Son Haberler

`İNOVASYON İLE BÜYÜYECEĞİZ`

çuhadaroğlu Holding, alüminyum teknolojilerinin tanınması, yaygın kullanılması ve özellikle genç fikirlerle sektörün gelişmesinin desteklenmesi amacıyla her yıl öğrencilere yönelik “öğrenci Proje Yarışması” düzenliyor.

Yüksek mimar Ahmet çuhadaroğlu tarafından İstanbul’da demir doğrama atölyesi olarak kurulan şirket, bugün 80 milyon dolar cirosu, dünyanın dört bir tarafında projeler gerçekleştiriyor.
Ahmet çuhadaroğlu’nun oğlu Nejat çuhadaroğlu’nun yönettiği grup, Türkiye, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT), Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın en prestijli binalarını giydiriyor.

çuhadaroğlu Holding Genel Müdürü Kenan Aracı, alüminyum sektörünün son yıllarda inşaat sektöründe daha modern tasarımların, inovatif ürünlerin kullanılması ile birlikte hızla büyüdüğünü söylüyor. Kenan Aracı ile alüminyum sektörü, 2012 yılı değerlendirmesi ve 2013 yılı beklentileri üzerine çok önemli konuları konuştuk. Turcomoney olarak sektör ve çuhadaroğlu ile ilgili merak edilenleri sorduk.

çuhadaroğlu Holding nasıl doğdu? Nereden nereye geldi? Kuruluşundan bu güne geçen süreyi değerlendirir misiniz?
çuhadaroğlu Holding’in kurucusu Ahmet çuhadaroğlu, Sivas’ta ilkokulu okurken dedesi tarafından İstanbul’a okuması için getiriliyor. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitiriyor sonra da Mimar Sinan üniversitesi’nde mimarlık okuyor. Hayata 1954’te yüksek mimar olarak atılıyor. O dönemlerde mimari açıdan pek fazla bir iş olanağı olmadığı için kendisi bir ortakla küçük bir demir doğrama imalathanesi kuruyor. Sonra alüminyumun dış cephe ve kapı-pencere kullanımını yaygınlaşmasına yönelik birçok yatırım ve tasarım geliştiriyor. Bugün alüminyum sektöründe önemli bir paya sahibiz ve 2013 yılında 60. Yılımızı kutlayacağız.

Alüminyum sektörünün referans firmalarındansınız. çuhadaroğlu neler üretiyor, Markanız kimlere hitap ediyor?
ürün gamı olarak baktığımızda daha çok inşaat sektörüne hitap ediyoruz. üretimimizin ortalama yüzde 30’luk kısmı ise otomotivden tutun da taşımacılık sektörüne kadar çok daha farklı alanlarda kullanılıyor.

Türkiye’de ilk üreten firmayız
Araştırma- geliştirme departmanımız tarafından geliştirilen inovatif ürünler içinde kurşun, bomba ve yangına dayanıklı alüminyum kapılar var. Bunlar bizim için katma değeri yüksek ürünler. çoğu daha önceden bir şekilde farklı ülkelerden ithal ediliyordu. Şimdi Türkiye’de bu kapıları üreten ilk firmayız.

Pazar payınız nedir? Kaç çalışanınız var; cironuz ne kadar? Rakamlarla çuhadaroğlu’nu anlatır mısınız?
Türkiye’de bir milyon ton alüminyum bir şekilde değişim göstermek suretiyle farklı sektörlerde kullanılıyor. İçinde bulunduğumuz kısım ise sektörün yüzde 30’una tekabül ediyor. Yani 300 bin ton civarında ve bunun hepsi bizim ana iş grubumuz olan inşaat sektöründe kullanılmıyor. Bizim ürün gamımızın yer aldığı sektör itibari ile pazar payımız yüze 10 civarında. Türkiye alüminyum sektörü olarak bakarsak toplam üretimde yüzde 3-4 civarındayız.

çuhadaroğlu Holding’in alüminyumla iştigal eden grubu olarak bizim ciromuz ortalama 75-80 milyon dolar civarında. Alüminyumla iştigal eden gruplarımızın çalışan sayısı 450.

Dünyanın birçok yerinde varız
Hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz? İhracatınızın cironuz içindeki payı nedir?

Avrupa ülkeleri olmak üzere Almanya, Fransa, Belçika, Ortadoğu, Kuzey Afrika ülkelerine, Turki cumhuriyetlerinin birçoğuna ihracat yapıyoruz. Libya, Cezayir, Fas, Irak, Suriye kriz öncesine kadar bizim için önemli pazarlardı. Şimdi sıkıntılar var ama orta vadede düzeleceğine inanıyoruz. İran, Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan buralar da bizim için iyi bir pazar diyebiliriz.

Rusya’da daha iki sene öncesine kadar böyleydi fakat orada dışarıdan gelen ürünlere vergi koydukları için bizim gibi diğer firmalar da sıkıntı yaşadı. Şu aşamada Dünya Ticaret örgütüne üye olduktan sonra vergi düzenlemeleri yapılacağına yönelik söylemler var. Rusya pazarı önemli, iyi takip etmek gerekiyor. Toplama baktığımızda ihracatın ciromuzdaki payının yüzde 25-30 civarında olduğunu görüyoruz.

İtalya ve İspanya rekabeti zorlaştırabilir
Ortadoğu ve Avrupa’daki olumsuz gelişmeler ihracatınızı etkiledi mi?

Biz proje bazlı çalışıyoruz. Bu projelerin önceki yıllarda alındığı düşünülecek olursa şimdilik bir sıkıntı yaşamıyoruz. 2012’nin son çeyreğinde rakibimiz olan İtalya ve İspanya’nın daha düşük maliyetle pazara ürün sunduklarını gördük. Dolayısıyla rekabet zorlaştı. önümüzdeki yıl sektör açısından zor bir yıl olabilir. 2013 büyümesinin yüzde 4’le civarında öngörüldüğü ortamda alüminyum sektörü de küçülme yönünde etkilenecektir.

Mütekabiliyet yasası çıktı, kentsel dönüşümde düğmeye basıldı. Alüminyum sektörüne yansıması nasıl olur?
İnşaat sektöründeki her hamlenin bize faydası olur. Sonuç itibariyle kapı, pencere veya bina cephesini yapıyoruz. Eskiye nazaran alüminyumun kullanım alanları artmaya başladı. çünkü alüminyum farklı malzemelerle kombine edilebilen bir malzeme, iletkenlik değerini belli noktalara çekmek suretiyle ısı kaybını minimize edebiliyorsunuz.

Dünya ile karşılaştırdığımızda Türkiye’de alüminyum sektörü ne durumda?
Son on yılda kişi başına düşen alüminyum kullanımı 2,5 kilogramdan sekiz-dokuz kilograma çıktı. Mobilya ve mutfak aksamında da alüminyum kullanılmaya başlandı. Teknolojide kullanılıyor. Eskiden gelişmişlik düzeyi kullanılan kâğıtla ölçülürdü şimdi alüminyum kullanımı ile ölçülüyor. Mesela Japonya’da 35 kilolarda Avrupa ülkeleri ortalaması 25 kilo civarında alüminyum kullanılıyor. Bu bizi umutlandırıyor, sektörün önünde daha çok yol var.

HABERİN DEVAMI TURCOMONEY‘DE!
TURCOMONEY OCAK 2013 SAYISI, YAYSAT BAYİLERİNDE!
AYRICA D&R, REMZİ KİTABEVİ, KABALCI KİTABEVİ VE NT MAĞAZALARINDA..

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası