Son Haberler

EKONOMİDE HER ŞEY İYİ Mİ?

ekonomide_son_gorunum_4.jpg İMKB halen kazandırmaya devam ediyor ve halen yüzde 18,8 ile yılbaşından bu yana en iyi getiri sağlayan ikinci borsa Piyasalarda alım yönünde mi hareket etmeli? Biraz daha mı beklemeli?

Makro göstergeler Temmuz ayında Türkiye ekonomisinde iyileşme sinyalleri verdi. Sanayi üretimi, işsizlik oranları, enflasyon rakamları piyasalarda iyimser hava estirdi. Enflasyonda ve cari açıkta düşme beklentisi güçlendi. TL sepet karşısında değer artışını sürdürürken İMKB’ de bankacılık sektörünün yüksek kar rakamlarından güç topladı. İMKB yüzde 18,8 ile yılbaşından bu yana en iyi getiri sağlayan ikinci borsa oldu.

Türkiye ekonomisinde neler oluyor, gelişmeler ne yönde gibi sorulara cevabı Temmuz ayında açıklanan makro göstergelerde arayalım. İşte geçen açıklanan makro göstergeler ve analizi….

Sanayi üretimi yüzde 5,9 arttı
2012 yılı Mayıs ayında 2005=100 temel yıllı sanayi üretim endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2012 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre; madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %4,2, imalat sanayi sektörü endeksi %5,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %7,3 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks 2012 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki aya göre %1,1 artış gösterdi.

İşsizlik oranı rakamları sevindirici
2012 yılı Nisan döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 165 bin kişilik, işsiz sayısında ise 2 bin kişilik artış söz konusu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,2 puanlık artış ile % 49,7, istihdam oranı 0,2 puanlık artış ile % 45,2, işsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile % 9 seviyesinde gerçekleşti.

Enflasyonda düşüş sürüyor
Enflasyon hızlı düşüşünü Haziran ayında da sürdürdü. 2012 yılı Haziran ayında 2003 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksi’nde bir önceki aya göre %-0,90 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,95, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,87 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,89 artış gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış %1,92 ile haberleşme grubunda gerçekleşmiştir. Haziran ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde %1,67, eğlence ve kültürde %0,90, çeşitli mal ve hizmetlerde %0,88, ev eşyasında %0,49, lokanta ve otellerde %0,49 düşüş gerçekleşti. Alkollü içecekler ve tütünde değişim gözlenmemiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre TüFE’de en yüksek artış %18,69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşmiştir

Tüketici güveni azaldı
Tüketici Güven Endeksi 0 ile 200 arasında dalgalanan bir endeks ve 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösterir. Bu bilgiler ışığında elde edilen verilere bakıldığında, 2012 Haziran ayında Tüketici Güven Endeksi bir önceki aya göre %0,4 oranında azaldı; Mayıs ayında 92,1 olan endeks Haziran ayında 91,8 değerine düştü. Tüketici Güven endeksindeki artış, tüketicilerin mevcut ve gelecek dönem satın alma gücü, gelecek dönem genel ekonomik durum, gelecek dönem iş bulma olanakları ve mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu durumlarına ait değerlendirmelerinin iyileşmesinden kaynaklanıyor.

Enflasyon ve cari açıkta iyileşme bekleniyor
Merkez Bankası, Temmuz ayı ikinci dönem beklenti anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 6,98’e geriledi. Temmuz ayının birinci dönem anketinde bu oran yüzde 7,02 seviyesindeydi. Gelen iyi verilerle beraber beklentiler de yönünü aşağıya çevirmiş durumda.

Bankalar arası döviz piyasası yılsonu dolar kuru beklentisi 1,8052 TL’den 1,8117 TL’ye yükselirken, Temmuz ayının birinci dönem anketinde yüzde 3,6 olarak belirlenen 2012 GSYH büyüme beklentisinde değişme olmadı.

Ankette, 2012 yıllık cari işlemler açığı beklentisi 63 milyar 427 milyon dolara yükseldi. Cari açık beklentisi 2012 Temmuz ayının birinci dönem anketinde 63 milyar 231 milyon dolar düzeyindeydi.

Bu yılın sonundaki politika faizi beklentisi 5 baz puan yükselerek yüzde 5,79 düzeyinde gerçekleşti. Temmuz ayının ilk döneminde yüzde 5,75 olan cari ay sonu faiz beklentisi ise değişmedi

TL değer kazanmaya devam ediyor
Haziran ayında Dolar+Euro sepetine karşı TL, %2,1 değer kazandı. 29 Haziran’da 2.05 olan sepet değeri 20 Temmuz’da 2.01 seviyesindeydi. Yılın geri kalanı için TL’nin değer kazanarak 2011’e göre çok daha olumlu bir seyir izlemesi önündeki beklentimizi koruyoruz.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY AĞUSTOS 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası