Son Haberler

Makroekonomik Gelişmeler Ocak 2017

Doç. Dr. Ertuğrul KIZILKAYA

Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Kasım ayında hizmet fiyatları yüzde 0,29 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu 0,14 puan yükselerek yüzde 7,94 oldu.

Makroekonomik gelişmelere beraber göz atalım. Fiyat hareketlerine, TCMB’ye, grup yıllık enflasyonuna, yıllık enflasyona ve daha birçok konuya birlikte bir göz gezdirelim.

ENFLASYONYÜZDE 7’YE YAKLAŞTI

Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 0,52 oranında artarken; yıllık enflasyon 0,16 puan azalarak yüzde 7,0 olarak gerçekleşti. Bu dönemde özellikle gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonda görülen eğilime olumlu yönde katkıda bulundu.

ÖKTG-H VE ÖKTG-I ENDEKSLERİNİN YILLIK DEĞİŞİM ORANLARI

ÖKTG-H ve ÖKTG-I endekslerinin yıllık değişim oranları 0,12ve 0,05 puan azalarak yüzde 6,89 ve 6,99 olarak gerçekleşti. Genel TÜFE oranı ile özel kapsamlı TÜFE göstergelerinin neredeyse eşitlendiği söz konusu dönemde son dönemdeki döviz kuru gelişmelerinin çekirdek enflasyon göstergelerine etkisi toplam talepteki yavaşlamaya bağlı olarak nispeten zayıf seyretti.

 

Grafik: TÜFE ve Çekirdek Enflasyon

Kaynak: TÜİK

 

Fiyat hareketlerine dair açıklamasında TCMB “Kasım ayında hizmet fiyatları yüzde 0,29 oranında arttı, grup yıllık enflasyonu 0,14 puan yükselerek yüzde 7,94 oldu. Bu dönemde yıllık enflasyon ulaştırma ve kira grubunda geriledi diğer alt gruplarda ise yükseldi. Ulaştırma grubunda fiyatlar, karayolu ve havayoluyolcu taşımacılığı hizmetlerine bağlı olarak geriledi. Kiranın aylık artış hızı Kasım ayında birmiktar yavaşladı. Lokanta otel grubunda ise turizm sektöründeki görünüme paralel olarakkonaklama fiyatları gerilerken yemek hizmetlerinde fiyat artışları sürdü” yorumlarına yer verdi.

 

Tablo: Kasım Ayı Enflasyonu Bileşenleri

İŞSİZLİK YÜKSEK DÜZEYDE

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Eylül ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 523 bin kişi iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,3; kadınlarda ise……………

devamını okumak için;

D&R’ın internet sitesinden

http://www.dr.com.tr/Dergi/Turcomoney/Kolektif/Ekonomi-Haber/Ekonomi-is-Dunyasi/urunno=0000000370911

Dijimecmua’dan (http://www.dijimecmua.com/turco-money/) okuyabilir, satın alabilir, abone olabilirsiniz

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

İlgili Haberler

Site Haritası