Son Haberler

TÜRKİYE`NİN FİNANS GÜCÜ Türkiye Finans

KATILIM BANKALARININ LOKOMOTİFİ OLMAYI BAŞARDI

Faizsiz bankacılığın en güçlü oyuncusu konumuna yükselen Türkiye Finans, hem kendi kulvarında hızla büyüyor, hem de konvansiyonel bankacılığın ağırlıkta olduğu Türk bankacılık sektöründe adını ilk 5’e dahil etme başarısını gösteriyor. Başarının sürdürülebilir olduğunda “gerçek başarı” sayılabileceği felsefesiyle kurumunu zirveye taşıyan Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk’e; yürüttükleri faaliyetleri, büyüme sürecini ve geleceğe dair hedeflerini sorduk:

Türkiye Finans‘ta görevi devraldığınız 2011‘den bugüne nasıl bir değişim yaşandı?
öncelikle Türkiye Finans olarak uzun dönemli stratejilerimizi belirledik. Son yıllarda finansal açıdan gücümüzü katlarken, çok daha kuvvetli bir şekilde yolumuza devam edebilmek için yeniden organize olduk. Vizyonumuz ve misyonumuzdan organizasyon yapımıza, çalışma disiplinimizden iş süreçlerimize, performans sistemimizden hedeflerimize kadar önemli bir gelişim sürecinden geçtik. Tüm bunları yaparken de temel prensibimiz olan katılım bankacılığı ilkelerinden ödün vermeden müşterilerimizin beklentilerini karşılamaya devam ediyoruz.

EN çOK KâR EDEN KATILIM BANKASIYIZ

Aktif büyüklük açısından Türkiye‘de kaçıncı sıradasınız, yılsonunda bu sıralamada hedefiniz kaçıncılık?
Uyguladığımız 5 yıllık stratejimiz doğrultusunda her yıl bankacılık sektörünün büyüme hızının yüzde 20 üzerinde bir büyüme ile, 2016 sonunda yaklaşık 40 milyar TL aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz. 2013 Mayıs itibarıyla 20.2 milyar TL aktif büyüklüğüne sahibiz. Şu an 233 şube ile hizmet veren Türkiye Finans’ı 2016’da 300’ün üzerine çıkaracağımız şube ağımız ile Türkiye’nin her yerinde güçlü dağıtım ağına sahip bir konuma getireceğiz. Son 2 yıldır, en fazla kar eden katılım bankası olduk ve verimliliği gündemimizin en üst sırasına yerleştirdik.

Yakın, orta ve uzun vadeye dönük hedefleriniz nelerdir?

Türkiye Finans olarak yüksek büyüme rakamlarına ulaşırken karlılıktan ödün vermiyoruz. 2013 Mayıs itibarıyla 123 Milyon TL kar sağladık. 2011 ve 2012 yıllarını en karlı katılım bankası olarak kapattık ve 2013 yılında da bu başarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz. 2013 yılında toplanan fonlarda yüzde 20, kullandırılan fonlarda yüzde 23 ve karlılıkta yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. Faizsiz bankacılık ilkelerinin bir gereği olarak reel sektör finansmanında uzmanlaşmış bir katılım bankasıyız. Hâlihazırda bu ilkelerin sonucu olarak kullandırdığımız fonların yüzde 46’sını KOBİ’lerin finansmanına yönlendirdiğimizi görebilirsiniz. Gelecekte de gerek büyüme potansiyelleri, gerekse yüksek verimli müşteriler olmaları nedeniyle tüm sektörün de yöneldiği üzere, KOBİ segmenti gözde segment olmaya devam edecek. Bu segment için hazırladığımız yeni ürünlerle ve bireysel müşterilerimizin finansman ihtiyaçlarına yönelik yenilikçi ürünlerimizle farklılaşmaya ve bu alanlarda büyümeye devam edeceğiz.

TüRKİYE FİNANS KREDİ NOTUNDA İLK 5’TE

Fitch tarafından yapılan ve 2011 yılında ilk kez katıldığımız derecelendirme çalışması kapsamında Türkiye’de en yüksek kredi notuna sahip 5 bankadan biri olduk. 2012 sonunda Türkiye’nin notlarının artırılmasıyla birlikte Türkiye Finans’ın YP notu BBB-‘den BBB’ye ve TL notu ise BBB’den BBB+’ya yükseltildi. Böylece bankamız yine en yüksek notu alan bankalar arasındaki yerini teyit etmiş oldu. Türkiye Finans olarak “Türkiye’nin Finans‘ı Türkiye Finans” mottosuyla sektörde iddialı bir konumdayız ve bu iddiamızı yeni çalışmalarımızla da sürdürmeye devam ediyoruz.

SERMAYEMİZİ %122 ARTTIRDIK

Türkiye Finans’ın geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği kurumsal kimlik yenileme çalışmaları, aslında markamızın son birkaç yıldır gerçekleştirdiği gelişim ve atılım programının müşterilere bir yansımasıydı. Geçtiğimiz yıl ayrıca katılım bankacılığının sağlam altyapısının ve finansman modelinin tam olarak algılanması için uzun dönemli bir reklam kampanyası başlattık. Gelişime odaklı istikrarlı bir büyüme sergilerken birçok yeniliğe de imza attık. Sermayemizi yüzde 122 oranında artırdık. Teknoloji yatırımlarımıza ağırlık verdik ve Türkiye’nin bankacılık sektöründe en modern veri merkezini hayata geçirdik.

233 ŞUBE VE 3800 çALIŞAN

Bankanızın toplamda kaç şubesi, kaç çalışanı var?

Bankamız bugün 233 şubesi ve 3800’ü aşkın çalışanıyla 1 milyondan fazla müşterisine hizmet veriyor. Yılsonu itibarıyla şube sayımızı 250’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Büyüme stratejinizden bahseder misiniz?

Türkiye Finans olarak, 2012’yi başarılı bir tabloyla kapattık, sermaye yapımızı güçlendirdik ve verimli çalışarak bu süreçte şube sayımızı yüzde 21, çalışan sayımızı da yüzde 6 artırdık. Hayata geçirdiğimiz yeni projeler ve sağlam sermaye yapımız ile büyüme hedeflerimizi istikrarlı bir şekilde gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bankacılık sektörünün üzerinde büyüme rakamlarımızı sürdürebilmek için sürekli olarak en yeni teknolojilerle iş süreçlerimizi ve hizmetlerimizi yeniliyor, şube ağımızı genişletiyor ve insan kaynaklarımıza yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Son bir yılda 30‘un üzerinde yeni ürün ve uygulamayı devreye alarak, katılım bankaları arasında yeniliklerimizle öncü rol üstlenmeye devam ediyoruz.

Karlılık ve verimliliği artırmak için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Biz gider yönetimi ve maliyet optimizasyonu alanında uzun süredir çalışıyoruz. Bu konuda önemli aşamalar kaydettik. İşe önce kendimizi analiz ederek başladık ve bu amaçla “Gider Optimizasyonu” ismini verdiğimiz bir proje hazırladık. Bu projenin çıktıları doğrultusunda faaliyetlerimizi yönlendirmeye devam ediyoruz. Genel olarak insan kaynağı planlamamızı, verimlilik esasına dayandırıyoruz. Personel başına gelir veya mevduat, kredi gibi baktığımız bazı göstergeler var. Bu alanlarda rekabetteki konumumuzu göz önünde tutarak, titiz bir personel alım politikası izliyoruz. öte yandan ana faaliyet konumuzla ilgili olmayan bazı operasyonel destek hizmetlerinde dış kaynak kullanımına yöneldik. Bu alanda da önemli tasarruflar sağladık. özellikle güvenlik, temizlik ve yemek hizmetleri başlıca dış kaynak kullandığımız kalemler. Bu tür dış kaynağa yönelebileceğimiz başka hizmetler olabilir mi, onun da arayışı içindeyiz. Şubelerimizin lokasyonları ve metrekarelerinin optimizasyonu üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede başta kira giderleri olmak üzere diğer işletme giderlerinden de önemli tasarruflar sağladık. Bu noktayı bundan sonra da tasarruf imkanı yaratabileceğimiz bir alan olarak görüyoruz. Bu ana kalemler dışında bankamızın tüm personeli kültürel olarak tasarruf ilkelerini sahiplenmiş durumda. Bunu geliştirmek için de uygulamaya soktuğumuz öğrenen organizasyon metodolojisini iki senedir gider yönetimi üzerinde uyguluyoruz. Bu sayede hem ek tasarruf imkanlarını hem de tüm personelimizin banka yönetiminde söz sahibi olduğu bir sahiplenme ortamını oluşturduk.

BANKACILIK HİZMETLERİ BİR TELEFON KADAR YAKIN

Türkiye Finans mobil ve telefon bankacılığının neresinde?

Mobil bankacılık alanında oldukça ciddi yatırımlar yapıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda teknoloji yatırımlarımıza ağırlık vermiş ve Türkiye’nin en modern veri merkezini hayata geçirmiştik. Bu çalışmanın olumlu sonuçlarını da hızla almaya başladık. Mobil bankacılık alanında önemli bir atılım yaparak, bankacılık hizmetlerini Mobil Şube ile akıllı telefonlara taşıdık. Mobil uygulamamız ile en çok kullanılan bankacılık işlemlerine ilave olarak, IBAN bilgisini SMS veya e-posta ile gönderme, profil fotoğrafı ekleme, en yakın şube ve ATM lokasyonunu öğrenme ve yol tarifi alma, barkod ile fatura ödeme gibi bir çok özelliği bir arada kullanıcılarımızın hizmetine sunduk.

MOBİL ŞUBEDE TüM İŞLEMLER üCRETSİZ

Türkiye Finans müşterileri bu uygulamamızda, en çok yaptığı işlemleri favori işlemler olarak belirleyebiliyor ve sonraki Mobil Şube kullanımlarında hızlıca en sık yaptığı işlemlere erişebiliyor. Uygulama içerisinden tek tuşla 444 2 444 numaralı Türkiye Finans Müşteri İletişim Merkezi’ni arayabiliyor, destek almak istedikleri noktalarda otomatik çağrı başlatma özelliğini kullanabiliyorlar. Tüm bu avantajların yanı sıra, Türkiye Finans Mobil Şube’den tüm işlemler ücretsiz olarak yapılıyor. üstelik Mobil Şube kullanımına ait mobil internet bağlantı ücreti de Türkiye Finans tarafından karşılanıyor. Bu uygulamalarımızın yanı sıra çok uzun süredir tarayıcı bazlı olarak mobil.turkiyefinans.com.tr adresinden geniş bir yelpazede bankacılık işlem ve fonksiyonlarını sunuyoruz.

BU BANKADA HERKES İçİN öZEL HİZMET VAR

Banka faaliyetleriniz arasında öne çıkan ürünleriniz hangileridir, önümüzdeki döneme dair yeni çalışmalar var mı?

Geçen yıl bireysel müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Finansör kartımıza beklenilenin üzerinde ilgi gördük. Ayrıca bu yıl HGS satışlarına da başladık ve müşterilerimize kredi kartlarında “Taksitle” hizmeti ile alışveriş sonrası taksit imkanı sağladık. KOBİ’ler için Siftah Kart’ı, İşletme Bankacılığı müşterilerimiz için de Faal Kart’ı kullanıma sunduk. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yıl da Katılım Bankacılığı sektörüne yenilikçi ürün ve hizmetleri kazandırmayı hedefliyoruz.

Son iki yıldır katılım bankacılığı sektöründe en yüksek tutarlı murabaha sendikasyonlarına imza atıyoruz. Bu yıl Türkiye Finans olarak 500 milyon dolar ile bugüne kadar katılım bankacılığı sektöründe alınan en büyük Murabaha Sendikasyonu’nu aldık. Yaklaşık bir ay gibi kısa bir zamanda talep toplamayı başardık ve piyasaya çıktığımız rakamın iki katı Murabaha Sendikasyonu sağladık. 360 milyon dolarlık kısmı iki yıl vadeli olan sendikasyon, uzun bir aradan sonra bu vadede gerçekleştirilen ilk işlem olma özelliği taşıyor.

BU üRüNLER KOBİ’LERE İYİ GELECEK

KOBİ’ler başta olmak üzere reel sektörün ağırlıkta olduğu kesimlere dönük ne tür çalışmalarınız var?
Türkiye Finans olarak KOBİ’lerin ihtiyaç ve çalışma şekillerine göre sektörel paketler oluşturarak, firmalara alternatif çözümler sunuyoruz. 2007’den beri geliştirerek büyüttüğümüz, tarım ve tarım ekipmanları alımlarında destek amacıyla hazırladığımız “Gülen çiftçi Paketi” ile müşterilerimize hasat döneminde ödeme kolaylığı (ödemesiz dönem imkanı), vade avantajı ve teminat noktasında çözüm odaklı seçenek imkanı sağlıyoruz. Ayrıca farklı sektörlerde müşterilerimize destek olabilmek adına 2013 yılındaki ilk sektörel paketimiz olan “Yüzde 100 Enerji Paketi”, enerji sektöründe faaliyet gösteren ve enerji tasarrufuna yönelik projesi olan firmalar için oluşturduğumuz bir çözüm oldu. Bu yeni paketimizi, “Dekoratif Mobilya Paketi” izledi. Bu paketler ile müşterilerimize esnek ödeme planı, yurtdışı işlemlerde komisyon avantajı, 3-6 aya kadar ödemesiz dönem, hızlı tahsis değerlendirme imkanı, hazine destekli kredi garanti fonu kefalet desteği, Business Card’a özel aidat muafiyeti gibi birçok avantaj sunuyoruz.

FAAL KART

KOBİ’lerimize yönelik makro ekonomi haberleri, uzman görüşleri, bankacılık ve finans bilgileri ve özel duyuruların yer alacağı internet sitemizi kısa bir süre içerisinde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz. KOBİ’lere nazaran küçük ölçekli firmaların ihtiyaç ve taleplerine hızlı cevap verebilme düşüncesiyle, şubelerimizde anında limit tahsisi ile işletme kredilerinin kartlarda yoğunlaştırılması ve şube dışı kanallardan etkin hizmet sunumu hedeflendi. Bu amaçla yaklaşık 15 bin müşterimize tüzel debit kart oluşturduk. Ayrıca şahıs firmalarına şubelerimizde 30 dakikada limit tahsisi yapılarak teslim edilebilen, mal alımlarına yönelik “Faal Kart”ı çıkarttık. Türkiye Finans aynı zamanda, teminat üretmekte güçlük çeken KOBİ’lere, KGF kefaleti ile en çok kefalet desteği veren banka oldu ve sektörden aldığı payı Mayıs sonu itibarıyla yüzde 20,5’e çıkarttı. 2013 yılında da bankamızın, KOBİ müşterilerine verdiği destek hız kesmeden devam edecek.

PARATİK TİCARİ DEBİT KART

Bankamız 2013 yılında da KOBİ’lere yönelik yeni ürün ve hizmetlerini artırıyor. Bu yıl çıkardığımız “Paratik Ticari” debit kart ürünümüz, firmaların bankacılık işlemlerini ATM kartı üzerinden gerçekleştirebilmelerini sağlayan bir ödeme sistemi ve bugün itibarıyla bu üründe ulaştığımız rakam 38.000 adedi geçti. Bu ürünümüzü yılın ikinci çeyreğinde ‘’Siftah Kart’’ izledi ve KOBİ’lerimiz, önceden tanımlanmış taksit modellerine göre mal ve hizmet alımlarında şubeye uğramadan ve finansman süreçlerini hızlandırarak, POS üzerinden tüm harcamalarını taksitlendirme olanağına sahip oldu.

TüRKİYE FİNANS SUKUK PİYASASINDA BüYüYOR

Mayıs ayı başında uluslararası Sukuk piyasasında dünyanın önde gelen iki yatırım bankasının liderliğinde 5 yıl vadeli 500 milyon dolarlık yabancı para cinsinden kira sertifikası ihracını gerçekleştirdik. Yılsonuna doğru mevcut durumu değerlendirerek yeni ihraçları yine bu yıl içerisinde gündemimize alabiliriz.

özelde Türkiye Finans‘ın, genelde ise katılım bankacılığı sektörünün yakın geleceğine dair beklentiniz nedir?

2001 krizinin ardından BDDK’nın aldığı önlemler sayesinde Türk Bankacılık Sektörü küresel krizden güçlenerek çıktı. Türkiye’nin ikinci bir yatırım yapılabilir nota ulaşmasının etkisiyle ülkeye sermaye girişlerinin devam etmesi öngörülmektedir. Bunun bir sonucu olarak özellikle Körfez ülkeleri Türk Bankacılık Sektörüne girme konusunda istekli görünmektedir. Yabancı oyuncuların bu alanda faaliyete geçmesi, rekabeti ve dolayısıyla da hizmet ve ürün kalitesini artıracaktır. Ayrıca bankacılık sektörüne yeni sermaye girişi finansal sektörün penetrasyonunda da artış sağlayacaktır. önümüzdeki dönemlerde; leasing firmaları ve factoring şirketleri gibi banka dışı finansal kurumların etkinliklerini ve pazar paylarını artırarak rekabeti çeşitlendireceklerini ve zorlayacaklarını göreceğiz. Türkiye Finans olarak biz de güçlü sermaye yapımız, en yüksek kredi notuna sahip bankalardan biri oluşumuz ve yenilikçi ürünlerimiz ile başarı grafiğimizi her geçen gün daha da yükseltiyoruz. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında başarılı çalışmalara imza atıyor, uzun vadeli stratejilerimizde de sürekli bu çıtayı ileri taşımayı hedefliyoruz.

KöRFEZ SERMAYESİ TüRKİYE’YE NASIL GELİR?

Körfez sermayesinin Türkiye‘yi tercih etmesini sağlayacak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?
Türkiye uzun yıllardır Körfez’deki likidite için bir cazibe merkezi olmak hedefindedir. ülke notumuzun yatırım yapılabilir seviyeye ulaşması, uzun vadeli kalıcı sermaye akımları ve doğrudan yatırım için önemli fırsatları ortaya çıkarıyor. Körfez’deki fonların Türkiye’ye gelmesi için özellikle katılım bankalarının yeni ürünler geliştirmesi kaçınılmaz. Bu bakımdan hepimiz ürün çeşitliliği üzerine yoğunlaşmalıyız. Yeni Kira Sertifikası Tebliği’nin yürürlüğe girmesiyle, özel sektör kuruluşlarının proje geliştirmelerine olanak sağlayacak finansman projeleri çok daha fazla gündeme gelebilecek. Katılım bankacılığı Türkiye’de gelişme aşamasındadır. Katılım bankaları olarak bankacılık sektöründeki payımız yüzde 5-yüzde 6 seviyelerindedir. öncelikle, mevcut katılım bankaları sektörde konumlarını güçlendirmeli.

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası