Son Haberler

Türkiye, sağlıkta OECD ülkelerinin neresinde?

Sağlık harcamalarında OECD ortalamasının halen gerisindeyiz ama sağlıkta büyüme hızımız OECD ortalamalarının çok üzerinde!

Avrupa Birliği’nin temelleri 1. ve 2. Dünya Savaşlarının yarattığı maddi ve manevi kayıpların çektirdiği acıların Avrupa’da bir daha yaşanmasını önlemek amacı ile atıldı. Türkiye’nin AB’ye entegrasyon süreci ise 1963 yılında Ankara Anlaşması ile başladı. Bu süreç, halen devam ediyor.

Avrupa ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlamak amacının yanında, “Ortak Pazar”ın kurulması ile tek pazar yaratıp malların, sermayenin, kişilerin ve hizmetlerin serbest dolaşımını da sağlandı. Ancak ilk sıralarda önem verilmeyen sağlık politikaları her geçen gün Avrupa vatandaşlarının sağlık konusunda sıkıntılarının artmasına sebep oldu.

SAĞLIK HARCAMALARI ARTIYOR

Ülkelerin zaman içerisinde gelirlerini ve vatandaşların yaşam kalitelerini arttırmaları, sağlık harcamalarında da artışa sebep oldu. Ekonomik verilerdeki olumlu yükselişle birlikte, ülkelerin sağlık harcamalarının da buna parelel olarak yükseldiği gözleniyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye ülkeler ortalamasında, toplam sağlık harcamasının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranı 2013 yılında %8,9’dur. Türkiye’de ise bu oran, 2013 ve 2014 yıllarında %5,4 olarak gerçekleşti.

Harcamanın düşük olmasının yanı sıra kişi başına sağlık harcamasının yıllık büyüme oranı ise 2010-2013 yılları arasında OECD ülkeleri ortalamasında % 3,7 iken Türkiye % 5,4 lük bir büyüme hızı ile olumlu bir fark yaratmış görünüyor.

Türkiye’nin sahip olduğu büyüme potansiyeli, yatırımcılar tarafından çok iyi değerlendirildi. Son 10 yılda sektöre yapılan yatırımlar ile ciddi bir ivme kazanıldı. Halen büyüme potansiyeline sahip olan sağlık sektörüne bölgesel sıkıntılarımız sebebi ile yatırımcılar, son iki yıldır çekimser davranıyor. Ama hiç bir zaman da uzaklaşmadı. Çünkü böylesi büyüme potansiyeli yüksek olan değerli bir pazarı bulunduğumuz coğrafyada başka bir ülkede rahatlıkla gerçekleştiremeyeceklerini farkındalar.

Bu sıkıntılı ekonomik süreçte doğru araştırmaları yapan ve ilk adımları atan yatırımcılar, Türkiye ve bölgede önümüzdeki yıllarda pazar belirleyici konumunda olacak. Yani vizyoner ve stratejileri doğrultusunda sistemli bir ilerleyişi olan kurumlar kazanmaya devam edecek.

Dilerim ki bir gün dünya sağlık markası olabilecek bir Türk markası çıkarabiliriz.

Sağlıcakla kalın,

Selin’den

2013 Sağlık Harcamaları Karşılaştırması

Kaynak:

www.tuik.gov.tr

www.tkhk.gov.tr

Eurosat

World Health Organisation

Selin Yıldırım

yildirim@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası