Son Haberler

Petrol’den sonra en çok ticareti yapılan ürün KAHVE…!

Kahvenin yıllık ihracat değeri 20 milyar dolar, dünyadaki yıllık toplam ticari değeri ise 100 milyar dolar ki, eminim bu sadece kayıt altında olan kısmıdır. Petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ürün ve sudan sonra en fazla tüketilen içecek.

Rahmetli dedem sevdiği bir arkadaşı geldiğinde, babaanneme ” hatun, kahveyi küle koy” derdi, bu; ağırdan pişir ki sohbet uzasın anlamındaydı.

Yıllar sonra kahvenin ana vatanı Etiyopya’ya gittiğimde, kahvenin bir sohbet içeceği olduğunu sohbet sırasında o minik fincanın karşılıklı doldurulduğunu gördüm. İlginç bir hikaye ile Yemen’e gelen kahve orada yetiştirilmeye başlanıyor. Osmanlı’nın Yemen’i almasıyla bu topraklar da bol kahveye kavuşuyor.

                                                      GERÇEK BİR LEZZET MAKİNASI

Yakın bir dost, genç, dinamik, çalışkan elinde bir kahve makinası ile Türk kahvesi yapıyor, ülke ülke dolaşıyor, il, il tanıtıyor yaptığı makinayı; şevkle, yılmadan, hem markasına, hem ülkesine yatırım yapıyor. Makinasına Okka diyor, okkalı bir kahveyi ister ateşte, isterseniz közde kahve yapıyor. Gerçek bir lezzet makinası bu, yanında gelen kırk yıl hatır ise bedava. Tavsiye ederim.

Çok şey söylendi, çok şey yazıldı diye düşünmüştüm dünya kahve cirosuna bakınca aslında çok da bir şey yazılmamış dedim.

                         KAHVENİN YILLIK İHRACAT DEĞERİ 20 MİLYAR DOLAR

Beni cezbeden rakamlara gelince;

Kahvenin yıllık ihracat değeri 20 milyar dolar, dünyadaki yıllık toplam ticari değeri ise 100 milyar dolar ki, eminim bu sadece kayıt altında olan kısmıdır. Petrolden sonra en fazla ticareti yapılan ürün ve sudan sonra en fazla tüketilen içecek.

Türkiye’de 2015-2016 yılları baz alındığında, ortalama kişi başı kahve tüketimi 920 gr; 2012-2013’de ise bu tüketim 595 gr. imiş. Farklı kaynaklardan yola çıkarak diyebiliriz ki; Türkiye kahve pazarının değeri 500 milyon TL (162M $), Türk kahvesinin ise bu pazar içinde değeri 125 milyon TL (40.5m $).

                                                            60 ÜLKEDE KAHVE ÜRETİLİYOR

Dünyadaki kahve tüketimine gelince;

Kahvenin eşsiz lezzetini tanımayan yoktur. Günlük yaşantımızda önemli bir yeri olan kahve, geçmişten beri medeniyetin bir parçası oldu. Kahvesiz bir toplum, neşe, huzur, keyif, çalışma ve daha pek çok alanda kendini eksik hissedebilir. Araştırmalara göre, kahve üretimi ve tüketimi için dünya çapında önemli bir çaba sarf ediliyor. Dünyanın farklı coğrafyalarında yetiştirilen kahve çekirdekleri, büyük bir özenle bizlere sunuluyor. Çekirdekten yetişen bu kahve kültürü, neredeyse bütün ülkelerde yaygın. Kahve, dünyada 60’tan fazla ülkede üretiliyor. İnsanların ilk kez kahveyle tanışması, yüzyıllar öncesine dayanıyor.

Bilinen, yazılı bir tarihçesi yok, ancak bu konuda pek çok efsanenin var olduğunu söyleyebiliriz. İlk başlarda çekirdeklerinin ezilmesiyle un kıvamına getirilip, ekmek benzeri bir yiyecek olarak tüketilmeye başlanan kahve, daha sonraki dönemlerde içilebilir olarak kabul görmüş. 1300’lü yıllarda Arap yarımadasında, köylerde, içilebilir kahve hazırlanmaya başlanmış.

Kahve bitkisi yalnızca ekvator ve tropikal iklimin bulunduğu bölgelerde yetiştiriliyor. Bol yağışın bulunduğu ve aynı zamanda kuru mevsimin de hakim olduğu bu iklim kuşağında 80’e yakın ülke yer alıyor. Türkiye kahve bitkisinin yetiştirilmesi için uygun değil. Kahve bitkisinin yetiştirildiği bölgedeki sıcaklığın kesinlikle 8 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Düşük sıcaklığın olduğu bölgelerde, ağaç hastalanabiliyor. 5 derecelik bir iklimde de ağaç ölüyor.

Kosta Rika, Guatemala, Arabistan, Brezilya, Kenya ve Kolombiya, en lezzetleri kahve çekirdeklerinin yetiştiği bölgelerden.

Kahve ağacının yetiştirilmesi oldukça zor bir süreçtir. Yetiştirilmeye uygun olarak alınan tohum, hazırlanan toprağa ekilir. Yaklaşık 4-5 hafta sonra kahve ağacının filizleri, gün yüzüne çıkar. Filiz, çok daha uygun bir ortama aktarılır. 6 ay kadar bir süreçte, bakımla fide haline getirilir. Kahve ağacı, bol suyla yetiştirilir. Dünyada en fazla tüketilen kahve çeşitleri arasında Arabistan kahvesi de yer alıyor. Arabica çeşidi olarak bilinen kahvenin ağacı çok daha hassastır, daha çabuk hastalanabiliyor. Dördüncü senenin sonunda, büyüyüp yeterli gelişimini sağlayabilen ağaçlar, üretime daha uygun olan çiftliklere götürülür ve burada bakımları yapılır. Kahve ağacı, bakımların ardından beşinci senesinden itibaren meyve vermeye başlar.

                                       KAHVE TÜKETİMİNDE FİNLANDİYA BİRİNCİ

Uluslararası Kahve Organizasyonu (International Coffee Organization / ICO) tarafından yapılan araştırmaya göre; dünya kahve tüketiminde ilk sırada yılda kişi başına 12 kg kahve tüketimi ile Finlandiya yer alıyor. Türkiye ise yılda kişi başına düşen 400 gram kahve tüketimi ile 104. sırada bulunuyor. Dünyada en çok kahve tüketen 20 ülke:

  1. Finlandiya: 12 kg kahve,
  2. Norveç: 9,9 kg kahve,
  3. İzlanda: 9 kg kahve,
  4. Danimarka: 8,7 kg kahve,
  5. Hollanda: 8,4 kg kahve,
  6. İsveç: 8,2 kg kahve,
  7. İsviçre: 7,9 kg kahve,
  8. Belçika: 6,8 kg kahve,
  9. Lüksemburg: 6,5 kg kahve,
  10. Kanada: 6,2 kg kahve,
  11. Bosna Hersek: 6,1 kg kahve,
  12. Avusturya: 5,9 kg kahve,
  13. İtalya: 5,8 kg kahve,
  14. Slovenya: 5,8 kg kahve,
  15. Brezilya: 5,5 kg kahve,
  16. Almanya: 5,5 kg kahve,
  17. Yunanistan: 5,4 kg kahve,
  18. Fransa: 5,1 kg kahve,
  19. Hırvatistan: 4,9 kg kahve,
  20. Kıbrıs: 4,8 kg kahve.

                                             TÜRKİYE’DE KAHVE TÜKETİMİ ARTIYOR

Dünya ülkelerinde olduğu kadar Türkiye’de de günlük kahve tüketimi giderek artış gösteriyor. Buna; ürün çeşitlerinin fazlalaşması ve kahve markalarının çoğalması da büyük etkendir. Tabii ki sağlık için faydalarından sürekli söz edilmesi de, tüketimi arttırıyor. Kahvenin en çok tüketilen içeceklerden biri olduğuna dikkat çeken araştırmacılar, bir günde dünya genelinde yaklaşık 2,25 milyar fincan kahve içildiğini keşfettiler. Türkiye’de ise kahve tüketimi son yıllarda yaklaşık %25 oranında artış sağladı. İnsanlar yeni tatları seviyor. Kahve çeşitleri üreten firmalar da ihtiyaçlara uygun yeni tatları bizlere sunmaya devam ediyor.

Kahvenizi sade mi, şekerli mi seversiniz bilmiyorum, ama dilerim sohbetini sevdiğiniz biriyle içiyorsunuzdur. Benim ki her zaman ki gibi sade olsun lütfen.

Zuhal Mansfield

TMG DOĞALTAŞ Madencilik Ltd Sti

mansfield@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası