Son Haberler

Türk diasporasını Dünya`ya açmak

Dünya’da, bilhassa Avrupa’da Türk restaurantları düşük gelir düzeyine hitap ediyor. Bu sorun aşıldığında 5 yılda restaurant sayımız 2 kat, ciromuz 2,5 kat artar. Türkiye‘de marka olmuş Türk restaurantlarının dışa açılma sürecini hızlandırmak için Diaspora Franchising Platformu oluşturulmalı.

Türkiye’nin tanıtımında hep turizm sektörü oyuncularının sorumlu olduğu düşünülür. Oysa bu görev başta basın, gastronomi, gıda, giyim, inşaat, sağlık, mobilya, otomotiv olmak üzere direkt ve endirekt spor, sanat, eğitim, hizmet ve hatta siyaset gibi tüm sektörlerin oyuncularının. Bu sektörlerin ayrı ayrı veya gruplaşarak ülkemizin topyekûn tanıtımında veya belli başlı yerlerinin, ürünlerinin, hizmetlerinin özel olarak tanıtımlarında görev veya roller üstlenmeleri sağlanmalı.

Geçtiğimiz ayın ilk haftasında Ankara‘da Sn.Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında toplanan, benim de Avrupa Bölge Komitesi Meclis üyesi olduğum; DTİK / Dünya Türk İş Konseyi Yönetim ve Yüksek İstişare Kurulu ortak toplantısına katılan Coca Cola CEO‘su Muhtar Kent, çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet çalık, Palmali Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mübariz Mansimov, Erdem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Z.Abidin Erdem, Türkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın gibi DEİK ve DTİK bünyesinde görev alan ülkemiz iş hayatının önemli isimleri ” Değişen Dünya’da Yükselen Türkiye ” hedefini ortaya koydular.

Hisarcıklıoğlu toplantıda özetle şunları söyledi: “Dünya’da, bilhassa Avrupa’da Türk restaurantları düşük gelir düzeyine hitap ediyor. Bu sorun aşıldığında 5 yılda restaurant sayımız 2 kat, ciromuz 2,5 kat artacak. Türkiye‘de marka olmuş Türk restaurantlarının dışa açılma sürecini hızlandırmak için Diaspora Franchising Platformu kurulacak. öncelikle, konuyla ilgili STK‘lar üniversiteler ve düşünce kuruluşları bünyesinde Diaspora Araştırma Merkezleri oluşturulacak, ayrıca her yıl yurt dışından bu konularla ilgili 50–100 genç eğitim ve staj için Türkiye‘ye getirilecek, Diasporayı teşvik etmek amacıyla da önümüzdeki yıldan itibaren başarı ödülleri hayata geçirilecek”

Yurtdışında yaşayan Türk’lerle işbirliğine gitmek
Hedefe ulaşma yolunda bu toplantıdan verilen ortak mesaj: Türk diasporasını Dünya’ya açmak, Türk ve Türkiye markasını yurt dışında yükseltmek ve yüceltmek için bilhassa yurt dışında yaşayan Türk kadınları ve Türk gençlerine ulaşarak ve onları bilgilendirerek güçlendirmek” oldu.

Bu konu ile ilgili olarak beni İstanbul Levent‘deki DEİK / DTİK binasına davet eden Genel Sekreter Bahri Can çalıcıoğlu; yurt dışındaki Türk diasporasının daha aktif hale getirilmesi için hazırlanan projeler hakkında bilgi verdi. 2023‘de Dünya’nın en aktif üç diasporası arasında olabilmek için; ” Tiran‘dan Pekine, Toronto‘dan St. Petersburg’a kadar 80 ülkenin, 300 şehrinde diaspora temsilciliği açılmalı, en azından, 380 girişimci, 380 Türk kadını ve 380 Türk genci temsilci olarak aramızdaki yerlerini almalı” dedi.

İmaj yetersizliğini kırmak
Diaspora içinde öncelikle, bir basın mensubu olarak Avrupa ülkelerindeki aktif yapım ve gastronomik kişiliğim dolayısıyla, bana; yukarıda bahsedilen toplantıda alınan en önemli kararın : “Yurt dışındaki Türk restaurantlarına yönelik bir proje olduğunu, bu konudaki en büyük sorunun ‘imaj yetersizliği’ olarak tespit edildiğini ” ifade etti.

Bu çalışmaları geçmişinde yapan, Avrupa’da ve Dünya’da çok iyi başaran ve sürdürebilen ülkeler var.
DTİK bünyesinde bulunan; yerel ve küresel oyuncuların bu çabaları; ülkelerine siyasi itibar,
ekonomik imkân ve yatırımlar, turizmde, ihracatta müşteri, sporda ve sanatta ödül getirirken, globalleşme sürecinde onları ve ülkelerini ön plana çıkarmakta, uluslararası ekonomik, siyasal ve sosyal oluşum ve operasyonlarda söz sahibi yapmakta.

Gastronomik değerleri ön plana çıkarmak
ülkemiz, en azından coğrafi konumu ve iklim avantajı dolayısıyla aynı imkânlara sahip İspanya, İtalya ve Yunanistan kadar ön planda olmalı. Onlar, (bizden daha az olmasına rağmen) “Turizm yatırımlarını ve gastronomik değerlerini” ön plana çıkararak ülkelerini ve bazı değerlerini tanıtmayı başarabilmiş yakın komşularımızdan bazıları.

Peki, bunu nasıl başardılar? öncelikle; Daha az gelişmiş oldukları yıllarda, Avrupa’ya ve Dünya’ya
dağılan insanları arasındaki, iyi yetişmiş ve eğitilmiş olanları vasıtasıyla. Onlar, yaşadıkları ülkelerin basın yayın organlarında, sanayi, ticaret, eğitim, sanat, spor ve siyaset camialarına girerek dostlar kazandılar, onları sevdiler ve kendilerini sevdirdiler, ülkelerine davet ederek, ülkelerine ait sembol hediyeler vererek, sempatilerini kazandılar. önce evlerinde, sonra ülkelerinde daha sonra‘da oralarda açtıkları restaurantlarda; onları özgün lezzetleriyle, ambiyanslarıyla, misafirperverlikleriyle ağırladılar, ülkelerinin gastronomik ürünlerini tattırarak, onları yeni ve uzun yıllar vazgeçemedikleri lezzetlerle tanıştırdılar.

Şimdi sıra bizde, onları yepyeni lezzetlerle tanıştırmaya, Türkiye’yi Dünya’nın yeni gastroturizm ülkesi olarak tanıtmaya başlıyoruz. Hayırlı olsun.

M. Vasfi Pakman

Lezzet Markaları Derneği Başkanı

pakman@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası