Son Haberler

Sigorta sektörünün bu yıl 30 milyar dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor

İSTANBUL (AA) – Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, 2025'in maliyetlerin kontrol altına alındığı ve sigortacılıktan kar edilebilecek bir yıl olacağını belirterek, "Sektörümüzün yıl sonunda 30 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını öngörüyor ve ülke ekonomisindeki payımızı istikrarlı bir şekilde büyütmeyi hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

TSB'den yapılan açıklamaya göre, Birliğin 71. Olağan Genel Kurulu, üye şirketlerin katılımıyla İstanbul'da düzenlendi.

Genel kurulda konuşan TSB Başkanı Gülen, geride kalan yılda birliğin konumunun değişimine odaklandıklarını anımsatarak, her paydaşı kucaklayıcı bir yapıda, ortak akılla ve istikrarlı bir şekilde büyümeyi odaklarına aldıklarını bildirdi.

Sigorta sektörünün 2024 yılında enflasyona karşı kendini korumayı başararak 26 milyar dolar büyüklüğe ulaştığını ve öz sermayesini ve öz sermaye karlılığını güçlendirdiğini vurgulayan Gülen, şu bilgileri verdi:

"Reasürans maliyetlerinin dengelenmesiyle 2025 yılında poliçe fiyatlarında artışın sınırlı olmasını bekliyoruz. İlk çeyrek sektör rakamları gösteriyor ki 2025 mali gelirlerin azaldığı, ancak maliyetlerin kontrol altına alındığı ve sigortacılıktan kar edilebilecek bir yıl olacak. Tüm bu beklentiler altında sektörümüzün 2025 yılı sonunda 30 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını öngörüyor ve ülke ekonomisindeki payımızı istikrarlı şekilde büyütmeyi hedefliyoruz."

– "Sigorta sektörünün genel mali yapısı güçlü"

Uğur Gülen, sigorta sektörünün genel mali yapısının güçlü olduğuna işaret ederek, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) finansal dayanıklılık adına son dönemde attığı adımların çok önemli olduğunu vurguladı.

Sektörde yaşanan sorunlardan bahseden Gülen, "Bu sorunların başında trafik sigortası branşı geliyor. Bu konuda en önemli çözüm yolu serbest tarifeye geçiş fakat bunu yaparken öncesinde mutlaka söz konusu branştaki maliyetlerin kontrol altına alınması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gülen, ülke nüfusundaki yaşlanmaya işaret ederek, bunun yanı sıra yaşam sürelerinin uzamasının emeklilikte geçen süreyi artırmasıyla gelir açığının ortaya çıkmaya başladığını bildirdi.

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) istikrarlı şekilde büyümesini sürdürdüğünü kaydeden Gülen, 17 milyonu aşan katılımcı sayısı ve 1,4 trilyon liraya ulaşan fon büyüklüğüyle artık vatandaşlar tarafından bir tasarruf aracı olarak kabul görüldüğünü anlattı.

Gülen, yüzde 30'luk devlet katkısının vatandaşın ilgisinde en önemli itici güç olmaya devam ettiğini, gündemde olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) hayata geçmesiyle BES'te büyüme trendinin katlanacağını kaydetti.

– "Muhtemel İstanbul depreminde 300 milyar dolarlık ekonomik kayıp bekleniyor"

TSB Başkanı Gülen, İstanbul merkezli büyük bir depremin olması durumunda, yaklaşık 300 milyar dolarlık ekonomik kayıp olacağının tahmin edildiğini ve bu kaybın yaklaşık 25-30 milyar dolarının sigorta sektörünce karşılaşacağının öngörüldüğünü aktardı.

Birlik olarak olası bir depremin önceliğinden yola çıkarak çalışılan Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandasına değinen Gülen, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu çalışmamızla deprem riskinin tüm sigorta poliçelerine sabit ve özel hazırlanmış kapsamıyla dahil edilmesinden başlayıp sigortalılığın artması, alternatif fonlar yaratılması, dağıtım kanallarının bilgi seviyelerinin yükseltilmesi ve bilinçlendirilmesi, sektörel düzenlemeler dahil olmak üzere 'sigortalıyı' odağına alan birden fazla alanda, çok taraflı ve çok boyutlu reform önerileri hazırlıklarımız hız kesmeden sürüyor."

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Haritası