Son Haberler

FRANCHISE EKONOMİNİN LOKOMOTİFİ

*Türkiye’de franchising sistemi, her yıl kartopu gibi büyüyor.

*2014 yılsonu verilerine göre zincir işletmelerin sayısı 1876’ya, bu zincirlere bağlı şube sayısı ise 500 bine ulaştı.

*Franchising sektörünün büyüklüğü 43 milyar dolara çıktı, sektörde istihdam edilenlerin sayısı 200 bini aştı.

*Medyafors tarafından organize edilen Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’nın 13.sü 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Fuara, Türkiye’den ve dünyanın birçok ülkesinden 400 firma katılacak, dünya çapındaki firmaların CEO’ları başarı hikayelerini anlatacak.

ülkelerin gelişmesinin, kalkınmasının yolu yatırımdan, üretimden, ihracattan ve tabii istihdamdan geçiyor. Ancak yatırım ve üretim için büyük finansman gerekiyor. Zira sadece yatırımı yapmak, üretmek yetmiyor, aynı zamanda ürünü/hizmeti tanıtmak, pazarlamak, yani ürünü, hizmeti tüketicilere ulaştırmak, satmak gerekiyor. Bütün bu çalışmalar yine ciddi kaynak gerektiriyor. İşte bu noktada son yıllarda kartopu gibi büyüyen bir sistem var: Franchising sistemi. Daha düşük maliyetle, daha sınırlı imkanlarla işini kurmak isteyen girişimciler, kendi alanında marka olmayı başarmış, tanınma sorunu olmayan, satış zorlukları yaşamayan firmaların kurduğu zincire dahil oluyor. Böylece birçok maliyetten, yükten kurtulmak suretiyle ciddi kazanç sağlama imkanınakavuşabiliyor.

Franchising sisteminin dünyadaki geçmişi çok eski tarihlere dayanıyor. Ancak Amerika’da 1960’lardan sonra ivme kazandı, bu konuda faaliyet gösteren dernekler kuruldu. Sonraki yıllarda bu çalışmalar hız kazandı. Keza Avrupa’da da 1970’lerin sonlarından itibaren franchisingsistemi hız kazanmaya başladı. Türkiye’de ise 1980’lerin sonlarında Mc Donald’s ile başlayan süreç, sonraki yıllarda başka firmaların da pazara girmesiyle gelişmeye başladı. Ancak franchising sistemi, esas büyümesini 2000’li yılların ortasından itibaren gerçekleştirdi. Son 10 yılda ise sektör her yıl katlanarak büyüdü. Rakamlar, bu büyümeyi tüm açıklığı ile gözler önüne seriyor. Nitekim 2014 yılsonu verilerine göre zincir işletmelerin sayısı 1876’ya, bu zincirlere bağlı şube sayısı ise 500 bine ulaştı.Franchising sektörünün hacmi 43 milyar dolara çıktı. Bu gelişmeye paralel olarak sektörde istihdam edilenlerin sayısı ise 200 bini aştı.

Franchising sisteminin yaygın hale gelmesinde en önemli faktörlerden biri de düzenlenen fuuarlar oldu. Medyafors, her yıl Franchising Fuarı’nı düzenliyor. Bu fuarlara yüzlerce firma katılıyor, markasını tanıtıyor, halkasına yeni zincirler ekliyor. Medyafors tarafından organize edilen Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’nın 13.sü 15-18 Ekim 2015 tarihleri arasında CNR Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Fuara, Türkiye’nin yanısıra, Avrupa, Orta Asya, Balkanlar ve Uzakdoğu’dan 400 firma katılacak. Ayrıca dünya çapındaki firmaların CEO’ları da fuarda konuşmacı olarak yer alacak.

Medyafors Genel Müdürü Aycan Helvacıoğlu, Franchisingve Markalı Bayilik Fuarı ile ilgili Turcomoney’e konuştu…

1)Aycan Hanım, franchising sisteminin dünyadaki geçmişi, bir hayli eski. Türkiye’de ise kısa bir geçmişi olmasına rağmen kartopu gibi bir büyüme söz konusu. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Dünyada hizmet sektörü çok hızlı bir şekilde büyüme gösterdi, hizmet sektörünün büyümesine paralel olarak franchising yöntemi de hızla yaygınlaşmaya başladı. Bu gelişme dünyada olduğu kadar Türkiye’de de olumlu etki yarattı. Yöntemin yaygınlaşmasının nedenleri arasında sistem için gerekli sermaye tutarı, girişimcinin motivasyonu, sistemin standart olması, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizması gibi unsurları sıralayabiliriz. Bilindiği üzere günümüzde franchising, sağlam bir iş sahibi olmanın sihirli formülü olarak algılanıyor. Ekonominin en son trendi franchise iş modeli, her geçen yıl sektörel anlamda daha da zenginleşir durumda. Artık Türkiye’de, franchise sistemi lokomotif görevi görüyor. özellikle, her sektörden sayısız firma sıkı bir rekabet ortamında yol alıyor. Son yıllarda alışveriş merkezlerinin hızlı yayılmasının da etkisiyle ve yeni iş kollarının önem kazanmasıyla birlikte Türkiye’de franchise markası patlaması yaşanıyor.
Artık Türkiye, coğrafi konumu, kıtalar arası oluşturduğu köprü açısından bayilik ve distribütörlük vermek isteyen markaların öncelikli tercihi… Türkiye piyasasında franchising sektöründe genişleyen Türk markalarının, 2015 planlarında Türkiye geneline yayılmak olduğu gibi, birçoğu da dünya üzerinde yayılmak istiyor. özellikle de Ortadoğu’lu ve Avrupalı yatırımcıların Türk markalarına yakın ilgisi de işlerin büyümesini sağlayacak gibi görünüyor. Yine son dönemde Bayim Olur musun Franchising Fuarı’nın katılımcı profilinde gördüğümüz gibi, yabancı markaların da gözü Türkiye pazarında…

2)Rakamlarla, franchising sektörünün tablosunu çizer misiniz?

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Ağustos sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası