Son Haberler

2013`den 2023`e…

Geçen yıl 151 milyar dolarlık ihracatla tarihi rekora imza atan Türkiye, 2023 hedefine doğru hızla ilerliyor. 500 milyar dolar ihracat için durmadan, yorulmadan üretmeye ve ihraç etmeye devam ediyor.

İhracatımız açısından oldukça başarılı bir yılı daha geride bıraktık. 2012 yılında ihracatımız yüzde 12,6 artışla 151 milyar 860 milyon dolara ulaştı. Cumhuriyet tarihinde yeni bir ihracat rekoruna daha imza atmanın büyük mutluluğunu yaşadık. Bu mutluluk ile 75 milyonluk dinamik nüfusumuzdan, 27 milyon aktif işgücümüzden ve 772 milyar dolarlık milli gelirimizden aldığımız güçle daha fazla yatırım yaparak, daha çok istihdam üreterek, büyümeye net katkı verdik, zorlu rekabet şartlarında azimle mücadele ettik.

Bu süreçte alternatif pazarlara yönelme konusunda önemli aşamalar kaydettik. En büyük ihraç pazarımız olan AB’ye ihracatımız yüzde 7 azalmasına rağmen krizi fırsata çevirmeyi bildik. Pazar çeşitlendirme stratejilerine ağırlık verdik ve bu çabalarımızın olumlu sonuçlarını aldık. 2012 yılında ihracatımız; Afrika’ya yüzde 27, Amerika’ya yüzde 22, Ortadoğu’ya (yaşanan siyasal belirsizlik ortamına rağmen) ve Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 12 oranında artış gösterdi.

Bu ihracat artışı ile Türkiye ekonomisini bir adım daha ileriye taşıdık. Dünyayı etkisi altına alan kriz ortamına rağmen ülkemiz, büyük bir ekonomik dinamizm yakaladı. İstikrarlı büyümeyi, istihdam artışı ile destekledi. Bu başarı, yatırım notumuza da yansıdı. Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarıldı. 2013 yılında Türkiye’nin Orta Vadeli Program (OVP) hedefleri paralelinde yüzde 4 büyüyeceğini, ihracatın ise OVP hedefini de aşarak 160 milyar doların üzerinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Hatta, AB pazarımızda yaşanacak toparlanma etkisi ile birlikte ihracatımızın bu rakamın da üzerine çıkabileceğini düşünüyoruz.

İhracatçılar olarak pazar çeşitlendirmesine 2013 yılında da devam ederek alternatif pazarlardaki hızlı büyümemizi sürdüreceğimize inanıyoruz. Dış dünyanın genel ekonomik gidişatının, geçen seneye göre daha olumlu seyretmesini bekliyoruz. Tüm bu olumlu gelişmeler ışığında 2023 hedeflerimize doğru hızla ilerliyoruz. 500 milyar dolar ihracat için durmadan, yorulmadan üretmeye ve ihraç etmeye devam ediyoruz.

Mehmet BüYüKEKŞİ

TİM Başkanı

buyukeksi@turcomoney.com

Yorum yok

Yorum Yazın

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

*

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Site Haritası