Son Haberler

YILIN İKİNCİ YARISINDA EKONOMİ

ENFLASYON YüZDE 8’E DAYANDI
Nisan ayında tüketici fiyatları yüzde 1,63 oranında arttı ve yıllık enflasyon yüzde 7,91’e yükseldi. Bu dönemde enflasyondaki artışta gıda fiyatlarındaki ve enerji fiyatlarındaki kısmi artış önemli rol oynadı. Temel mal grubu enflasyonundaki yavaşlamayla çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık artış oranları geriledi.
öKTG-H ve öKTG-I endekslerinin yıllık artış oranları önceki aya kıyasla azalarak sırasıyla yüzde 7,60 ve yüzde 7,00 oldu. çekirdek enflasyon göstergelerinin genel TüFE oranının altında seyretmesi olumlu bir gelişme olarak yorumlanabilir.
Alt gruplar incelendiğinde, Nisan ayında enerji grubunun katkısı 0,20 puan artarken gıda, hizmet ve temel mal gruplarının katkılarında düşük oranlı değişimler gözlendi. Mevcut durumda, tüketici enflasyonuna en belirgin katkı 3,51 puan ile gıda grubundan geliyor.

Grafik: TüFE ve çekirdek Enflasyon
enf.jpg
Kaynak: TüİK

Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Mevsimsellikten arındırılmış veriler yılın ilk dört ayında işlenmemiş gıda ürünleri fiyatlarında kayda değer artışlara işaret ediyor. Bu dönemde aşırı yağış, sel ve don olayları özellikle sera ve açıkta yetişen bazı sebze ürünlerinin arzını olumsuz yönde etkiledi. Nisan ayı özelinde (mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle) taze meyve-sebze fiyatlarındaki artışlar sürdü, kırmızı ette ise aylık fiyat artışları hız kesmekle birlikte devam etti. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle enflasyonun üç aylık ortalamalara göre ana eğilimleri incelendiğinde, çekirdek enflasyon göstergelerinin yükseliş kaydettiği görüldü. Hizmet enflasyonu ana eğilimi bir önceki aya kıyasla yatay seyrederek yüksek seviyesini korurken temel mal enflasyonu ana eğiliminde artış gözlendi.” yorumlarına yer verdi.

Tablo: Nisan Ayı Enflasyonu Bileşenleri
enf2.jpg
İŞSİZLİK ORANI YüKSEK DüZEYİNİ KORUYOR

TüİK tarafından açıklanan verilere göre Şubat ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 11,2 (Ocak ayında yüzde 11,3) seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 226 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,3; kadınlarda ise yüzde 13,2 oldu…

Analizin devamı için Turcomoney Dergisi‘nin Haziran sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası