Son Haberler

Dünyanın gözü Türkmenistan`da!

Atavatan Türkmenistan iş hacminde Türkiye için bir numaralı ülke konumuna yükseldi. Türkiye’nin inşaat, tekstil, gıda ve turizm sektörlerinde iş yaptığı Türkmenistan’da; taahhüt işlerinde 5 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor. Dış ticarette ise hedef 3 milyar dolar.

DüNYANIN GöZü TüRKMENİSTAN’DA
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEIK) Türk-Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, atavatan Türkmenistan’ı en iyi tanıyan işadamlarının başında geliyor… Atavatanla Türkiye’nin ticari ilişkilerini geliştirmek için büyük çaba sarf eden Gömdeniz, kardeş ülkeyi Türk iş dünyasına ve dünyaya tanıtmak için gönüllü olarak çalışıyor.

Sefa Gömdeniz ile Türkiye-Türkmenistan ekonomik ilişkilerini konuşmak üzere İstanbul TOBB Plaza’da bir araya geliyoruz. 3 yıl Türk-Pakistan İş Konseyi, 8 yıl Türk-Ukrayna İş Konseyi ve 5 yıl Türk Birleşik Arap Emirlikleri İş Konseyi Başkanlığı’nı yürüten Gömdeniz, 2008 yılı Ekim ayından itibaren Türk Türkmen İş Konseyi’ni yönetiyor.

DEİK’te uzun zamandır görev alan tecrübeli işadamı; ayrıca ileri teknolojik ürünler ve elektronik sektöründe faaliyet gösteren Burç Şirketler Grubu’nun da Yönetim Kurulu Başkanı. Ukrayna ve Türkmenistan’da bulunan yerel hizmet şirketleriyle faaliyet gösteren Gömdeniz; ileri teknoloji içeren, teçhizat, iletişim, GSM teknolojileri ve güvenlik gibi alanlarda anahtar teslimi projelere imza atıyor.

Sefa Gömdeniz’le; bu sene bağımsızlığının 20’nci yılını kutlayan ve sadece Avrasya’da değil, dünyada yıldızı parlayan Türkmenistan ve Türkiye ile arasında gelişen ekonomik ilişkiler hakkında konuştuk. Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un sağladığı imkanlarla iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek arttığına işaret eden İş Konseyi Başkanı, sadece taahhüt işlerinden yılda 5 milyar dolarlık iş hacmi ve bunun gerçekleşmesi için de birçok alanda yeni projelere imza atıldığını anlattı…

YATIRIMCIYA öNEMLİ çAĞRI
Atavatan Türkmenistan ile anavatan Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için büyük çaba sarf eden Türk – Türkmen İş Konseyi Başkanı Sefa Gömdeniz, ülkedeki büyük yatırım fırsatlarına dikkat çekiyor:

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un liderliğinde Türkmenistan’da inşaat sektörü, altyapı, demiryolu, karayolu, köprü, deniz, liman, petrol ve doğalgaz, enerji santralleri ve elektrik dağıtım şebekeleriyle ilgili alanlarda,sağlık sektöründe, telekomünikasyon, bilim ve teknoloji ve e-devlet projelerinde, yazılım sektöründe büyük fırsatlar var. Bunları değerlendirmemiz lazım.

FIRSATLAR üLKESİ TüRKMENİSTAN
Türkmenistan ve Türkiye birbirleri için ne ifade ediyor?
Orta Asya’da Türk dili konuşan cumhuriyetler arasında Türkmenistan, bizim için ekonomik olarak bir numaralı potansiyel ülke. Türk yatırımcılar, bu ülkeyle özellikle müteahhitlik sektöründe önemli projeler yürütüyor. 12 Şubat 2007 seçimleriyle Türkmenistan Başkanlık Seçimleri’ni kazanan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un liderliğinde iki ülke arasındaki ilişkiler büyük bir hızla ilerleme kaydetmiş ve inşaat alanında Türk firmalarına verdiği kontratlarla Türkmenistan iş yaptığı ülkeler arasında dünyada birinci sırada yer almaktadı., dünyada bir numaraya yerleşti.

Bağımsızlığından bu yana, Türk müteahhitleri 700’e yakın proje bitirmiştir. örnek vermek gerekirse 2010 yılında Türk müteahhitlerin bütün dünyada aldığı taahhüt işlerinin yüzde 21’ini Türkmenistan’da alınan işler oluşturuyor. Türkmenistan, Türk dili konuşan kardeş ülke olmanın yanında ekonomik boyutuyla da Türkiye’nin en büyük ortakları arasında. Dış ticarette 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmimiz var. Nüfusa göre değerlendirecek olursanız bu önemli bir potansiyel.

Türkiye 150 milyonluk Rusya’ya 5 milyar dolar mal satıyor, 6 buçuk milyonluk Türkmenistan’a ise şimdiden 1.5 milyar doları yakalamış durumdayız. Türkmenistan’ı hem müteahhitlik sektörüyle, hem yatırım sektörüyle, hem de dış ticaret açısından çok önemli buluyoruz. Aynı şekilde Cumhurbaşkanımız
Sayın Abdullah Gül ve hükümetimizin de bu konudaki yaklaşımları bu yönde. Son 4 yıl içerisinde
Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül 4 kere, Ekonomi Bakanımız Zafer çağlayan ise tam 7 kere resmi olarak Türkmenistan’a ziyarette bulundu.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov da 2 kere Türkiye’ye geldi. İki ülke arasındaki ilişkilerin artırılmasına dönük devlet başkanlarının yanında; başbakan yardımcıları ve bakanlar düzeyinde de birçok görüşme, toplantı ve seminerler yapıldı. Sadece biz Türkiye – Türkmenistan İş Konseyi olarak 2008 yılından bu yana 35’ten fazla etkinlik düzenledik.
Bize bu verdikleri destek dolayısıyla Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’a buradan şükranlarımızı sunarız.

TüRK FİRMALARI MüTEAHHİTLİK HİZMETLERİNDE SöZ SAHİBİ
♦ Türkmenistan’da kaç Türk firması faaliyet gösteriyor?

Türkmenistan’da faaliyet gösteren 600’e yakın Türk firması var. Bunların 250’si aktif çalışan firma statüsünde. Ağırlık müteahhitlik sektöründe ve 20’den fazla firmamız, bu alanda büyük projelerle Türkmenistan’da çalışmalar yapıyor. Bunun dışında ticari firmalarımız var. Ayrıca sanayi yatırımı yapan şirketler var. Tekstil alanında da önemli Türk yatırımları mevcut, mobilya, boya, inşaat malzemeleri ve gıda gibi sektörlerde de faaliyet gösteren Türk firmaları bulunuyor.

2011 YILSONU TAAHHüT İŞLERİNDE HEDEF 5 MİLYAR DOLAR
♦ Türk firmaları, Türkmenistan’da hangi sektörlerde ön plana çıkıyor?
Her yıl milyarlarca dolarlık iş yapılıyor. 2010 yılında taahhüt olarak alınan işler oldukça yüksek. Türk firmaları, 2008 yılında rekor kırarak 5 milyar dolarlık iş aldı. 2010 yılında ise 4,2 milyar dolarlık iş alındı. Geçtiğimiz bu yıllarda Türkmenistan’dan büyük projeler alındığından ticaret hacmi 5 milyar dolara kadar çıkıyor. Türk-Türkmen İş Konseyi olarak, bu rakamı yıllık taahhüt işlerini ortalama yıllık 5 milyar dolar seviyeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedef müteahhitlik sektörüyle ilgili.

Ticaret sektöründe ise 2 milyar dolar seviyesi aşıldı. Ticaret hacmimiz genel anlamda da istikrarlı şekilde büyüyor. 2007 yılından itibaren ortalama her yıl yüzde 50 büyüyor. Keza bu nedenle Türkiye’nin ihracatı artıyor. Türkmenistan’daki pazarda inşaat malzemelerinin çoğunu bizim mallarımız oluşturuyor. Türkmenistan’da; hem Türkmen, hem Türk firmaları inşaat sektöründe Türk mallarını tercih ediyor. Türkmen yatırımcıların tesislerine baktığınızda Türkiye’den gelen makineleri görüyorsunuz. Türk-Türkmen ortaklı şirketler de var.
Teknolojiyi bizden almayı tercih ediyor, çünkü ustaları, mühendisleri Türkiye’den götürmeleri daha kolay oluyor. Böyle olunca kendileri Türkiye’ye vizesiz geliyorlar. Yedek parçalarını alıyor ve problemlerini çözüp, geri dönebiliyorlar.

DEiK TİCARET HACMİNİ ARTTIRMAYI HEDEFLİYOR
♦ DEİK olarak iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin arttırılması için neler yapıyorsunuz?
DEİK olarak her iki ayda bir ‘Türkmenistan Bilgilendirme Toplantıları’ düzenliyoruz. Anadolu’daki hamleleri, Türkmenistan’a örnek olarak göstermek için çeşitli sanayi odalarıyla seminerler tertip ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde İzmir, Bursa Ankara, Kayseri ve Kocaeli Sanayi Odaları’yla değişik etkinlikler yaptık ve bu etkinliklere Türkmenistan Ekonomi Bakanlığı’ndan yetkilileri davet ettik.

Birlikte organize sanayi bölgelerini de dolaştık. Organize sanayi bölgelerinin yapıları, hukuki durumları ile ilgili bilgiler sunduk. Bunun yanında Gemlik ve Ege Serbest Bölgeleri’nde temaslarda bulunduk. Bunların dışında Ankara ve Kayseri Organize Sanayi Bölgeleri’nde inceleme gezileri yaptık. Türkmen yetkililerle, İzmir Limanı’nı gezerek Türkmenistan’daki liman projeleri için fikir oluşmasını sağladık. Konuklarımız bu temaslardan son derece memnun kaldı.

Bu arada Türkmenistan’ın yaptığı yatırım konferansları oluyor. Bizler de Türkmenistan’da düzenlenen bu organizasyonlara katılıyoruz. Ayrıca, Türk firmalarını katılım için davet ediyoruz ve üyelerimize indirimler sağlıyoruz. Bu tür toplantılarda Türkmen İş Konseyi Başkanı ile birlikte, Türk – Türkmen İş Konseyi Başkanı olarak konuşmalar yaparak firmalarımızı bilgilendiriyoruz. Böylece bu tür uluslararası toplantılarla iki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmayı hedefliyoruz.

Ayrıca bankacılık ve finans alanlarında işadamlarımızın önünü açmak için İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası bankalarla İstanbul’da seminerler düzenledik. Yoğun bir katılım oldu. Şu ana kadar yaptığımız konferanslara binden fazla işadamımız katıldı. Tabii bundan sonra yapacağımız toplantılar da var. önümüzdeki günlerde hem serbest bölge, hem de uluslararası bir limana sahip olması nedeniyle Mersin’de yeni bir program yapmayı planlıyoruz. Bu arada 3 Kasım’da Türkmenistan’da, Türkmenistan Yatırım Forumu düzenlenecek, buraya da konuşmacı olarak katılım sağlayacağız. 15 ve 17 Kasım’da petrol ve doğalgaz konferansı var. Onun dışında Aralık başında ‘III. Türk İhraç ürünleri’ sergimiz olacak.

Türk ihraç ürünleri konusuna önem veriyoruz. çünkü burada yapılan tanıtımlar sonucunda ürünlerin daha çok satışı söz konusu oluyor. Konsey olarak verdiğimiz destekle üst düzey toplantılar da yapılıyor.

TüRK YATIRIMCILAR FIRSATLARI KAçIRMAMALI!
FİRMALARIMIZ UZMANLAŞTIKLARI ALANLARA YOĞUNLAŞMALI

♦ Türkmenistan’da iş yapmak isteyen Türk firmalara tavsiyeniz nedir?
Işadamlarımızın Türkmenistan’a gitmeden önce iyi bir inceleme ve araştırma yapmalarını tavsiye ediyorum. Sadece bilgi ve tecrübe sahibi oldukları alanlarda ve finansal güçleri ölçülerinde
proje götürmeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Türkmenistan kanunlarını ve örf ve ananelerini incelemeleri çok önem kazanmaktadır. Hukuki ve mali konularda, yetkili makamlar ve danışman firmalardan görüş almaları gerekiyor.

FARKLI SEKTöRLERDE YATIRIM İMKANLARI VAR
♦ Türkmenistan için “dünyada yıldızı parlayan ülke” diyebilir miyiz?

Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un reformları sayesinde Türkmenistan sadece bölgesinde değil bütün dünyada saygın ve büyük bir devlet oldu. Ayrıca Birleşmiş Milletler tarafından tarafsız ülke olarak kabul edilmesi Türkmenistan’ı çok özel bir konuma sokmaktadır.

Bu nedenle, ABD’den Japonya’ya, Almanya’dan çin’e kadar bütün dünyanın ilgisini çekiyor. Birçok ülke Türkmenistan’a sürekli heyetler gönderiyor. Dünyadaki ekonomik krize rağmen bu ülkede yatırımlar durmadı ve sürdürülebilir büyüme devam ediyor. Dolayısıyla tüm dünyanın gözü bu ülkede ve Türkmenistan artık dünyada yıldızı parlayan ülke diyebiliriz.

çok yeni bir haber, bağımsız bir İngiliz şirketi geçen haftalarda dünyanın en büyük ikinci doğalgaz yatağının Türkmenistan’da olduğunu açıkladı. Türk yatırımcılar bu nedenle, Türkmenistan’ı iyi araştırmalı ve bu ülkedeki fırsatları kaçırmamalı.

♦ Türkmenistan’da iş yapmak isteyen Türk yatırımcılara DEİK İş Konseyi olarak nasıl yardımcı oluyorsunuz? En çok hangi sektörlerde fırsat var?
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un onayı ile yeniden yapılandırılan ve karşı kanadı kurulan iş konseyimizin çok aktif çalıştığını ifade etmek isterim. Türkmenistan’la ilgili bilgi almak isteyen Türk işadamları, DEİK Konseyi olarak düzenlediğimiz etkinliklere katılarak en üst düzeydeki Türkmen yetkililerle ve ilgilili bakanlıklarla görüşme imkanı bulabiliyor.

İnşaat sektörü, altyapı, demiryolu, karayolu, köprü, deniz, liman, enerji santralleri ve elektrik dağıtım şebekeleriyle ilgili alanlarda yatırım imkanları var. Telekomünikasyon alanında büyük yatırımlar yapılıyor. Türk yatırımcılar bunlara da iştirak edebilir. örneğin e-devlet projeleri var ve yazılım firmalarımız için bu büyük bir fırsat.

Bunları değerlendirmemiz lazım. Sağlık alanında da büyük yatırımlar var. Tıbbi cihazlar, teçhizatlar, ambulans, hastanelerin sabit tesisleri gibi tüm teknolojik ihtiyaçlar artık Türkiye’de var ve bu alanda da Türk sağlık sektörü adım atabilir. özellikle teknolojik ve katma değeri yüksek ürünler üzerine yoğunlaşmamız gerekiyor.

çünkü teknolojik ürünlerin devamlılığı var. 2023’te Türkiye’nin ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bu hedefe varmak için, geleneksel ürünlere ilaveten katma değeri yüksek ürünlerin ihracatı çok önem kazanmaktadır.

Berdimuhamedov, göreve gelir gelmez yurt dışına heyetler göndermeye başladı. Avrupa Birliği‘ne, ABD, Japonya ve Türkiye gibi ülkelere gönderdiği heyetlere; dünyadaki gelişmeleri yerinde inceleyip, oradan edindikleri bilgileri Türkmenistan’da hayata geçirmek için talimat verdi.

♦ Türkmenistan yabancı olduğu sektörlere girmek için nasıl bir politika izliyor?
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un dışa açılma politikaları ve ekonomiyi çeşitlendirme çalışmaları çok başarılı sonuçlar vermektedir. Türkmenistan tüm dünya ile entegre olmak için büyük çaba harcıyor.

Türkiye – Türkmenistan İş Konseyi’nin, Türkmen tarafını kurduran Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov, göreve gelir gelmez yurt dışına heyetler göndermeye başladı. Avrupa Birliği‘ne, ABD, Japonya ve Türkiye gibi ülkelere gönderdiği heyetlere; dünyadaki gelişmeleri yerinde inceleyip, oradan edindikleri bilgileri Türkmenistan’da hayata geçirmek için talimat verdi. Türkmen yetkililer; hem yurt dışına gidip bizzat incelemeler yapıyor, hem de yurt dışındaki birçok devletin ilgili kurumlarını ülkeye davet edip uluslararası konferanslar düzenliyorlar.

Bu tip yatırımların gerçekleşmesi için gerekli ortamı sağlıyorlar. Türkmenistan’da endüstriyel tesisler de yapılıyor, örneğin gübre tesisleri kuruluyor. Petrol ve tekstil ürünlerinin çoğunluğu yurt dışına ihraç ediliyor, geri kalanı yurtiçi ihtiyaçlar için kullanılıyor. Türkmenistan özel sektörünü çeşitlendiriyor, 2020 yılında ise ekonomide özel sektörün payının yüzde 70’e çıkarılma hedefi var.

Bu konuda iş konseyimizin karşı kanadı olan Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası ile Türkmenistan Girişimciler ve Sanayiciler Birliği’nin çok önemli bir misyonu bulunuyor. Türkmenistan Devlet Başkanı
Berdimuhamedov’un destekleriyle Türkmenistan’da özel sektör her geçen gün daha da güçlenmekte ve müteahhitlik ve sanayi sektörlerinde birçok atılımlar yapılıyor

TATİL CENNETİ AVAZA
♦ Türkmenistan ekonomisinde doğalgaz, ağır sanayi, inşaat ve tekstil dışında turizmde gelişmeler yaşanıyor, bu konuda neler söyleyeceksiniz?
Türkmenistan’ın en büyük deniz liman şehri olan Türkmenbaşı şehrine yakın Avaza tatil bölgesine çok büyük turistik yatırımlar yapılmıştır. Burada oteller, su kanalları, restoranlar ve eğlence merkezleri kurulmuştur. Bu tesislerde yazın yer bulmak çok zor. Tamamen dolu. Bölgede yatırım yapmak isteyenlere vergi muafiyeti, arazi tahsisi gibi büyük teşvikler verilmekte.

Türkmenbaşı’na yapılan yeni havalimanı, enerji santralleri, otoyollar sayesinde turizm bölgesine seyahat son derece kolay bir şekilde yapılmakta. Burası Hazar Denizi’nin incisi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Sayın Gurbanguli Berdimuhamedov’un ileri düşünceleri ve modern anlayışıyla Türkmenistan sadece enerji, petrol, doğalgaz ve inşaat alanlarında değil, turizm ve kültürel alanda da dünyada örnek bir ülke olmuştur.

Turcomoney – Ekim 2011

1 Yorum

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

  • selçuk çelikten
    26 Kasım 2015 14:46 - Reply

    Türkmenistan mutlaka yeni yatırımlara girmeli ve bu yatırımlar katmadeğer kazandıracak yatırımlar olmalı.Bu gün bir çok mamül malı dışardan ithal eden Türkmenistan sanayi konusunda fabrikalar açıp ihracat için zorlamalıdır.Bu konuda firmamız DOGUSSAN TAS VE MADEN KIRMA ELEME TESİSLERİ SAN.TİC.LTD.ŞTİ. OLARAK Türkmenistan da alt yapı ve maden makinalarının üretimi için gayret sarfediyoruz. 0 532 546 01 71

  • Site Haritası