Son Haberler

HEDEFİMİZ 5 YIL İÇİNDE…

*Göreve geldikten sonra yeni bir strateji belirledik. 2015’i yeniden yapılandırma yılı ilan ettik.

*Devletin katılım bankacılığı sektörüne girmesini çok olumlu buluyoruz. Sistemin daha tanınır, daha bilinir olmasını sağlayacak. ürün çeşitliliği artacak, faizsiz finans pasta büyüyecek.

*KOBİ’ler bizim özel ilgi alanımız. Her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz.

Genel olarak faizsiz finans sistemi, dar anlamda ise faizsiz bankacılık hem dünyada hem de Türkiye’de her yıl kartopu gibi büyüyor. Dünyada faizsiz finans hacmi her yıl ortalama yüzde 20 büyüme gerçekleştiriyor. Dünyada İslami finans olarak adlandırılan, Türkiye’de ise faizsiz finans diye bilinen fonların hacmi, 2015 yılı verilerine göre dünyada 2 trilyon dolara dayandı. Bunun 1.5 trilyon dolara yakın bölümü faizsiz bankacılık işlemlerinden oluşuyor. Geri kalan kısım, tekaful olarak adlandırılan faizsiz sigortacılık ve sukuk vb. faizsiz yatırım fonlarından/araçlarından oluşuyor.

Türkiye’de de faizsiz bankacılık, özellikle son 15 yılda çok büyük ivme kazandı. Haziran 2015 tarihi itibariyle katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü 39 milyar doları aştı. Sektör her yıl yüzde 15-20 arasında büyüyor. Faizsiz bankacılık sektörü, Türkiye’de ciddi bir büyüme potansiyeline sahip. Nitekim uzun bir süredir yürütülen çalışmalar sonucunda devlet de faizsiz bankacılık sektörüne girdi. Geçtiğimiz aylarda Ziraat Katılım Bankası faaliyete geçti. önümüzdeki aylarda Vakıf Katılım Bankası ve Halk Katılım Bankası’nın da faizsiz bankacılık sektöründe yerini alması bekleniyor. Böylece sektör çok daha hızlı büyüyecek.

Halen katılım bankacılığı sektöründe 5 kuruluş faaliyet gösteriyor. Bunlardan en önemli olanlardan biri de Türkiye Finans. Suudi National Commercial Bank ve Boydak Grubu’nun ortaklığıyla faaliyetini sürdüren Türkiye Finans’ın üst yönetimi, geçtiğimiz aylarda önemli ölçüde değişti. Uzun yıllardır genel müdürlük koltuğunda oturan Derya Gürerk Haziran ayında istifa etti, yerine vekaleten yine uzun yıllardır bankada genel müdür yardımcılığı görevini yürüten Osman çelik vekaleten atandı. Osman çelik, bir süre sonra genel müdürlük ve CEO’luk görevine asaleten getirildi.

çiçeği burnunda genel müdür Osman çelik, oldukça heyecanlı. Bir dizi projesi, hedefi var. Bu hedeflere kilitlenmiş durumda. üstelik çok iddialı. 5 yıl içinde Türkiye Finans’ı sektörün lideri yapmak istiyor. Sektörü çok iyi tanıyan, Türkiye Finans’ı da çok iyi bilen Türkiye Finans Genel Müdürü ve CEO’su Osman çelik, Turcomoney’e hedeflerini ve projelerini anlattı…

Sayın çelik, 2015 yılının ilk yarısı sektör açısından nasıl geçti? Bir değerlendirme yapar mısınız?

Katılım bankacılığı yılın ilk 6 ayı .. yönünden hem de toplam kullandırılan fonlar bakımından büyüme ile geçirdi. Yılın ilk yarısını %10’luk bir büyüme ile tamamladık. Yeni şube açma stratejisi yine aynı şekilde artan bir hızla devam ediyor. Sektörün Haziran sonu itibariyle aktif toplamı 115 milyar liraya ulaştı, şube sayısı 1.000’i geçti, bin 30 civarında bir şube sayısı var. Katılım bankacılığı sektörü olarak çalışan sayımız 17 bine ulaştı. Hala toplam bankacılık sektörü içerisindeki katılım bankalarının payı yüzde 5’ler civarında. Yeni bir kamu katılım bankası sektörümüze dahil oldu. Ziraat Katılım sektöre girdi. önümüzdeki dönemde yine yeni kamu katılım bankalarının da sektöre girmesini bekliyoruz. Yeni katılım bankalarının faizsiz bankacılığa girmesiyle de sektörün büyüme trendinin artmasını ve sektörün bankacılık sektörün payının büyümesini de bekliyoruz. Bu gelişme ile birlikte sektördeki bilinirlik tanınırlık durumu artacak. Kamu katılım bankalarının da şubeleri aracılığıyla Anadolu’daki faaliyetleriyle birlikte katılım bankacılığının daha iyi tanınmasını ve sektör içerisindeki payının artmasını hedefliyoruz. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yaptığı açıklamalarda katılım bankalarının 2023 yılı için hedefini açıkladı. Sektördeki payımızı yüzde 15’lere yükseltmeyi planlıyoruz katılım bankaları olarak. Ve yeni gelen katılım bankalarının da mevcut pastadan pay alması değil pastayı büyütmesi planlanıyor ve bekleniyor.

Türkiye Finans, yılın ilk yarısında nasıl bir performans gösterdi?

Türkiye Finans olarak büyümemizi sürdürdük. Aktif toplamımız 37 milyar lirayı aştı. Yüzde 11’lik büyüme gerçekleştirdik. Topladığımız fonlar 21 milyar liraya ulaştı, kullandırdığımız fonlar 26- 27 milyar lirayı buldu. Dolayısıyla yüzde 10’luk bir büyüme trendimiz vardı, mevduat açısından, toplanan fon açısından. Bankacılıkta yine önemli göstergelerden bir tanesi sermaye yeterlilik rasyosudur. Şu anda bankamızın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 14’lere yakın, 13.62 olarak gerçekleşti. Burada güçlü bir sermaye yapımız var. En büyük ortağımız .. tam desteğini veriyor bize. Sermayemiz şu anda 3.2 milyar TL, toplam öz kaynağımız. Ama sermayenin haricinde de sermaye benzeri kredi şeklinde de yine ana ortağımız desteğini sürdürüyor. Bu sene 2015 yılında iki ayrı parti halinde 250 milyon dolarlık, toplamda sermaye benzeri kredi 10 yıl vadeli uzun vadeli bir sermaye benzeri kredi temin ettik ana ortağımızdan. Şube sayımız 285’e ulaştı, çalışan sayımız da 4 bin 350’ye yükseldi. Net karımız Haziran ayı sonu itibariyle 113 milyon olarak gerçekleşti. 2015’i de yine karlı bir şekilde tamamlamayı planlıyoruz, karlılığımızı devam ettirme noktasında da yine çalışmalarımız var.

2015’İ YENİDEN YAPILANDIRMA YILI İLAN ETTİK

Türkiye Finans’ta uzun yıllar üst düzey görev yaptıktan sonra Haziran ayında Genel Müdürlük ve CEO’luk görevine atandınız. Göreve geldikten sonra neler yaptınız?

Dosyanın devamı için Turcomoney dergisinin Eylül sayısına bakabilirsiniz…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası