Son Haberler

En fazla yıldızı parlayacak ülke: Hindistan

*Dünya ekonomisi 2008 krizinden sonra yüzde 3 gibi en düşük ekonomik büyüme performansını ve yüzde 1.2 gibi en düşük ticaret hacmi genişlemesiyle 2019 yılında geçirmiş olmasına dayalı olarak, baz etkisiyle 2020 yılında ılımlı bir toparlanma bekleniyor.

*Küresel ekonominin büyüme dinamikleri içerik değişikliğine uğramaya başladı. En önemlisi dünya nüfusundaki demografik yapıdaki değişiklikler… İlk kez 30 yaş üstü nüfus sayısı, 30 yaşı altındaki nüfus sayısının ve 65 yaş üstü nüfus sayısı 5 yaş ve altı nüfusun üstüne çıktı.

*Çin ekonomisindeki yavaşlama bundan sonra da devam edecek. Ancak gelecek bir kaç yıl içinde Çin ekonomisi dünya ekonomisi içerindeki en büyük olma hedefine ulaşacak. Çin ekonomisinin 2020 yılında yüzde 6-6.3 civarında bir büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz.

Dünya, son bir kaç yıldır ekonomik araçların politik amaçlar için en fazla kullanıldığı küresel bir konjonktür içerisine girdi. Uluslararası sivil protestolar, iklim problemleri, ticaret savaşları, ABD yaptırımları, Doğu Akdeniz gerilimi, İngiltere’nin ve bazı diğer ülkelerin AB den ayrılma girişimleri, Latin Amerika ülkelerindeki karışıklıklar, Kuzey Kore ve Batı İlişkileri, İran ve Batı ülkelerinin ilişkileri, Ortadoğu’nun devam eden klasikleşmiş sorunları ve diğerleri ile listeyi uzatmak mümkün.

Şu anda dünyada 8-9 varlıklı kişinin sahip oldukları servet 3,5-4 milyar insanın sahip olduğu servete eşit. Yine mevcut durumda 85 trilyon dolarlık değere sahip olan küresel ekonomi, 260 trilyon dolar borçluluk yapısına sahip. Bu yüksek borç orantısızlığı ve adaletsiz gelir dağılımı dünyanın en önemli ve en tahripkâr problemidir.

2020 YILINDA ILIMLI BİR TOPARLANMA BEKLENİYOR

Dünya ekonomisi 2008 krizinden sonra yüzde 3 gibi en düşük ekonomik büyüme performansını ve yüzde 1.2 gibi en düşük ticaret hacmi genişlemesiyle 2019 yılında geçirmiş olmasına dayalı olarak, baz etkisiyle 2020 yılında ılımlı bir toparlanma bekleniyor.

2020 yılında küresel büyüme oranının yüzde 3.5, ticaret hacminin ise yüzde 2.8 civarında şekilleneceğini bekliyoruz. Zira 2019 yılının son aylarında küresel imalat sanayi, büyük sanayi ve hizmetler sektörlerine ait öncü bileşik göstergeler ve ihracat siparişleri yukarı yönlü ivmelendi ve 2020 yılının 2019 yılına göre biraz daha canlı geçeceğini işaret etti.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN DIŞ SATIMLARI YÜZDE 3-4 CİVARINDA ARTACAK

Gelişmekte olan ülkelerin dış satım hacimleri 2019 yılında yerinde saymaya devam ederken, gelişmiş ülkelerin aynı dönemdeki dış satım hacimleri yüzde 2.2 civarında artış gösterdi. Ancak, 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerin dış satımlarının yüzde 3-4 civarında önemli ölçüde canlanması gerektiğini bekliyoruz.

Dış alım yönünden de her dönemde olduğu gibi gelişmekte olan ülkelerin artış hacminin yüzde 4-5 civarında, gelişmiş ülkelerin ise yüzde 1-1,5 civarında olacağı bekleniyor. Özellikle Çin ekonomisinin planladığı yüksek ithalat hacmi dünya dış ticareti açısından en önemli küresel itici bir dinamik olacak. Zira Çin 2020 yılının ilk yarısında 10 trilyon dolarlık ithalat yapmayı vadetti.

UZUN VADELİ FAİZLER YENİDEN KISA VADELİ FAİZLERİN ÜZERİNE ÇIKTI

Diğer taraftan ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede uzun vadeli faizlerin kısa vadeli faizlerin üzerine yeniden çıkmış olması, 2020 ekonomik performansının 2019 yılı performansından daha düşük olmayacağını gösterdi.

Ancak, 2020 yılının performansına ilişkin olumlu beklentiler ve toparlanma sinyalleri 2020 yılının kolay geçeceği anlamına gelmiyor. Zira ekonominin büyüme dinamikleri içerik değişikliğine uğramaya başladı.

DEMOGRAFİK YAPIDA DEĞİŞİKLİK: DÜNYA NÜFUSU YAŞLANIYOR

En önemli içerik değişmesi, dünya nüfusundaki demografik yapıdaki değişikliklerdir. Örneğin ilk kez 30 yaş üstü nüfus sayısı, 30 yaşı altındaki nüfus sayısının üstüne çıkmaya başladı. Yine 65 yaş üstü nüfus sayısı 5 yaş ve altı nüfusun üzerine çıktı. Yani nüfus yaşlanıyor.

Bu parametre ekonomik aktivitenin üretim tarafında güç kaybı sağlayacak. Japonya, Çin, Rusya, Tayland, Almanya, İngiltere gibi birçok ülke bu duruma düştü.

ÇİN EKONOMİSİNDE YAVAŞLAMA DEVAM EDECEK

Çin’in durumu da küresel ekonomi açısından önemini 2020 yılında daha da koruyacak. Çin ekonomisindeki yavaşlama bundan sonra da devam edecek. Ancak gelecek bir kaç yıl içinde Çin ekonomisi dünya ekonomisi içerindeki en büyük olma hedefine ulaşacak.

Çin ekonomisinin para ve maliye politikalarında genişlemeci uygulamalarını devreye alarak 2020 yılında yüzde 6-6.3 civarında bir büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz.

GENÇ NÜFUS AVANTAJIYLA HİNDİSTAN EN FAZLA YILDIZI PARLAYACAK ÜLKE

Genç nüfus avantajına sahip olan Hindistan en fazla yıldızı parlayacak ülkedir. Gelecek 5 yıl içerinde Hindistan ilk 5 ekonominin arasına katılabilir. Nüfusunun hızla artması nedeniyle, Afrika ülkeleri dünya dış ticareti açısından ihracatçıların dikkate almaları gereken bölge olmaya devam edecek. Fildişi Sahili, Etiyopya, Ruanda, Butan, Myanmar, Nepal, Bangladeş, Guayana ve Suriye 2020 yılında en hızlı büyüyecek ülkeler olacaklar.

Orhan Ökmen

JCR Eurasia Başkanı

okmen@turcomoney.com

 

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası