Siz okurlarıma otonom taşıtlar çağının çok yaklaştığını yazılarımda duyurmaya önem veriyorum. Çünkü çok değil, 2030 yılına kadar Avrupa kıtası dahil bir çok kıtada robotaksiler hayatımızın içinde olacak.
Otonom sürüş yapabilen Yeni Enerji Taşıtları(NEV) endüstrisinin gelişiminde Çin ve ABD’nin yarış halinde. Bu iki ülkeye kısmen Avrupa ülkeleri de dahil olmaya çabalıyor. Ama Çinli oyuncular çok daha hızlı. Ortadoğu pazarına ABD’li rakiplerinin önünde girmek üzereler. Bundan geçenlerdeki bir yazımda söz etmiştim.
Nitekim Çinli Baidu‘nun robotaksi kolu olan Apollo Go, 2026 yılının ilk çeyreği içinde Dubai’de robotaksi işletmesini başlatacağını duyurmuş oldu. Dubai Ulaştırma Otoritesi ile yaptıkları anlaşmaya göre ilk denizaşırı uygulaması Dubai’de olacak. Apollo Go, 2027 yılı sonuna kadar Dubai yollarında binin üzerinde robotaksiyi devreye almış olmayı hedefliyor.
BAIDU DÜNYA GENELİNDE 1000’İ AŞKIN ROBOTAKSİ İŞLETİYOR
Baidu, Dubai devletinden aldığı izin belgesiyle bölgede 50 robotaksiden oluşan filoyu belirli güzergahlarda test etmeye devam ediyor. Testlerde; her bir robotaksinin içinde acil durumlara müdahale için bir görevli bulunuyor. Baidu yetkilileri, orta doğu coğrafyasını otonom taşıt teknolojilerini yaygınlaştırmak için çok uygun görüyorlar. Bu anlamda Dubai ilk ülke olarak dikkati üzerine toplayacak. Baidu, halen dünya genelinde bini aşkın robotaksi işletiyor. İlk uygulama alanı olan Wuhan kentindeki işletmeye her bir robotaksi ekledikçe kar ürettiğini, dolayısıyla yeni pazarlara açılabileceğini söylüyor.
ORTADOĞU PAZARI, DİĞER ÇİNLİ ROBOTAKSİ İŞLETİCİLERİ İÇİN DE CAZİP BİR PAZAR
Tabii Ortadoğu pazarı sadece Baidu için değil, diğer Çinli robotaksi işleticileri için de cazip bir pazar. Diğer iki Çinli işletici Pony AI ve WeRide firmaları da Ortadoğu’ya açılmak üzere. Baidu Abu Dhabi için Autogo ile ortaklık kurmuşken Pony AI ve WeRide Dubai için Uber ile işbirliğine gittiler.
Avrupa pazarına yönelik Çinlilerin girişimi olarak ise Apollo Go ile Lyft‘in geçen Ağustos ayında işbirliğine gittiğini gördük. Bu işbirliği ile ilk olarak Almanya ve İngiltere’de robotaksi işletmesi başlatılacak.
OTONOM SÜRÜŞ, ARTIK HIZLA TİCARİLEŞMEK ÜZERE
Görüldüğü gibi otonom sürüş artık hızla ticarileşmek üzere. Bildiğimiz taksi işletmesine göre çok daha ucuz ve verimli olması, yolcularına bir çok yenilik, yol güvenliği ve kullanım kolaylığı vadetmesi büyük avantaj. Özellikle gençlerin otomobil sahipliğinden uzaklaşıp otomobil paylaşımına hızla yönelmesi otonom robotaksilerin önünü açıyor.
Tesla‘nın da 2026’dan itibaren otomobil satışını bırakarak robotaksi alanına yoğunlaşacak olması dikkat çekici. Sonuç olarak birkaç yıl sonra otomobil sahiplenmenin anlamını yitirdiğini görmek çok ilginç olacak. Öyle ya, direksiyonu olmayan ve bizzat süremeyeceğimiz otomobili neden satın alalım?
İbrahim AYBAR
Vesiile A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
aybar@turcomoney.com
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsim *
Email *
Bir dahaki sefere yorum yaptığımda kullanılmak üzere adımı, e-posta adresimi ve web site adresimi bu tarayıcıya kaydet.
Δ
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.