Son Haberler

“Türk lirası cinsinden yatırımın cazibesi azalıyor”

Faik Öztrak başkanlığındaki CHP Ekonomi Masası heyeti, OSTİM’de OSB Bölge Müdürlüğü’nü ziyaret ederek sanayicilerle görüştü.

Ekonomi ile ilgili değerlendirkelerde bulunan ve Türk lirasının cazibesinin azıldığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu ülke iyi yönetildiği zaman, bu ülkede doğrular yapıldığı zaman ülkemizin dünyada ilk 10 içine girmesi işten bile değildir.” dedi.

Türk lirasının sadece dolara karşı değil, bütün yabancı paralara karşı değer kaybettiğini dile getiren Öztrak, problemin dışarda değil, içerde olduğunu öne sürdü. Birleşik Arap Emirlikleri’nden Türkiye’ye yapılacağı belirtilen 10 milyar dolarlık yatırıma ilişkin değerlendirmede de bulanan Öztrak, şöyle devam etti:
“Merkez Bankası Başkanı ‘Ben artık enflasyona değil çekirdek enflasyona bakacağım’ dediğinde Varlık Fonu’nun dolar cinsinden değeri 34,5 milyar dolardı. Şu anda Varlık Fonu’ndaki varlıklarımızın değeri 23,5 milyar dolara düştü. Yani Abu Dabi’den gelen para neredeyse Varlık Fonu’nun yarısını satın alabilecek duruma geldi. Bu tabii çok sıkıntılı bir durum. Ayrıca yine satın alınacaklar arasında ağırlıklı olarak savunma sanayi için üretim yapan şirketlerin olduğu da söyleniyor. Bu da ayrıca daha da riskli bir durum. Bunlar bizim değerlerimiz. Türkiye sonunda ciddi bir kur-enflasyon-faiz sarmalına doğru giriyor. Buradaki temel sorun, enflasyon düşmeden faizin enflasyonun altına baskıyla indirilmesi. Bu model dünyanın hiçbir yerinde çalışmıyor. Şimdi faizin düşmesini hepimiz isteriz, biz üretimden yanayız. Faizin düşmesini ‘sanayicimiz yatırım yapsın’ diye en çok biz isteriz. Ama faizi suni olarak enflasyonun altına çekerseniz, hiçbir geçerli neden olmadan, o zaman kendi insanımız için Türk lirasının cazibesi azalıyor. Dışardan para getirecekler için de Türk lirası cinsinden yatırımın cazibesi azalıyor. Sonuçta dövize talep artıyor. Döviz talebi artınca, Türk lirasının değeri düştükçe de enflasyon artıyor. Enflasyon arttıkça yine kısır döngüye giriyoruz.”

 

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası