Son Haberler

AGİLE

*İşletmeciler, Agile kavramına hız kavramından farklı anlam yüklüyor. Agile davranış, işletmelerin müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına ve iş akışlarına çeviklikle yanıt verme durumu olarak tanımlanabilir. Yani dinamik hedef-bütçe, dinamik süreç, dinamik ürün geliştirme, dinamik karar, dinamik bakış açısı vs.

*Agile, basit ama etkili sonuçları alacak bir yaklaşımla daha yüksek müşteri memnuniyetini hedef alma durumudur. Problemleri önceden görüp önlem alarak müşteri ihtiyaçlarına en hızlı bir şekilde yanıt verme ve bu şekilde pazardan daha fazla pay alma amacı içerir.

*Sonuç olarak; işin özü, adına ister yalın yönetim, ister kalite sistemi, ister agile yaklaşım denilsin, bu tip sistem ve yaklaşımların temeli, değişen müşteri ihtiyaç beklentilerini önceden algılayabilen ve bu ihtiyaç ve beklentilere en hızlı bir şekilde refleks gösterebilen bir organizasyonu yaratmak gerekiyor.

Son zamanlarda işletme yönetimi dünyasında her an her şey değişime maruz kalıyor, Bu nedenle, bırakın üç yıllık, beş yıllık planlar yapmayı yıllık ve hatta aylık planlar yapmak bile güçleşmekte, bütçeler her an değişebilmektedir.

Dünyanın öbür ucundaki bir ülkede alınan bir karar veya beklenenden farklı çıkan bir iktisadi rakam, oluşan bir siyasi hareket, bir terör saldırısı vs. aynı anda bütün dünya ekonomilerini, dolayısıyla şirketleri etkilemekte, onları dinamik ve çevik kararlar almaya zorluyor. Aksi halde, yani bu hıza uygun karar alamayan şirketleri sistem derhal dışarıya atıp, hedefin altında bırakıyor.

İşletmeler ya çok acil ve çevik bir şekilde değişen dünya atmosferine uyum sağlayacak ya da yok olmakla karşı karşıya kalacaklar. Bir şirkette hedef karlılık ve devamlılık olduğuna göre, değişen dünyaya çok ama çok hızlı bir şekilde uyum sağlamak zorunluluk…

Bu nedenlerle dünyada ve de ülkemizde bazı şirketlerde “Agile” yönetim uygulamaları ile ilgili çalışmalar yapılmaya başlandığı görülüyor. İngilizce bir sözcük olan “agile” çevik demektir. Türkçe’de ise “kolaylık ve çeviklikle davranabilen, atik” anlamına geliyor.

AGİLE: DİNAMİK HEDEF-BÜTÇE, DİNAMİK ÜRÜN GELİŞTİRME, DİNAMİK KARAR, DİNAMİK BAKIŞ AÇISI

Pek çok kavramla birlikte hız da kalitenin unsurları arasındadır. Ancak işletmeciler, Agile kavramına hız kavramından farklı anlam yüklüyor. Agile davranış, işletmelerin müşteri beklenti ve ihtiyaçlarına ve iş akışlarına çeviklikle yanıt verme durumu olarak tanımlanabilir. Yani dinamik hedef-bütçe, dinamik süreç, dinamik ürün geliştirme, dinamik karar, dinamik bakış açısı vs.

Agile, basit ama etkili sonuçları alacak bir yaklaşımla daha yüksek müşteri memnuniyetini hedef alma durumudur. Problemleri önceden görüp önlem alarak müşteri ihtiyaçlarına en hızlı bir şekilde yanıt verme ve bu şekilde pazardan daha fazla pay alma amacı içerir.

İnanç Civaz; Agile kavramının kişiler arası etkileşimi, müşteri ile iş birliğini ve değişime cevap vermeyi, planların ve dokümantasyonun üzerinde tutan bir yaklaşımı olduğunu ifade ediyor. Kısaca, müşterinin ne istediğini tam olarak anlayıp, istenilen ürünü-hizmeti müşteri ve çalışanları da işin içine katarak en hızlı bir şekilde üretebilmek olarak görmektedir.

AGİLE MANİFESTOSUNU İNCELEYELİM

Ancak Agile manifestosunu da incelediğimizde Agile, esas olarak;

  • Gereksiz iş yükü ve formalitelerin en asgaride tutulabildiği, yalın yönetimin uygulandığı,
  • İşin en etkili sonuç alacak şekilde programlandığı,
  • Önemli-önemsiz iş ayrımı yapılma ve önceliklendirme bilincinin oluşturulduğu,
  • Aşırı yetki kısıtlamaları ile sistemin tıkanmasına neden olunmadığı,
  • İş ortamında çatışma yerine iş birliğinin sağlandığı,
  • Çalışanlar arasında karşılıklı güven ortamının oluşturulduğu,
  • Çalışanların kendini yöneten takımlar haline getirilebildiği,
  • Çalışanların kendi kendine kararlar alabilecek düzeyde eğitimlerinin sağlandığı,
  • Her karar sürecinde, değişen durumlar karşısında en acil şekilde uyum sağlama kabiliyetinin geliştirildiği,
  • Despotizme fırsat tanımayan, her çalışanın kendi görüşlerini ortaya koyabildiği,
  • Suçlu arama yerine dayanışma gerektiren bir yaklaşım olarak tanımlanabilir.

AGİLE ŞİRKET OLMAK AKŞAMDAN SABAH KARAR ALMAKLA OLMUYOR

Agile şirket olmak akşamdan sabah karar almakla olabilecek bir durum değil. Tıpkı kalite sisteminin oluşturulması gibi zaman içinde, tedrici olarak ortaya çıkacak bir yapıdır. Çünkü bu bir kültürel-yapısal değişimdir. Şeffaflık ve sürekli olarak daha iyiye gitmek için sorgulama ve öz değerlendirme yapılmasını ve bu kapsamda iyileştirici süreçler gerektirir.

Agile değişen durumlara hızlı bir şekilde uyum sağlama ve refleks yeteneği olarak tanımlanabilir. İşletmeler için Agile kavramını Duygu Balcı, “insan odağını kaybetmeden iç ya da tüm dış değişkenlere uyum sağlayıp müşteriye en hızlı ve kaliteli değeri üretebilme kapasitesi” olarak, Alper Gürbüz, Organizasyonel çeviklik, bir organizasyonun rakiplerine oranla daha hızlı öğrenebilme ve adapte olabilme yeteneği” olarak tanımlıyor.(1)

ÜLKEMİZDE BAŞTA BAZI BANKALAR OLMAK ÜZERE, PEK ÇOK ŞİRKET AGİLE SİSTEMİNİ BENİMSEDİ

Bir araştırmaya göre (2), ülkemizde başta bazı bankalar olmak üzere, pek çok şirket Agile sistemini benimsemiş durumda. Sistemi uygulayan şirketler bu konuda departman oluşturdukları gibi, ekipler şeklinde proje bazlı çalışmalarla da “agile” yeteneğini geliştirebilmektedir. Agile çalışmaları sonucunda, müşteri memnuniyetini ve satışları artırmanın yanında operasyonel konularda süreçlerde hızlı ve maliyet düşürücü sonuçlar alınabiliyor.

Aynı araştırmaya göre, Vodafone üretim hızında üç, verimlilikte iki kat verim artışı sağlamış. Aynı şekilde Roche firması, Agile yaklaşım sayesinde satın alma süreçlerinde yüzde 27 hız kazanabilmiştir.

BEKLENTİLERE EN HIZLI BİR ŞEKİLDE REFLEKS GÖSTEREBİLEN BİR ORGANİZASYON

Bir başka görüşe göre ise Agile yaklaşımının sadece IT şirketleri için geçerli olacağını, diğer şirketlerde çeviklik adına yapılan çalışmaların şirkette olumsuz sonuçlar doğurabileceğini, çeviklik yerine, kalite felsefesi, sürekli gelişim ve yalın yaklaşımların organizasyonda uzun vadede daha iyi sonuçlar doğurabileceği ifade edildi.(3)

Sonuç olarak; işin özü, adına ister yalın yönetim, ister kalite sistemi, ister agile yaklaşım denilsin, bu tip sistem ve yaklaşımların temeli, değişen müşteri ihtiyaç beklentilerini önceden algılayabilen ve bu ihtiyaç ve beklentilere en hızlı bir şekilde refleks gösterebilen bir organizasyonu yaratmak gerekiyor.

(1) acmagile.com

(2) Ekonomist Dergisi – Ayşegül S.Pehlivan

(3) Altuğ B. Altıntaş

Şaban Çağıran

Bankacı

cagiran@turcomoney.com

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası