Son Haberler

“DEİK yeniden özerk olsun”

Türk iş dünyasının en büyük örgütlerinden DEİK’in Genel Kurul yapıldı. Genel Kurul’da, DEİK Başkanı Nail Olpak ile yola devam kararı alındı. Ali Koç, Murat Ülker, Güler Sabancı, Rona Yırcalı ve Ferit Şahenk gibi iş dünyasının güçlü isimleri, yönetimden ayrıldı. 

DEİK Genel Kurulu’a damgasını vuran konuşma ise ise kurucu başkan Ali Coşkun’dan geldi.  DEİK’in Kurucu Başkanı Coşkun DEİK’in yeniden özerk olmasını teklif etti.

Genel Kurul’da ustalara saygı başlığı ile DEİK’e katkı sunan isimlere ödül takdim edildi. DEİK Kurulu Başkanı, Sanayi ve Ticaret eski Bakanı ve Turcomoney yazarı Ali Coşkun ile birlikte iş dünyasının duaiyen isimlerinden Nihat Gökyiğit’e de ödül takdim edildi. 

Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu (DEİK) 33. Olağan Genel Kurulu’nu tamamladı. 11 Ocak’ta yapılan İş Konseyleri seçimleri öncesi ve sonrası DEİK kulisleri hareketli görüntülere sahne oldu.

Dün yapılan Genel Kurul’da ise oldukça ilginç anlara sahne oldu. Genel Kurul’a Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, bir dönemin efsanesi olarak anılan Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve çok sayıda iş dünyası temsilcisi katıldı.

İŞ DÜNYASININ ÜNLÜ İSİMLERİ, YÖNETİMDEN AYRILDI

Yeni oluşturulan DEİK Yönetim Kurulu’nda Ali Koç, Murat Ülker, Güler Sabancı, Rona Yırcalı ve Ferit Şahenk gibi iş dünyasının güçlü isimleri yer almadı. Nail Olpak ile yola devam kararı alındı.

Genel Kurul’da DEİK’i bakanlığa bağlayan eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de yer aldı. Daha önce özerk yapıda olan DEİK, Bakanlığa bağlandıktan sonra TÜSİAD ve TEPAV gibi bağımsız kurumlar kurucu üyelikten ayrılmışlardı. Hatta Zeybekci’nin bakanlığı döneminde DEİK’in İstanbul’daki merkezinde bir makam odası açtığı söylenir.

“DEİK, YENİDEN ÖZERK OLMALI”

İşte DEİK Genel Kurul’u kapsamında verilen “Ustalara Saygı Ödülleri” töreninde konuşan ve ödül alan DEİK Kurucu Başkanı, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, DEİK’in yeniden özerk olmasını teklif etti. Coşkun, “DEİK Kurucu Başkanı olarak Sayın Cumhurbaşkanı’na arz etmek isitediğim bir teklifi takdirlerinize sunuyorum” dedi.

Sözleri büyük bir ilgi ve dikkat çeken dinlenen Turcomoney yazarı Ali Coşkun, sözlerine konuşmasına şöyle devam etti: “Her ne kadar bakanlarımız büyük bir fedakarlıkla destek verseler de, ki aramızda DEİK’in bir yasa değişikliğiyle bakanlığa bağlanmasından sonra hizmet veren arkadaşlarımız var. Aramızda yetişmiş olan bakanımız Ruhsar Pekcan hanımefendi arkadaşımıza teşekkür borçluyuz. Ancak bir gerçeği belirtmek istiyorum. Kürselleşen dünyada görünüm DEİK’in devletçi bir yapı olarak değerlendirmesidir. İş dünyamızın her iki taraf konsey üyelerinde de sıkıntı vermektedir. Bizzat tanıdığım yabancı iş adamları da şikayette bulunmuşlardır. Bu bakımdan yine önümüzdeki günlerde, bakanlarımızın desteği olacak, denetim olacak ama görünümün uluslararası alanda netlik kazanması bakımından yeniden hür teşebbüsün yönetimine kavuşturulmasını takdirlerinize arz ediyorum.”

KARARNAME ALGIYI ETKİLEDİ

Eski Bakan Coşkun’un önerisi kabul görürse DEİK’in yeniden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesine alınabilir. Konuştuğumuz iş insanları bütün dünyada bu tür kurumların başında devlet ile iş yapan güçlü şirketlerin başından gelme kişilerin yer aldığını ancak DEİK’in Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Bakanlığa bağlanmasının şekli açıdan bir algı oluşturduğu için dış dünyada sıkıntı yarattığını ifade ettiler. Yine Ali Coşkun’un konuşmasında ifade ettiği dış dünyadaki sıkıntılara biz de “DEİK mektubunu kimler, neden yazdı?” başlıklı haberimizde şu ifadelerle dikkat çekmiştik:

“Oysa bazı iş insanları, bazı yabancı ülkelerdeki muhataplarının DEİK’e ‘Türk Devleti’nin istihbarat kurumu’ gözüyle baktıklarını, bu algının değiştirilmesi gerektiğini söylüyorlar.” Diğer yandan Genel Kurul’da konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Özellikle gelişmiş ülkelerin küresel ekonomide başlatmış oldukları korumacılık eğilimleri ve artan ticari engellere rağmen Türkiye’nin dinamizmini koruduğunu vurguladı. Bakan Pekcan, “İhracat artışına devam ediyoruz. Hangi ülkeye gidersek gidelim Türk iş dünyasının başarılarına şahit oluyoruz. Biz gittiğimiz yerlerde Türk firmalarının ürünlerinin kalitesi, işlerinin zamanında teslimatı ve satış sonrasında ürünlerinin arkasında olmalarını memnuniyetle dinliyoruz” dedi.

DEİK Ali Coşkun ödül ile ilgili görsel sonucu

USTALARA SAYGI

Ustalara Saygı Ödülleri Töreni’nde, DEİK’in temel taşlarından birini atan Türkiye-ABD İş Konseyi Kurucu Başkanı merhum Mehmet Ersin Faralyalı’nın ödülünü oğlu Serdar Faralyalı’ya eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve DEİK Başkanı Nail Olpak verdi. İlk Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı merhum Feyyaz Berker’in ödülünü Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ercan Kumcu’ya eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve DEİK Başkanı Nail Olpak verdi. DEİK’in Şeref Üyesi ve aynı zamanda yaşayan en kıdemli üyesi Ali Nihat Gökyiğit ödülünü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve DEİK Başkanı Nail Olpak’tan aldı. İlk DEİK Başkanı ve eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun’a ödülünü ise Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve DEİK Başkanı Nail Olpak takdim etti.

 

DEİK yönetimi belirlendi

DEİK’İN 4 HEDEFİ

DEİK’in yeni çalışma dönemindeki hedeflerinden bahseden Başkan Nail Olpak, “Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda, ‘etkin lobicilik’ faaliyetleri yürüteceğiz. Bu noktada önceliğimiz ABD ve AB ülkeleri olacak. ‘Ticari Diplomasi’ hedeflerimize ulaşmak için maddi ve manevi bütün enstrümanlarımızı, tüm gücümüzü sonuna kadar kullanacağız” dedi.

Liderlerin belirlediği ticaret hedeflerini yakalanın ikinci öncelikleri olacağını kaydeden Olpak, şunları söyledi: “Nasıl ABD ile 100 milyar dolar, yüzde 50-50 dengeli ikili ticaret hedefimiz var ve bunun iş dünyası adına gereğini yapmak bize düşüyorsa, benzer şekilde 100 milyar dolar hedefimiz Rusya ile de var. ABD ile hedefimiz için sektörler bazında çalışarak hazırlıklarımızı yaptık. Liderlerimizin atacakları adımları bekliyoruz. Üçüncü hedefimiz ise, ticari diplomasiyi anlatmak için Anadolu’yu karış karış dolaşacağız. Kurucu Kuruluşlarımızın da desteğini alarak hedefimiz, daha fazla firmamızı yurt dışına açmak ve Ticari Diplomasi çalışmalarımızın içine katmak. Ayrıca, Diasporamızın geleceği ve ülkemizin menfaatleri için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Bu da yeni dönemdeki dördüncü hedefimiz olacak.”

 

 

DEİK’İN YENİ YÖNETİMİ 

96 Kurucu Kuruluş ve Kurumsal Üyeye sahip DEİK’in 33’üncü Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde, 4 yıllık yeni dönemde görev yapacak 35 Yönetim Kurulu Üyesi ve 5 Denetim Kurulu Üyeleri seçildi. 4 ana Kurucu Kuruluşunu temsil eden Başkanların, daimi Başkan Yardımcıları olarak görev yaptığı DEİK Yönetim Kurulu’nun diğer üyelerini, kurucu kuruluş ve kurumsal üyeleri temsilen 9 üye, İş Konseyi Başkanlarından 11 üye, DEİK üyesi 10 üye ve Yönetim Kurulu Başkanı ile birlikte toplamda 35 asil Yönetim Kurulu Üyesi oluşturuyor.

146 İş Konseyi ile dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini sürdüren DEİK’in yeni dönemde görev alan Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu Üyelerinin isimleri şöyle;

 

DEİK YÖNETİM KURULU
Adı Soyadı DEİK Unvanı
Nail Olpak Yönetim Kurulu Başkanı
M.Rifat Hisarcıklıoğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
İsmail Gülle Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Abdurrahman Kaan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Mithat Yenigün Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ayşem Sargın Yönetim Kurulu Üyesi
Çetin Nuhoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Baran Çelik Yönetim Kurulu Üyesi
İbrahim Burkay Yönetim Kurulu Üyesi
Firuz B. Bağlıkaya Yönetim Kurulu Üyesi
Mahsum Altunkaya Yönetim Kurulu Üyesi
Şekib Avdagiç Yönetim Kurulu Üyesi
Ümit Leblebici Yönetim Kurulu Üyesi
Yaşar Doğan Yönetim Kurulu Üyesi
Ali Kibar Yönetim Kurulu Üyesi
Berna Gözbaşı Yönetim Kurulu Üyesi
Cengiz Özdemir Yönetim Kurulu Üyesi
Fuat Tosyalı Yönetim Kurulu Üyesi
Mehmet Ali Yalçındağ Yönetim Kurulu Üyesi
Murat Kolbaşı Yönetim Kurulu Üyesi
Fatih Gürsoy Yönetim Kurulu Üyesi
Steven Young Yönetim Kurulu Üyesi
Ebru Özdemir Yönetim Kurulu Üyesi
Ümit Kiler Yönetim Kurulu Üyesi
Zeynep Bodur Okyay Yönetim Kurulu Üyesi
Orhan Cemal Kalyoncu Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet Çalık Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet Nazif Zorlu Yönetim Kurulu Üyesi
Cüneyd Zapsu Yönetim Kurulu Üyesi
Tuncay Özilhan Yönetim Kurulu Üyesi
Başar Arıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi
Muzaffer Çilek Yönetim Kurulu Üyesi
Prof. Gazi Yiğitbaşı Yönetim Kurulu Üyesi
Vahap Küçük Yönetim Kurulu Üyesi
Osman Aksoy Yönetim Kurulu Üyesi

DEİK DENETİM KURULU

Ad Soyad Ünvan
Gürsel Baran Denetim Kurulu Üyesi
Latif Aral Aliş Denetim Kurulu Üyesi
Mahmut Özgener Denetim Kurulu Üyesi
Z. Altan Elmas Denetim Kurulu Üyesi
Mehmet Koç Denetim Kurulu Üyesi

 

 

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası