Son Haberler

Enerji sektörüyle dünya devi oluyor

turkmenistan_enerji_sektoruyle_dunya_devi_oluyor_2.jpg Bağımsızlığının 20. yılını büyük törenlerle kutlayan Türkmenistan, enerji alanındaki uluslararası konumunu giderek sağlamlaştırıyor. 2010 sonu itibariyle, dünyanın en büyük 4. doğal rezervlerine sahip olan bu ülke; Rusya Federasyonu, çin ve İran’a doğalgaz ihraç ediyor. 2009 yılında dünyanın en uzun doğalgaz boru hattını-Türkmenistan-çin boru hattını hayata geçirerek, çin’in dev enerji pazarına doğalgaz ihraç etmeye başlayan Türkmenistan, Ocak 2010‘da İran’a ek bir boru hattı inşa ederek, bu ülkeye olan doğalgaz ihracını daha da arttırdı.

Türkiye, Avrupa ülkeleri ve Hindistan gibi ülkeler Türkmen doğalgazını satın almak için çeşitli girişimlerde bulunuyor. Bu amaçla Trans Hazar Gaz Boru Hattı, Nabucco Gaz Boru Hattı ve TAPI Gaz Boru hatları gibi projeler geliştirildi. İlgili ülkeler, şirketler ve finans kurumları bu projeleri hayata geçirmek için çeşitli çalışmalar yapmayı sürdürüyor.

ENERJİDE TüRKMENİSTAN‘IN AĞIRLIĞI ARTIYOR
“Gaffney Cline & Associates” şirketinin verilerine göre, Güney Yolöten –Osman, Minara (Galkınış) ve Yaşlar gaz sahalarının doğalgaz rezervi 26,2 trilyon metreküp olarak hesaplanıyor. Ancak, bu sahanın batı, kuzey-batı ve güney-doğu kısımlarında araştırmalar tamamlanmadığı için bu oranın daha da yükselmesi olasıdır. Uluslararası Enerji Ajansının “World Energy Outlook-2009” raporuna göre, şu an için dünyanın en büyük doğal sahası İran ve Katar’ın sınırlarında yer alan North Field/South Pars gaz sahasıdır.

Ofshorede bulunan bu gaz sahalarının toplam rezervi 42 trilyon metreküptür. 2009 yılı sıralamasına göre, ikinci sırada 10,2 trilyon metreküp rezerv ile Urengoy (Rusya Federasyonu) sahası bulunmaktaydı. Ancak, GCA denetim şirketinin yaptığı yeni çalışmalar sonucunda vurgulandığı gibi Güney Yolöten-Osman (Galkınış) sahası yeni veriler ışığında ikinci sırada yeralıyor.

26.2 TRİLYON METREKüPLüK DOĞALGAZ SAHASI
North Field/South Pars gaz sahası offshorede bulunuyor. Güney Yolöten-Osman (Galkınış) sahasının kara yer parçasında bulunduğunu göz önüne aldığımızda, dünyanın en büyük onshore, yani kara yer parçasındaki doğalgaz sahasının Türkmenistan sınırlarındaki Güney Yolöten-Osman (Galkınış) gaz sahası olduğunu görüyoruz.

Türkmenistan’daki yüzlerce doğalgaz sahalarından sadece Güney Yolöten –Osman, Minara (Galkınış) ve Yaşlar gaz sahalarının toplam rezervinin 26,2 trilyon metreküp olduğunu hesaba kattığımızda bu sahaların rezervinin, Türkiye’nin günümüzdeki toplam doğalgaz tüketimini 690 yıl süreyle karşılamaya yetecek miktarda olduğunu görürüz. Aynı hesaplama, Avrupa’nın en büyük doğalgaz pazarlarından İngiltere için 278 yıl, Almanya için 323 yıl, dünyanın en büyük doğal gaz pazarlarından birisi olması beklenen çin için 240 yıl, Hindistan için ise, 429 yıldır.

Şüphesiz ki, bu ülkelerin doğalgaz tüketimi giderek artıyor. Dış politikasında tarafsızlık siyasetini icra eden Türkmenistan’ın sınırlarında dev miktarlarda doğalgaz rezervinin bulunması şüphesiz ki, global enerji güvenliği için de önemli güvencedir.

Zira üzerine aldığı enerji yükümlülüklerine daima sadık kalması ile bilinen Türkmenistan‘ın, Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov’ın liderliğinde pazarını çeşitlendirmesi ve “win-win” enerji stratejisini hayata geçirmesi bekleniyor.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!

TURCOMONEY MART 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE

AYRICA D&R, KEMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ, NT MAĞAZALARINDA…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası