Son Haberler

Yunanistan`da mutlu son!

yunanistanda_mutlu_son_2.jpg Yunanistan’ın vereceği yeni tahvillerin 2014’e kadar kupon faizi % 2, 2015-2020 için % 3 ve 2020 sonrasında % 4.3’e yükselecek. Borcun, GYSH’ye oranı 2020’de % 120,5 olacak. IMF ne kadar katkı yapacağına Mart’ın ikinci haftasında yapacağı İcra Kurulu toplantısında karar verecek.

Troyka denetçilerinin kalıcı olup olmayacağı ve AB’nin 12 ülkesinin büyüme ile istihdam önlemi isteklerine Fransa ve Almanya’nın karşı çıkması ise henüz yanıtı olmayan sorular. Peki nedir bu istekler? ‘‘Hizmet sektörlerini liberalleştirmek ve iç piyasayı güçlendirmek, 2015‘de tek dijital bir pazar yaratmak, 2014‘te tek enerji pazarını tamamlamak, araştırmayı, kalkınmayı ve yeniliği teşvik etmek, ABD ve kalkınmakta olan ülkelerle serbest ticari anlaşmaları tamamlamak, bürokrasiyi azaltmak, finans sektörünü istikrara kavuşturmak ve piyasaları esnek hale getirmek” yani full özelleştirme.

Yunanistan son anlaşmasının ardından şimdi de özel sektör kreditörlerinin daha önce razı oldukları % 70’lik kesintinin, %75’e çıkması ile sorun yaşamasının önüne geçmek ve gönüllü takasa yanaşmayanlar için çoğunluğun kabul ettiği koşulların, herkes için geçerli olacağı yaptırımları getiren ( bir nevi zorunlu takas), “ortak etki hükmü” yasa tasarısının hayata geçmesi için çalışacak.

YUNAN TAHVİLİNDEKİ ZARAR ŞİRKETLERİ VURDU
Nitekim Yunanistan tahvilinde yazılan zararlar şirketlerin bilançolarında ağırlığını hissettirdi ve zararlara sebep oldu. Fransa’dan Credit Agricole dördüncü çeyrekte Yunanistan tüketici bankacılığı ağı için ayırdığı para ve yatırımlarında yazdığı zararlar sebebiyle zarar etti. Bankanın net zararı 3.07 milyar euro oldu. Almanya’dan Commerzbank Yunan tahvillerinde 800 milyon euro zarar kaydetti.
Banka sermaye araçlarını ve garantili menkul kıymetleri hisseye çevirerek sermayesini yüzde 10 artıracak.

Bankanın yeni sermaye kuralları kapsamında 5.3 milyar euro açığı var. Deutsche Telekom, dördüncü çeyrekte net 1.3 milyar euro zarar etti. Yunanistan’ın nakit ödeme yapamamasıyla gerçekleşemeyen T-Mobile anlaşması zararın en önemli etkeni. Royal Bank of Scotland 2011 yılında 2 milyar sterin zarar ettiğini açıkladı. Euro Bölgesi krizinin yatırım bankacılığında yarattığı baskı ve Yunan tahvilinden edilen zararlar kar hanesini olumsuz etkiledi. Fransa-Belçika bankası Dexia 2011 yılında 11.6 milyar euro zarar ederken, Yunan tahvillerinde yazdığı zarar ise 3,4 milyar euro.

LİKİDİTE AKIŞI MERKEZİ DE DEĞİŞTİRDİ
ECB’nin likidite operasyonları, FED’nin faizleri 2014 sonuna kadar düşük tutacağını açıklaması, BoE ve BoJ’un alım programlarını artırması, RBI ve PBoC’un zorunlu karşılık oranlarındaki indirimi sonuç olarak parasal genişleme adımları, gelişen ülkelere likidite akışının devam etmesi TCMB’nin davranış ve beklentilerinin değişmesine neden oldu. TCMB, % 12,50 olan gecelik faiz koridorunun üst sınırını % 11,50’ye çekerken, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik borçlanma imkanı sağlayan faiz oranını % 12’den % 11’e düşürdü,

PETROL SAHNE ALMA NİYETİNDE!
Piyasaların gözü, Yunanistan dan sonra haklı olarak enerji fiyatlarına yöneldi. İran üzerinde yoğunlaşan gerginlik, Yunanistan gelişmeleri FED Başkanı Bernanke’nin imalat sektöründeki toparlanmanın cesaret verici olduğunu belirttiği ve faiz oranlarının 2014 sonuna dek düşük kalacağını yinelediği Senato’da yaptığı konuşması zaten Brent petrol fiyatlarında son dönemlerde yükseliş trendini desteklemişti. İran’ın İngiltere ve Fransa’ya petrol satışını durdurması ki; İran nükleer programının petrol arzı konusunda endişelere yol açması ile yükselişine devam eden petrol fiyatları, Almanya´da iş güveninin beklenenden yüksek gelmesinden de destek alarak 3 Mayıs´tan bu yana görülen en yüksek seviye olan 124.1’e çıktı.

Petrol fiyatlarındaki artış, dünya ekonomisi için olumsuz bir gelişme olmasına rağmen, küresel ekonomi üzerinde şimdilik büyük bir etki yaratmayacak gibi gözüküyor. Ancak, fiyatların yükselmeye devam etmesi durumunda, küresel büyüme üzerindeki etkisi hissedilir hale gelebilir. Türkiye’nin yıllık enerji ihtiyacının, % 55’inin petrol ürünleri, % 37’lik kısmının ise doğalgaz ve % 8’inin yan ürünler olduğu göz önüne alındığında petrol fiyatlarının ekonomimiz üzerindeki baskısını rakamsal olarak görebiliriz.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!

TURCOMONEY MART 2012 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE

AYRICA D&R, KEMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ, NT MAĞAZALARINDA…

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası