Son Haberler

ERP yazalım mı, satın mı alalım?

Günümüzde kurumlar, bilişim teknolojileri yöneticileri, üretim ve muhasebe departmanları, işlerini her yönüyle çözen ERP çözümlerine güveniyor. Birçok kurum ERP çözümlerinden birini tercih ederken, in-house ERP uygulamalarının da sağladığı avantajları vardır. ERP çözümünü implemente etmek, sıfırdan geliştirme veya inşa etmekten daha hızlı olsa da şirket ihtiyaçlarına göre gerçekleştirilecek özelleştirmeler ilk günden konuşulmaya başlanır; kurumunuzun ERP çözümü kullanmak üzere iş yapış şeklini değiştirmeye ne kadar istekli olduğu konusu gündeme gelir. Satın aldığınız ERP çözümünü uygulamak için süreçlerinizi değiştirme fikri başlangıçta size uygun gelmeyebilir ancak bunun için birçok büyük kurum iş süreçlerini değiştirdi, değiştiriyor. Özellikle rutin işler yapan departmanlarda veya rutin süreçlerde, ERP çözümlerine tamamen uymanızda sakınca olmadığını düşünebilirsiniz ya da süreçlerinizi ERP çözümüne uydurmak yerine organizasyonunuza özel olarak tasarlanmış yazılımı tercih edebilirsiniz.
BU SORULARI KENDİNİZE SORUN Kararınızı etkileyecek olan bir diğer faktör d, işiniz büyüdükçe beklentilerinizin artması ve değişikliklerin de çoğalmasıdır. Bu nedenle ERP yazmaya yada satın almaya karar vermeden önce bazı soruları kendinize sormalısınız. -İşiniz büyüdükçe kullandığınız yazılımda da değişiklikler bekleyecek misiniz?
-İş gereksinimleriniz işiniz büyüdükçe artacak ve ERP çözümünüzde daha fazla değişiklik gerekli olacaktır. Buna emin olabilirsiniz. -İşletmenizin fonksiyonları ile kendinize bir rekabet avantajı sağlıyor musunuz? Kuruluşunuzun iş sistemleriyle sağladığı net bir avantaj yok ise ERP çözümü satın almak sizin için doğru olabilir ve size daha az bilişim teknolojileri yükü gerektirir. Ancak örneğin şirketinizin sipariş alma fonksiyonu, satış departmanınız ve dolayısıyla kurumunuzda bir rekabet avantajı sağlıyorsa, özel geliştirilmiş uygulamayı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu durumda diğer seçeneği düşünmek çok da efektif olmayabilir.
ÖZEL YAZILIM İÇİN BÜYÜK EKİP GEREKİR Özel yazılım (In-house) geliştirmek ilk bakışta daha kolay yol olarak görülebilir; her şey için, size özel bir çözüm… Ancak bir ERP sistemi satın aldığınızda, ERP çözüm üreticisi ve hizmet sağlayıcısı proje süresince size odaklanmış büyük bir ekip demektir. Kurumlar, özel olarak geliştirdiği çözümler için ERP üreticileri kadar sürekli önemli kaynaklarını ayırmaya devam edemeyecektir. Üstelik ERP çözümü satın alırsanız ürün geliştirme yol haritası ve güncellenen bir platforma sahip olacak, yeni teknolojileri takip eden AR-GE yatırımlarından faydalanacaksınız. Yatırımınızın geri dönüşü de daha hızlı olacak ve sürekli güncel kalabileceksiniz.

ÖZEL YAZILIM GELİŞTİRMENİN İYİ VE KÖTÜ YANLARI Uygulama, süreçleriniz için özel olarak geliştirildi. Kısaca bir terzi sizin için size özel bir kıyafet dikti. Yeni geliştirmeler ve düzeltmeler için sürekli iç desteğiniz vardır. Ancak teknoloji sürekli ve çok hızlı değişir, gelişir, yeni teknolojilere göre değişiklikleri karşılamak için esnek olmak da gerekir.
ERP SATIN ALMANIN İYİ VE KÖTÜ YANLARI ERP satın almanın en büyük artısı, planlı olarak sürekli iyileştirme ve geliştirme içinde olmasıdır. • Test edilmiş ve onaylanmış bir sistemdir. • Siz Bilişim Teknolojileri kaynaklarını geliştirmek yerine, şirketinizin temel yetkinliklerine odaklanabilirsiniz. Ancak ERP çözümlerinin değişen iş gereksinimlerine uyumu daha iyi olsa da, sağlanan esnekliğin karşılığında verilen paranın, orantılı olup olmadığını belirlemek de gerekir.
GERÇEKLERİ GÖRMEK GEREKİR Olgun bir yazılım geliştirmek uzun zaman alır. Yazılım inhouse olarak geliştirildiği durumda, sadece özellikleri değiştirmek, yeni özellikler eklemek için değil, programlama hatalarını düzeltmek için de yeni kaynaklar gereklidir. Daha sonrada periyodik olarak bakım ve güncellemeleri de gerçekleştirebilmesiniz. Bu şekilde bir yol izlenirse özel olarak geliştirilen yazılım 3 ile 5 yıl arasında bazen daha fazla sürede, performans kalitesini ortaya koyacak olgunluğa erişebilir. Kuruluşunuzda köklü değişiklikler yapmazsanız, zaten muhasebe, finans gibi temel süreçlerinizde radikal değişiklikler nadiren olacaktır: Bundan dolayı kurumunuz için özel bir çözüm de yeterli olabilir. En doğru seçimi yapmak için iki yöntemin her tür avantajları ile işinizin gereksinimlerini karşılaştırın.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası