Son Haberler

Tarımsal mucizeler kenti: Konya

Şubat ayında bir arkadaşımın davetiyle gittiğim Konya‘da, hayatımın en gururlu ve özel bir gününü yaşadım. Gezdiğim, gördüğüm muhteşem yatırımları, tattığım lezzetleri, tanıdığım çok özel bir insanı, mutluluğumu ve izlenimlerimi kısaca da olsa, Türkiye’nin ekonomik gücünü dünyaya duyuran, TURCOMONEY Dergisi’nde okurlarımla paylaşmak istedim. Konya Şeker tarafından ağaçlandırılan, yeşillendirilen Konya‘da 15 yıl içinde yakalanan başarı olağanüstü. Tamamen sağlıklı ortamlarda topraksız yetişen meyveler, sebzeler, sıcak su havuzlarında üretilen Tilapia (kırmızı çupra) balıkları, ülkemizi en büyük büyükbaş et ve süt hayvanı üretme, besleme çiftlikleri, dünyanın en büyük entegre et ve süt ürünleri fabrikası, kendi enerjisini kendi üreten termik santralleri, pancar şekeri üretimi ve bu şekerle üretilen, ürünlere ait tesisler, bitkisel sıvı yağ üretim tesisleri, doğal depolamalı, dondurulmuş parmak patates üretim tesisleri ve on binlerce insana sağlanan bilinçli ve güvenilir iş ve istihdam imkanları. Tarımsal bir mucizenin yaşandığı Konya‘yı ve Konya Şeker‘i anlatmak sayfalara değil, kitaplara sığmaz. 1999 yılında 1 tesis ve 50 milyon dolar borçla, Recep Konuk tarafından yönetimi devralınan Panko Birlik’in gücü ve varlığı azimli, bilgili ve çalışkan insanların elinde 7 yerleşkede, 35 tesis, 3 termik santral, 3 laboratuar, 3 hayvan üretim-yetiştirme çiftliği ve Konya’yı ağaçlandıran fidanlıkla birlikte, bugün milyar dolarla ölçülemeyecek boyutlara taşındı.

Aynı gün (7 Şubat) Ak Parti milletvekilliği aday adaylığını da açıklayan Konuk, tesisleri gezerken yaptığımız sohbette “Tarımsal üretim ve gıda sanayisinde Konya‘yı Türkiye’nin en büyüğü yaptık. Şimdi sıra bu konuda Türkiye‘yi dünyanın en büyüğü yapmak” dedi. Kullandığı elektriği kendi üreten, çiftçisinin ürettiği pancardan şeker, şekerden de çikolatalı, sütlü, fındıklı, unlu birçok mamul üreten (glikozsuz), çiftçisinin ve kendi yetiştirdiği hayvanların yemini de atıkları ile kendi üreten, bu hayvanların et ve sütlerinin işlendiği dünyanın en büyük entegre et ve süt ürünleri fabrikasını Konya‘da kuran, yüzlerce dekar seralarında, topraksız sebze, meyve üreten, diğer tesislerinde kullanılan, arıtılmış sıcak suda Tilapia Balığı üreten, çiftçisinin patatesini doğal depolar yaparak muhafaza eden, parmak patates olarak işleyen ve dondurarak pazarlayan, üretim atıklarından biyogaz yapan Konya Şeker’in, tüm yenilebilen ürünleri TORKU adını taşıyor. “Tüm ürünlerimiz helal belgeli olup, sağlığa yararlı vitamin ve yağları eksiksiz taşır, Divan-ı Lügat‘it Türk‘den alınan ve ipeksi, saf ve temiz manasına gelen Torku adı ile tüm dünyaya pazarlanıyor. Markamız dünya inovasyon ligi şampiyonudur. ürettiğimiz hayvan yemleri dâhil, hiçbir ürünümüzde sağlığa zararlı katkı maddesi, boya ve hatta başka gıda maddeleri bile bulunmaz. Benim ailem, torunlarım, dostlarım, çalışanlarım gibi herkes Torku markalı ürünleri gönül rahatlığıyla tüketebilir.” diyen ve ertesi sabah, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Güney Amerika iş gezisine katılan, değerli insan Sn. Recep Konuk‘a, yakında bir üyesi olacağına inandığım TBBM‘de millete hizmet yolunda da başarılar dilerim

Gastronomi

M. Vasfi Pakman

Lezzet Markaları Derneği Başkanı

pakman@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası