Son Haberler

Mevduat faizlerindeki yükseliş, Borsa İstanbul’u nasıl etkiler?

-Seçim öncesi artan belirsizliğe ek olarak mevduat faizlerinin yükselmesi, TCMB taraflı dövizden TL’ye dönülen KKM’de faiz üst sınırının kaldırılması, yurtiçinde baz etkisiyle enflasyonun gerileyeceği beklentileri, Borsa İstanbul’a yönelik yatırımcı ilgisini azaltan unsurlar olarak öne çıktı. Borsa İstanbul’da Ağustos 2022’den beri devam eden güçlü ralli sonlanırken, BIST 100 Endeksi yükseliş trendine ara verdi ve güçlü kar satışlarıyla karşılaştı.

BIST’te ise Şubat ayında bilanço dönemi dolayısıyla sektör bazlı ve hisse bazlı ayrışmalar yaşanması beklense de yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılarak dalgalı zayıf seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Temel anlamda yukarı yönde potansiyel devam etse de özellikle seçim belirsizliğinden kaçınmak isteyen yatırımcıların mevduat faizlerindeki yükselişle birlikte BIST’e alternatif yatırım imkanına kavuşması, kısa vadede BIST’e olan ilgiyi zayıflatabilir.

Yeni yılın ilk ayında veri gündemi merkez bankalarının toplantıları açısından sakin geçerken, korkulduğu gibi bir resesyon olmayacağı beklentilerinin güçlü gelen ekonomik verilerle teyit edilmesi sonrası global risk alma iştahı yeniden güçlenmeye başladı. ABD’de üst üste 6 ay artış hızı yavaşlayan ve yıllık olarak düşüşe geçen TÜFE enflasyon verisi sonrası parasal sıkılaşmanın sonuna yaklaşıldığına yönelik beklentiler güçlendi. FED’in faiz artırımlarında agresif tutumunu bırakacağına yönelik beklentilerle, Dolar endeksi gerilemeye devam ederken, riskli varlıklar ve emtialarda yükseliş trendi yeniden güç kazandı. Ocak ayında Dolar Endeksindeki %1’in üzerindeki değer kaybına karşılık ons altın %5’in üzerinde değer kazandı. Küresel major borsalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde yükseliş yaşanırken, borsalar Ocak ayını %3-11 arasında değişen yükselişlerle tamamlamaya hazırlanıyor.

KKM’DE FAİZ ÜST SINIRININ KALDIRILMASI, BORSA İSTANBUL’A YATIRIMCI İLGİSİNİ AZALTTI

Yurtiçinde ise Borsa İstanbul, üst üste 6 aylık yükselişin ardından, Ocak ayını küresel piyasalardan negatif ayrışarak, %6 üzeri düşüşle tamamlamaya hazırlanıyor. Seçim öncesi artan belirsizliğe ek olarak mevduat faizlerinin yükselmesi, TCMB taraflı dövizden TL’ye dönülen KKM’de faiz üst sınırının kaldırılması, yurtiçinde baz etkisiyle enflasyonun gerileyeceği beklentileri, Borsa İstanbul’a yönelik yatırımcı ilgisini azaltan unsurlar olarak öne çıktı. Borsa İstanbul’da Ağustos 2022’den beri devam eden güçlü ralli sonlanırken, BIST 100 Endeksi yükseliş trendine ara verdi ve güçlü kar satışlarıyla karşılaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim tarihi olarak 14 Mayıs’a işaret ederken, seçim öncesi ve sonrasına yönelik beklentiler ile BIST’te dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz. Ancak, Şubat ayı ile başlayan 4. çeyrek mali tablo döneminde güçlü bilanço beklentileri olan sektör ve hisselerde güçlü performansın korunmasını ve sert düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesini bekliyoruz.

EURO’NUN DEĞERİNİ KORUMAYA DEVAL ETMESİ BEKLENİYOR

Kasım ayında 75 baz puanlık faiz artışı yapan FED, faiz artış hızını yavaşlatarak Aralık’ta 50 baz puanlık faiz artırdı. Ocak ayında ABD’den gelen olumlu istihdam verilerine karşın, ücretlerdeki artışların azalması ile enflasyon üzerindeki baskının hafiflemesi, FED üzerindeki faiz artışı baskının azalmasına destek oldu.  31 Ocak-1 Şubat FOMC toplantısında 25 baz puan faiz artımına kesin gözüyle bakılırken, faiz indirim döngüsüne daha erken başlanabileceğinin ipuçları aranacak. FED’in Mart toplantısında 25 faiz artışına giderek faiz artışı döngüsünü sonlandırması fiyatlanıyor. ECB ise 50 baz puan faiz artışı yaparak Euro’nun değerini korumaya devam etmesi bekleniyor. Teknik olarak incelediğimizde EURUSD paritesinde yukarı yönlü eğilimin devamı halinde direnç olarak 1.0915 ve 1.1050 seviyeleri takip edilebilir. Paritenin 1.0890 seviyesinin aşağısında tutunması halinde ise 1.0750 seviyesinin destek olarak takip edilebilir.

Ocak ayında Merkez Bankası faiz oranını %9 seviyesinde sabit bıraktı. TCMB enflasyon tahminlerini ise yılın ilk enflasyon raporunda enflasyonu 2023 yıl sonu için %22.3, 2024 yıl sonu için %8.8 olarak açıkladı. Kademeli olarak yükseliş eğiliminde olan Dolar/TL kurunun 18.85 üzerindeki fiyatlamalarında Türk Lirası aleyhine işlemlerin kuvvetlenmesi beklenebilir. Bu durumda 19.10 direnç noktası test edilebilir. Kurun olası geri çekilmelerinde ise 18.75 ve 18.50 seviyeleri destek oluşturabilir.

ALTINDA YÜKSELİŞ HAREKETİ GÜCÜNÜ KORUYOR

Ons altın 2022 yılının son bölümünde başlattığı pozitif iyimserliğini 2023 yılına başlarken de devam ettirdi. Dolar endeksini 101 seviyelerine doğru geri çekilmesinin de etkisi ile altında 1950 seviyelerine doğru yükselişler yaşandı. Sarı metalde düşüş eğilimi sınırlı kalırken yükseliş hareketi gücünü koruyor. 1950 seviyesinin üzerinde tutunması halinde 2000 sevilerine doğru yükselişler izlenebilir. 1900 psikolojik seviyesinin altında ise sırasıyla 1860 ve 1815 seviyelerinin destek oluşturması beklenebilir.

GLOBAL EKONOMİ, GÜÇLÜ GÖRÜNÜMÜNÜ KORUYOR

Şubat ayının ilk günlerinde küresel piyasalarda gözler FED, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’nın toplantılarında olacak. Piyasada oluşan genel beklenti; FED’in 25 baz puan, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankalarının ise 50’şer baz puan faiz artırması yönünde.  ABD’de üst üste 6 ay yıllık olarak düşüş gösteren TÜFE enflasyon verisi sonrası, FED’in daha güvercin bir tutum gerilemesi bekleniyor. Bununla beraber son dönemde açıklanan veriler istihdam piyasasının sıkı duruşunu koruduğuna ve büyüme ivmesinin sürdüğüne işaret ediyor. Global ekonomi güçlü görünümünü korurken FED’in faiz indirimine gitme ve bu yönde sözlü yönlendirme yapma konusunda aceleci davranmayacağı ve sıkılaşma döngüsünü yavaşlatacağı bekleniyor. Bu gelişmelere paralel, DXY Dolar endeksinin düşüş eğiliminin ve majör borsalar ile riskli varlıklarda başlayan yükseliş trendinin devam etmesini bekliyoruz.

YÜKSELİŞLE BİRLİKTE MEVDUAT FAİZLERİ, BİST’E ALTERNATİF YATIRIM İMKANINA KAVUŞTU

Yurtiçi piyasalarda ise, seçim öncesi gelişmeler/açıklamalar ve Liralaşma Stratejisi kapsamında bankacılık sektörüne ilişkin regülasyonlar piyasaların ana odak noktası olacak.  Makro ekonomi tarafında ise başta sanayi üretimi ve enflasyondaki seyir takip edilecek. Negatif reel faiz politikasının sanayi tarafında öncü göstergelerde toparlanma getirip getirmeyeceği yakından takip edilecektir. BIST’te ise Şubat ayında bilanço dönemi dolayısıyla sektör bazlı ve hisse bazlı ayrışmalar yaşanması beklense de yükselişlerin satış fırsatı olarak kullanılarak dalgalı zayıf seyrin devam edeceğini düşünüyoruz. Temel anlamda yukarı yönde potansiyel devam etse de özellikle seçim belirsizliğinden kaçınmak isteyen yatırımcıların mevduat faizlerindeki yükselişle birlikte BIST’e alternatif yatırım imkanına kavuşması, kısa vadede BIST’e olan ilgiyi zayıflatabilir.  Şubat ayı genelinde BİST-100 Endeksi’nin 4.600-5.500 aralığında geniş bantta dalgalanabileceğini düşünüyoruz. Ay içinde 4.700 ve altına düşüşlerin orta vade için yeniden alım fırsatı olarak değerlendirilmesini, 5.500 ve üzerine yükselişlerin ise kısa vadeli kar satışı fırsatı olarak değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Osman Göktan

Şeker Yatırım Genel Müdürü

goktan@turcomoney.com

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası