Son Haberler

“Türkiye artık tribünde değil sahada”

♦ Türkiye dünyanın en büyük 17’inci, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisine sahip. 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İslâm dünyasının en büyük 100 şirketinden 24’ü Türk şirketi. İslâm dünyasındaki en büyük 10 şirketin 8’i Türk şirketidir.

♦ Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yeralmak, en az üç sektörde dünya lideri olmak, 500 milyar dolarlık ihracat yapmak, dünyada tanınan 10 marka üretmek, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında 20 Türk şirketine sahip olmak gibi somut hedeflerimiz var.

O, Türkiye’nin daha fazla üretmek, daha fazla insanımıza iş bulmak, daha fazla ihracat yaparak ülkemize döviz kazandırmak için adeta seferberlik ilan eden öncü işadamı… O, kadınlarımızın ve gençlerimizin çalışma hayatının içinde olmaları, üretici konumlarıyla hem kendilerine hem de ülkemize daha fazla yararlı olmaları için gecesini gündüzüne katan bir misyoner… O, önder Türkiye için sabah Amerika’da, akşam çin’de mekik dokuyan bir koordinatör… O, bir milyon 400’e bine yaklaşan üyesiyle Türk iş dünyasının en büyük çatı örgütünün başkanı. O, TOBB’un gelmiş geçmiş en başarılı başkanlarından biri olarak damgasını vuran bir lider…

İşte Türkiye’yi yönetenlerin dergisi Turcomoney, Türk iş dnyasının en büyük örgütü TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na sordu, Hisarcıklıoğlu Türk ekonomisi ile ilgili gözlemlerini, hayalindeki Türkiye’yi, hedeflerini ve büyük vizyonunu anlattı… Hısarcıklıoğlu’nun hayali büyük, hedefi büyük, vizyonu büyük… O’nu dinleyince heyecanlandık, mutlu olduk… Bu çarpıcı söyleşiyi okuyun, siz de hem heyecanlanacak hem de mutlu olacaksınız…

♦ İsterseniz öncelikle güncel konulara girmeden bazı değerlendirmelerinizi almak istiyorum. Sizin TOBB Başkanlığı yanında Eurochamber Başkan Yardımcısı göreviniz bulunuyor. Yani tüm Avrupa ülkelerinin şirketlerini temsil eden bir pozisyondasınız. Gelinen nokta itibariyla Türkiye, büyük dünya atlasında nasıl bir yer edinmiş görünüyor?
HİSARCIKLIOĞLU: Türkiye artık tribünde değil sahada. Periferide değil, merkezde. Analizlerin ve politikanın nesnesi değil, öznesi haline gelmiş durumda. TOBB’u ziyaret eden İngiltere Başbakanı “Türkiye hem Batı’yı hem Doğu’yu seçti. Gelecekte Avrupa’nın en büyük ikinci ekonomisi olacak” dedi. Evet, artık bir G-20 üyesi olan Türkiye olarak sahadayız. 10 yıl önce izleyicisi olduğumuz panellerin bugün konuşmacısıyız. Her ülkede, profesyonel çalışanlarımız dünya markalarının üst düzey görevlerinde, bürokratlarımız hem NATO’da, hem İslam Konferansı’nda, edebiyatçımız Nobel akademisinde, bilim insanımız dünyanın en seçkin üniversitelerinde. Demek ki mızrak artık bu çuvala sığmıyor; insanımız artık kabına sığmıyor. Bu önemsenmesi gereken bir başarı hikâyesidir.

♦ Rakamsal olarak değerlendirirsek?
HİSARCIKLIOĞLU: 1980‘lerin başında rahmetli özal’ın cesur vizyonuyla dünyaya açılma kararı aldığımızda, Suudi Arabistan ekonomisi, Türkiye‘den daha büyüktü, Yunanistan’la eşit konumdaydık. Bugünse Türkiye bu bölgenin en büyük ekonomisi konumunda. Türkiye bunu, petrol veya doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmadan, sadece müteşebbis gücüyle başarmıştır. Türkiye dünyanın en büyük 17’inci, Avrupa’nın 6. büyük ekonomisidir. 200’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. İslâm dünyasının en büyük 100 şirketinden 24’ü Türk şirketleridir. Bu listede petrol ve doğal gaz şirketlerini dışarıda bıraktığımıza, İslâm dünyasındaki en büyük 10 şirketin 8’i Türk şirketidir. Türk şirketleri uluslararası piyasalarda marka toplamaya başladılar. Sanayimizin geldiği nokta da gözardı edilemez bir başarı hikâyesidir. İtalya ile Hindistan arasındaki geniş coğrafyada en büyük sanayi üretim kapasitesi bu topraklarda kurulmuştur.

♦ TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu nasıl bir Türkiye düşüne sahip?
HİSARCIKLIOĞLU: çok değil, 11 yıl sonra Cumhuriyetimiz 100 yaşına girecek. Bu önemli eşik için iddialı hedeflerimiz var. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yerini almış, Milli geliri 2 trilyon doların üzerine çıkmış bir Türkiye hedefliyoruz. Hızla artan küresel rekabet içerisinde ülkemizin ağırlığını arttırmak için dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi haline gelmek durumundayız. Ayrıca araştırma ve geliştirmeye dayanan yenilikçi ve rekabetçi bir ekonomik model kurmak, en az üç sektörde dünya lideri olmak, 500 milyar dolarlık ihracat yapmak, dünyada tanınan 10 marka üretmek, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında 20 Türk şirketine sahip olmak gibi somut hedeflerimiz var.

♦ Kişisel olarak nasıl bir ülke hayaliniz var….
HİSARCIKLIOĞLU: Ben dünya genelinde yapılan anketlerde “Dünyada en çok yaşamak istediğiniz ülke” sorusuna Türkiye cevabının ilk 10’a girdiği bir geleceği hayal ettikçe gururlanıyor ve heyecanlanıyorum. Hedeflerimize ulaşma yolunda, devletimizle, işadamlarımızla, üniversitelerimizle ve halkımızla el ele verip, var gücümüzle hizmet etmemiz, yarınlarımıza umutla bakmamızı sağlayacaktır. Ahmet Arif’in dediği gibi; Umut ile, sevda ile, düş ile, bu büyük Türkiye hayalimiz için çalışıp, hedeflerimizin peşinden koşmalıyız…

♦ Güncel konulara dönersek; TBMM Başkanı Cemil çiçek, siz, Meclis’teki dört siyasi partinin temsilcileri ve sivil toplum örgütleri il il dolaşıp Türkiye konuşuyor başlığı altında Anayasa toplantıları yapıyosunuz. Bu süreci anlatır mısınız? Tam olarak ne yapıyorsunuz?
HİSARCIKLIOĞLU: Anayasa Platformu içinde 24 sivil toplum ve meslek örgütü yer alıyor. Bu kuruluşların hepsinin dünya görüşü farklı, fikirleri farklı, çıkarları farklı. Normalde hepimizin söyleyecek farklı sözleri var. Ama aynı masa etrafındayız. Mevlana’nın güzel bir sözü var: “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşır” Biz bu ülkenin geleceği ile ilgili aynı duyguları paylaşıyoruz. Yeni anayasa için tek yürek olduk. İl il dolaşıp Türkiye konuşuyor başlığı altında Anayasa toplantıları yapıyoruz. Yıllardır söylüyoruz. Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaçı var. Giydiğimiz elbise artık bu bedene dar geliyor. Rahat hareket etmemizi engelliyor. Hızlı koşmamızı engelliyor. Bu elbiseyi artık değiştirmemiz gerekiyor. Yeni elbise dikilecekse, bunu millet kendisi dikmeli. Anayasa kapalı kapılar ardında, uzmanların mutabakatı ile değil, milletin mutabakatı ile yazılmalı. Bugüne kadar hep uzmanlar yazdı, vatandaş onayladı. Bu sefer biz söyleyelim, uzmanlar yazsın istiyoruz. Bugüne kadar Ankara, Konya, Edirne, Diyarbakır, İzmir ve Antalya’da yaptık. Dünya Kadınlar Gününde, Ankara’da kadınlarımıza özel bir oturum yaptık. Ama şunu belirtmekte fayda var. Biz Anayasa yazmıyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız, vatandaş hangi meseleye nasıl bakıyor, onu tespit ederek Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktarmaktır. Her pazar günü farklı bir ilimizde vatandaşlarımızla buluşuyoruz.

♦ Anayasa kadar güncel bir diğer konu da işsizlik… Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında geliyor. TOBB olarak siz de bu konuda bir çalışma başlatmıştınız. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi başarılı oldu mu?
HİSARCIKLIOĞLU: İstihdam sorununun altında ciddi bir mesleksizlik meselesi olduğunu düşünüyoruz. İşsizlik oranı her ne kadar son 10 yılın en düşük seviyesine gerilediyse de 2,4 milyon işsizimiz var. Bir yandan da işadamları olarak nitelikli eleman bulamıyoruz. Bu kapsamda çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversitesi ile birlikte “Beceri Kazanma Projesi” olarak da adlandırabileceğimiz UMEM Beceri’10 projesini başlattık. Hem işverenler, hem de işsizler için bir umut olan bu projeyle iyi bir başlangıç yaptık. Bugüne kadar sadece sanayi alanında olmak üzere 35 bin kişiye eğitim verildi ve verilmeye devam ediliyor. Teorik eğitimlerden 21 bin kişi başarıyla mezun oldu, yaklaşık 7 bin kişi ise eğitimlerine devam ediyor. Kurslarını başarıyla bitiren kursiyerlerimiz ise pratik eğitimlerini yapmak üzere odalarımızın üyesi olan sanayi kuruluşlarında staja yerleştirildi. Yaklaşık 2 bin kişinin stajı devam ediyor.

Şimdiye kadar 14 bin kişiyi işe yerleştirdik, işe yerleştirmeler hızla artıyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının tercih ettiği bu projeyle önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Projenin, hizmet ve tarım sektörlerine genişlemesi ile ilgili de mutabakata vardık. önümüzdeki dönemde bu sektörlere yönelik, iller bazında ihtiyaç analizlerine başlayacağız. Projenin kapsamının genişlemesiyle ve ihtiyaç analizlerinin tüm illerde periyodik olarak tekrarlanması ile inanıyoruz ki UMEM Beceri’10 çok daha başarılı olacak.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY NİSAN 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA…

1 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • misafir
    5 Nisan 2012 10:52 - Reply

    yalakalıkda doğru

  • Site Haritası