFORM BEKLİYOR

Piyasalar, yeni hükümetten öncelikle enflasyonun tekrar tek haneye düşürülmesini, cari açığı düşürecek çözümlerin üretilmesini,  bütçe disiplininde daha kararlı adımların atılmasını, sürdürülebilir büyümenin devam etmesini bekliyor. Aynı zamanda faizlerde ve döviz de stabilitenin sağlanması için adımların atılmasını, sermaye piyasalarını büyütecek aksiyonların hızlı ve etkin bir şekilde alınmasını bekleniyor. Bütün bunlara ilişkin olarak istişare edilerek rasyonel bir plan oluşturup bunu Orta Vadeli programla (OVP) açıklanmasını bekliyor. Piyasalar kısaca seçim sonrası 2023 hedefleri doğrultusunda ülkemizin en büyük 10 ekonomi arasına girmesi için yapısal reformlara devam edilmesini bekliyor. Yol haritası belirlenip somut olarak nasıl yapılacağı açıklanıp rasyonel adımlar atılırsa Türkiye pozitif ayrışacaktır.

2023 yılı hedeflerine yönelik kamu ve özel sektör tecrübesi yüksek, genç ve dinamik, cv si güçlü bir kabine görülüyor. Ekonomiden sorumlu bakan Berat Albayrak’ın ise başarılı bir enerji bakanlığı ve özel sektöründe uzun süre profesyonel yöneticilik tecrübesinin olması önemli bir referans.

                                        YENİ KABİNE, TECRÜBELİ, GENÇ VE DİNAMİK

Kabineye baktığımızda her ne kadar beklenti çok yükseltilse de 2023 yılı hedeflerine yönelik kamu ve özel sektör tecrübesi yüksek, genç ve dinamik, cv si güçlü bir kabine görülüyor. Ekonomiden sorumlu bakan Berat Albayrak’ın ise başarılı bir enerji bakanlığı ve özel sektöründe uzun süre profesyonel yöneticilik tecrübesinin olması önemli bir referans.

Ekonomi Bakanı Albayrak’ın yeni dönemde ekonomideki paydaşlarla istişare edilerek enflasyonla mücadele yapılacağını, ekonomi politikalarında bütçe disiplini, tek haneli enflasyon ve yapısal reformları öncelik verileceğini ve makul bir plan oluşturup bunun OVP ile ilan edileceğini belirtti. Yine Albayrak’ın Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve sürdürülebilir dengeli bir büyüme ile kalkınmasını sağlama hedefini ortaya koymuş olması, mali disiplinden taviz olmayacağının altını çizmesi,  ekonominin gerçekleri ve piyasa koşulları neyi gerektiriyorsa onu yapacağını vurgulaması önemli mesajlar olarak piyasalar tarafından not edildi.

                                           YATIRIMCILARA GÜVEN VERECEK ADIMLAR BEKLİYORUZ

Önümüzdeki süreçte ekonomi yönetiminin yerli ve yabancı yatırımcı güvenini inşa edilebileceği adımları hızla atmasını bekliyoruz. Bu durum orta ve uzun vade için fiyat kazanç oranları bakımından %30-40 gibi ıskontoya sahip Türk hisse senetlerinde sektörel bazda alımları arttırabilir. Ekonomi yönetiminin reformlara yeni dönemde ağırlık vermesi risk primimizi düşüreceği gibi döviz ve faizlerde de düşüş sağlayabilir.

Türkiye’de yeni yönetim sistemi ile kararların seri ve süratli alınacağı bir döneme girildi. Önümüzdeki dönemde yapılacak yapısal reformların ve icraatların kararlılıkla ve hızla uygulanabilmesi piyasalara güven vermesi açısından önem arz ediyor. Doğru adımlar atıldıkça ülkemiz güçlenip büyümesini sürdürecektir. Türkiye’nin yakaladığı bu ivmeyi bu dönemde iyi değerlendireceğini umuyoruz.

            TÜRKİYE’NİN 2023 HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA İLERLEMESİNİ ARZU EDİYORUZ

İstanbul’un Finans Merkezi Projesinin sermaye piyasalarımızın büyümesi ve derinleşmesi açısından önemli olduğunu bunun için sektördeki paydaşların içerisinde bulunduğu bir işbirliğinin fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Uluslararası düzenlemelere uyum çerçevesinde adımlar atılarak özel sektörde kredi odaklı finansman gerekliliğini sermaye piyasalarına da kaydırabilmemiz önem arz etmektedir.

Reformların hızla uygulandığı yol haritasında; hem global piyasalar da yaşanan olumsuzluklar hem bölgemizdeki jeopolitik riskler, hem de yerel anlamda türbülanslara rağmen güçlü ve dirençli bir ekonomiye sahip Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu ile 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yerini alması yolunda hızla ilerlemesini arzu ediyoruz.

Alper Nergiz

GCM Menkul Kıymetler Genel Müdürü

nergiz@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası